Sanders Speelhal: Vanguard PrincessOndanks de zomerstop kon ik het toch niet laten om een verkapte versie van de speelhal te schrijven. Zoals Roland het allersaaiste spel beschreef, is dit wellicht het allerbeste spel. Ooit. In het land van de onafhankelijke ontwikkelaars dan.

Vanguard Princess is een 2D fighting game. Hij is gratis, maar kan toch met de grote jongens meedoen. Dit heeft alles te maken met de man achter het spel, Sugeno Tomoaki. Geen bekende naam, maar als je weet dat hij voorheen bij Capcom aan Mega Man en bij Sammy aan The King of Fighters heeft gewerkt, snap je direct waar de kwaliteit in Vanguard Princess vandaan komt.

Een lading van veertien aantrekkelijke en schaarsgeklede loli’s zijn boos op elkaar. Denk ik. Het is allemaal in het Japans dus onbegrijpelijk, maar de dames zullen vast een goede reden hebben om elkaar tegen de vlakte te slaan. Het semitoevallige slipje dat je in games als Street Fighter ziet, is hier lang niet zo subtiel meer. Vrijwel iedere trap die je geeft, laat je even onder het rokje gluren.

Dit is uiteraard reden genoeg om een poging te wagen, maar ook zonder deze hartverwarmende aanzichten heeft Vanguard Princess bestaansrecht. Alle personages hebben hun eigen manier van vechten en krachtige speciale aanvallen. Precies wat je verwacht van een goede fighter. Er is veel aandacht besteed aan de stijl en visuele effecten. Zoveel zelfs dat je door al het detail soms het overzicht verliest. Gelukkig wordt dat ruimschoots goedgemaakt door effecten als deze.

Het is verstandig om alle knoppen te porten naar een gamecontroller. Als je met het toetsenbord speelt, gebruik je de numerieke toetsen om te bewegen bijvoorbeeld en dat is toch een beetje wennen. Als we het dan toch over controls hebben, je Windows-pc moet het Japanse taalpakket geïnstalleerd hebben wil je het spel kunnen opstarten. Met dank aan de vertaalde readme.

Bezoek ook even de Japanse website van de maker of download de game direct.

3 reacties

 1. Roland van Hek · 16-7-2009 · 10.34 uur

  Oeh! Klinkt goed…. Die ga ik wel even checken. Thanx voor de tip.

 2. Guan van Zoggel · 16-7-2009 · 20.55 uur

  Geweldige aanrader weer, Sander! Had hem vanmorgen na het lezen onmiddellijk gedownload en mezelf er volop mee weten te vermaken. Niet alleen de pixel art, maar ook de muziek is werkelijk prachtig. Kaede is tot zover mijn favoriete prinses.

  Hoe heet met de animo in het Westen zit weet ik niet, maar hopelijk overweegt Tomoaki het naar WiiWare/XBLA/PSN te brengen. Het is in ieder geval ‘moe’-ig genoeg voor mij om het daarvoor aan te schaffen dan.

 3. Ron · 23-7-2009 · 17.37 uur

  Bedankt voor de goede tip! Erg vermakelijk en vooral ook interessant. Thanks!

  Er is trouwens ook een niet-officiele-versie te downloaden die werkt zonder de japanse language pack. Deze versie kun je hier vinden: http://ifile.it/496k5q2

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>