Sanders Speelhal: knip-, kopieer- en plakeditieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

CutCopyPasteGnome →

Laten we maar gelijk beginnen met een groot nadeel: dit spel werkt niet op een Mac. CutCopyPasteGnome maakt gebruik van de rechtermuisknop en kennelijk werkt dat in flash op een Apple iets anders. Voor wie het wel aan de praat krijgt is het een kwestie van de personages en de omgeving kopiëren en plakken. Manipuleer dit op een dusdanige manier dat de gnoompjes de uitgang vinden. Hoe moeten we dit categoriseren, een sandboxpuzzelgame?

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Bango! →

Platform- en puzzelgames zijn gemakkelijk te combineren. Zo ook in Bango!. Alle blokjes die je aanraakt verdwijnen en het doel is dan ook om alle blokjes weg te halen. Lichtelijk ironisch, gezien het feit dat het personage daardoor nergens op kan staan. Maar het logische gevolg krijgen we nooit te zien, aangezien het felicitatiescherm snel naar voren komt. In latere levels wordt er nog gemixt met blokjes die iets extra’s doen, maar daar kom je vanzelf wel achter.

How to Raise a Dragon →

Dit spel deed wat met me. Als een uitgeklede Spore begin je als een ei. Eenmaal uitgebroed kun je als draak verder. Door planten of vlees te eten bepaal je hoe de draak eruit gaat zien en wat voor krachten hij krijgt. Al deze keuzes vormen de levensloop en uiteindelijk de situatie waarmee het spel eindigt. Over de definitie van een ‘spel’ kun je eeuwig discussiëren en bij How to Raise a Dragon vraag ik me wederom af of dit nou door kan gaan voor game. Maar goed, het is hoe dan ook interessant.

Kidnapped by Aliens →

Veel klikken, dat mag duidelijk zijn. Kidnapped by Aliens is zoals de titel doet vermoeden. Je bent ontvoerd door buitenaardse wezens en krijgt te weten waarom naarmate je vordert in het spel. De knoppen staan niet bepaald op logische plekken en echt mooi is het spel ook niet, maar toch is er die voldoening als je weer een stapje verder komt. Het point ‘n click adventure blijft een mooi genre.

Trigger →

Pixelshooters zijn niet altijd mijn ding. Meestal laat ik ze liever liggen als ze vreselijk moeilijk zijn. Trigger is hier een mooi voorbeeld van. De simpele beelden maken het je moeilijk. Witte puntjes die de ruimte moeten voorstellen verbloemen de vele kogels. Alles komt in een razend tempo op je af, dus dit soort onduidelijkheden zitten het spel behoorlijk in de weg. De reden waarom het toch in deze lijst staat is het bijbehorende filmpje. Iemand maakt zonder al teveel moeite de baas af, en dan verbaas ik me toch weer hoe goed sommige spelers kunnen zijn. Een ogenschijnlijk waardeloos spel dat in een ander daglicht komt te staan als het goed wordt gespeeld. Dat is toch best bijzonder.

De games in deze rubriek vormen een kleine selectie van wat er wekelijks wordt uitgebracht. Ben je nu alweer uitgekeken op deze spellen? Bezoek dan de sites waar ik de bovenstaande titels gevonden heb, zoals: TIGSource, Casual Gameplay en Indiegames. Ben je zelf nog een leuke gratis game tegengekomen? Laat van je horen in de reacties hieronder.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>