Sanders Speelhal: nog-een-inktviseditieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Squid Yes, Not So Octopus 2: Squid Harder →

In januari dit jaar schreef ik nog over Squid Yes, Not So Octopus!. Een ongebruikelijke titel die beschrijft hoe een atoombom de oorzaak is van iets wat lijkt op een inktvis, maar niet zo erg op een octopus (ik herhaal gewoon exact mijn eerdere uitleg). Nu is er een vervolg met een nog net iets belachelijkere titel. Voor een game die het hele arenashootergenre op de hak neemt is het alleen maar beter geworden. Je schiet nog steeds automatisch, maar de visuele effecten zijn te gek. Je waant je in een disco acid trip waar menig hippie nog voor opstaat. Nou heb ik laatst paddo’s gegeten, en ik kan je vertellen dat dit aardig in de buurt komt.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Underworld Trip →

Met een resolutie van 48 x 32 pixels is hij aan de kleine kant, en toch ziet deze game er prima uit. Underworld Trip heeft niet alleen de visuele stijl vaag gehouden, ook het verhaal is niet duidelijk in de eerste momenten van het spel. Je begint met niks en leert langzaam aan hoe de boel in elkaar steekt. Er bestaan verschillende eindes, maar als je geraakt wordt, ben je direct dood. In het bovenstaande plaatje ben je overigens het middelste mannetje. Voor zover je het een mannetje kunt noemen.

Cat Cat Watermelon →

Wie de hoofdrol speelt van dit balanceerspel mag duidelijk zijn. Katten, watermeloenen en nog een aantal vreemde objecten. Stapel ze in de goede volgorde op en zorg er uiteraard voor dat de boel niet de diepte in stort. Je kunt met een nieuw object de wankelende toren nog enigszins recht zetten, maar in het algemeen geldt de regel dat als de boel begint te wiebelen, je net zo goed kan herstarten. Let vooral op hoe het balkje in beeld komt nadat je een level hebt gewonnen. Ik blijf er om lachen.

Minecraft →

Het is niet echt een spel, maar Minecraft kan flink wat vrije tijd opslurpen. In een wereld vol kubussen kun je naar wens blokken plaatsen en verwijderen. Het is dan ook niet meer dan een sandboxgame waarin je creatief kunt zijn met beperkte middelen. Het geheel voelt nog wat spartaans aan, maar er wordt hard aan gewerkt. Alle nieuwe toevoegingen zijn goed te volgen op het blog van de maker. Je kunt natuurlijk ook Sketchup downloaden.

Fathom →

Dit is duidelijk de grootste teleurstelling van de week. Ik houd van 2D-platformers, ik houd van pixels en ik houd van bliepjes. Dit alles lijkt perfect samen te komen in een prachtige, klassieke platformgame. Helaas is het verslaan van de eerste baas onmogelijk en kom je daarna in een wereld waar je langzaam merkt dat dit spel eigenlijk geen reet aan is. En dan druk ik me nog netjes uit. De reden waarom Fathom toch nog de lijst heeft gehaald? Het laat de nieuwe Flixel-engine in werking zien, en als we op de soepele gameplay af mogen gaan, komen er nog heel wat games als deze uit dit jaar. Maar dan wel goed.

De games in deze rubriek vormen een kleine selectie van wat er wekelijks wordt uitgebracht. Ben je nu alweer uitgekeken op deze spellen? Bezoek dan de sites waar ik de bovenstaande titels gevonden heb, zoals: TIGSource, Casual Gameplay en Indiegames. Ben je zelf nog een leuke gratis game tegengekomen? Laat van je horen in de reacties hieronder.

Eén reactie

  1. Coert · 21-5-2009 · 23.03 uur

    Geinig, ik heb me vandaag prima vermaakt met catcatwatermelon. :)

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>