Since My Baby Left MeRogier Kahlmann schrijft over games in de breedste zin van het woord. Niemand is veilig voor Kahlmann, vooral hijzelf niet.

Tot voor kort gamede ik dagelijks. Tot voor kort schreef ik daar ook dagelijks over. Elke week wel een recensie en een column, en met Bashers erbij werd het alleen maar meer. Ik vond het leuk om over games te schrijven en, ondanks mijn wat zure toon, genoot ik van het medium. Twee maanden geleden veranderde dat toen mijn vriendin, de daarvoor nog veronderstelde liefde van mijn leven en de vrouw van mijn ooit nog te verwekken kinderen, mij na acht jaar verliet voor een ander. De details over die breuk ga ik uit (allicht misplaats) respect voor haar niet uit de doeken doen, dit gaat enkel over de consequenties, de nasleep, en het - zoals het nu voelt - einde van een hobby.

Sinds ze bij me weg is heb ik nauwelijks nog een gamepad aangeraakt. Toen ik nog met haar was, en we bijna altijd onze avonden samen doorbrachten, kon ik de spaarzame momenten alleen nog waarderen en uitbuiten. Als zij weg was met vriendinnen sloot ik de gordijnen, vuurde ik mijn beamer en Playstation op en knalde ik schaamteloos de hele avond door. Dat soort avonden alleen zou ik nu permanent kunnen hebben. Nu heb ik genoeg tijd om alle games te spelen waar ik eerder niet aan toe kwam. Dit zou het perfecte moment zijn voor een inhaalslag. Ik zou meer kunnen schrijven ook, voor Bashers, maar ook voor mijn eigen site, DGS. Maar de wil is weg.

Red Dead Redemption

Onlangs kwam Red Dead Redemption uit. Normaliter word ik opgewonden van alles wat Rockstar uitbrengt en ik wist dan ook zeker dat ik hun GTA slash spaghettiwestern zou opsmullen. Red Dead Redemption zou mijn liefde voor games weer aanwakkeren. Ik kocht het spel bij de videotheek om de hoek, daar waar wij altijd onze films huurden en ruzieden wanneer ik mijn zin weer eens doordreef. Na vijf uur paardrijden en mensen doodschieten legde ik de controller neer en verzuchtte ik: “Wat een kutspel is dit toch.”

Daarna dook ik de lokale kroeg in en voegde ik mij in een rij van eenzame mensen. Als in Hoppers schilderij Nighthawks bleef ik tot in de kleine uurtjes hangen, zonder aanspraak en zonder oogcontact. Enkel af- en toe wijzend naar mijn lege bierglas waarna de barkeeper mijn glas bijschonk. Na sluitingstijd wankelde ik naar huis, stortte ik mezelf op mijn bank (Ikea, samen gekocht) en huilde. Red Dead Redemption bood geen verlossing, zelfs geen afleiding. Alleen alcohol, en de meisjes van de sekslijnen die de nacht domineren op commerciële zenders, konden dat. Normaliter slaap ik dan allang, naast haar. Op tijd.

E3-persconferenties

Twee weken terug schoof ik aan bij de E3-podcast, een uitnodiging die al een poosje stond. Op de dag zelf heb ik plichtmatig de drie persconferenties gekeken om niet helemaal een modderfiguur te slaan. Het waren de langste uren in mijn leven. Kinect boeide me niet, 3D boeide me niet en de games boeiden me niet. Tijdens de opname veinsde ik interesse in een aantal zaken, maar vooral omdat Menno zo negatief aan het doen was over alles wat niet met een ‘N’ begon. Als ik mee was gegaan in zijn scepsis dan was de podcast topzwaar en deprimerend geworden. Voorheen was cynisme een stijlkeuze, nu is het voor het eerst iets dat ik echt kan voelen. Gamen interesseert me op dit moment geen ene reet meer. Spellen waar ik rijkhalsend naar uitkeek laten me koud. Aankondigingen waar ik niet lang geleden nog warm voor liep laat ik schouderophalend aan me voorbij gaan.

Dit, beste lezer, is voor nu even mijn laatste bijdrage aan Bashers totdat ik het weer leuk vind om te gamen en erover te schrijven. Ik hoop dat mijn liefde (ervoor) ooit weer terugkomt, al is het alleen maar om die heerlijke, soms veel te serieuze reacties op deze soms veel te serieuze site, uit te mogen lokken. Kahlmann uit.

26 reacties

 1. Jan Laros / Aerschtuner · 28-6-2010 · 21.17 uur

  Sterkte met het verwerken van je stukgelopen relatie. Het is kut, maar je komt er sterker uit.

  Eerlijk gezegd ben ik echter niet rouwig om het voorlopig uitblijven van je zure columns. Je recensies vond ik altijd veel sterker dan die rare columns voor Bashers.

 2. Rainier Jaarsma · 28-6-2010 · 21.24 uur

  Als het om eenzaamheid of melancholie gaat is er geen beter schilderij dan Nighthawks om dat mee aan te duiden. These are the Dark Nights of your Soul. Ontroerend en aangrijpend stuk, sterkte ermee!

 3. Leonhard · 28-6-2010 · 21.27 uur

  Shit man, helaas weet ik zo ongeveer exact hoe je je voelt(al zal acht jaar nog wel iets harder aankomen). Heb onlangs hetzelfde meegemaakt en daarmee ook even mijn lust voor videogames verloren. Eigenlijk voor een hoop dingen, maar goed. Heb Red Dead Redemption daarentegen - toen alle ellende volop gaande was - nog wel kunnen gebruiken als een vorm van afleiding, maar dat was maar voor heel even. Daarna ook geen behoefte meer gehad om iets op te pakken. Titels als Galaxy 2 etc, welke ik altijd blindelings koop, interesseren me eigenlijk al een tijdje niet meer. Ook mijn liefde voor Zelda heeft een deuk opgelopen, ‘zij’ was er gek op en iedere keer als ik aan mijn favoriete spelserie denk, moet mijn andere hersenhelft dat zo nodig weer met ‘haar’ associëren…

  Sterkte in ieder geval, hopelijk kunnen we gauw weer van je artikelen genieten.

 4. Jesse Zuurmond · 28-6-2010 · 21.33 uur

  Ironisch of niet, ik vind dit een van je sterkste columns.

  Hopelijk keer je ooit nog terug naar het gamen, en Bashers. De bij tijd en wijle hilarische reacties zal ik in ieder geval missen :P

 5. mika74 · 28-6-2010 · 21.35 uur

  game over, syntax error, attempting to read media

  ach irl gebeuren deze zaken, this is life. Op naar de volgende level.

 6. Wormpaul · 28-6-2010 · 21.40 uur

  Balen gast!!

  Heb altijd genoten van je columns hier op Bashers (en je artikelen op DSG) en alleen daarom al hoop ik dat je nog terugkomt.

  Tijd zal ons leren hoe of wat, tot die tijd sterkte!!

  Ps. mocht je ooit weer interesse krijgen in games, ga dan niet voor de grote blockbusters maar probeer iets simpels…een flash game ofzo

  Zie `t weer vanaf begin af aan komen en laat je daarna weer verleiden voor de hobby die je ooit graag bedreef.

 7. ErikJ · 28-6-2010 · 22.10 uur

  :( :( :(

  Wow, openhartig stuk Kahlmann… Ik kan je alleen maar sterkte wensen!

 8. Eline Muijres · 28-6-2010 · 22.20 uur

  Jammer Rogier, ik vond je artikelen leuk om te lezen en vaak ook erg grappig.
  Sterkte ermee.

 9. Harmen · 29-6-2010 · 1.05 uur

  Hoewel ik zelf niet echt kan meepraten over een relatie breuk weet ik wel wat het is om de wil naar lol te verliezen om het maar zo te zeggen.

  Bij mij is dat een reis van 6 jaar geweest voordat ik die wil weer terug kreeg meneer Kahlmann en dus hoop ik dat je weer gauw die wil terug krijgt. Geloof me als ik zeg dat het moment waarop je beseft dat je die zin weer hebt echt heerlijk is.

  Veel sterkte.

 10. Frans Coehoorn · 29-6-2010 · 2.21 uur

  Enigszins herkenbaar Rogier, dus ik weet deels hoe het voelt. In ieder geval sterkte succes ermee, maar je komt er gegarandeerd wel weer uit. Probeer alleen niet teveel naar The Smiths te luisteren (meen me te herinneren dat je een band had in de trant van Joy Division/The Cure?), word je vaak ondanks het tongue-in-cheek-gehalte niet vrolijker van, heh…

  “I was happy in the haze of a drunken hour, but heaven knows I’m miserable now.”

 11. Berend Jan · 29-6-2010 · 9.20 uur

  Sterkte Rogier, verder kan ik niet veel nuttigs toevoegen buiten wat de mensen boven mij al geroepen hebben.

 12. Rodi · 29-6-2010 · 9.57 uur

  Sterkte.
  Je cynisme (en de reacties erop) brachten altijd weer een lach op m’n gezicht.

 13. jai · 29-6-2010 · 13.38 uur

  Ik ben al een hele tijd een bashers volger, dit is de eerste keer dat ik reageer. Puur omdat ik je columns heb gewaardeerd. Neem de tijd, praat er vooral over, sluit je zelf niet af. Ik kom zelf ook uit een breuk van zeven jaar, nu 6 maanden later heb ik eindelijk de lol in gamen en het leven terug gevonden. Laat de tranen maar vloeien, het mag. Sterkte in deze periode, het enige wat ik nog kan zeggen is cliche, maar je komt er echt sterker uit.

 14. Bas · 29-6-2010 · 15.08 uur

  Jammer, vooral gezien ik dit misschien wel één van je oprechtere columns tot nu toe vind. Kan niet wachten tot je weer aan de bak gaat. Sterkte.

 15. Guan van Zoggel · 29-6-2010 · 23.48 uur

  Laat ik maar beginnen met je veel sterkte te wensen in de moeilijke periode. Daarnaast ben ik het met volledig met Jesse eens als hij zegt dat dit je een van je sterkste columns is. Niet dat de rest slappe hap was, maar deze is zo gepassioneerd geschreven dat het moeilijk is om als vaste lezer van Bashers er niet door gegrepen te zijn. Ik in ieder geval wel. Ik las je column gisteren. Vandaag hoorde ik twee keer “My Baby Left Me” en beide keren moest ik aan je denken. Indrukwekkend is dus op zijn minst op zijn plaats.

  Verder vind ik het natuurlijk erg jammer dat je stopt, vooral omdat ik zelfs nu nog na durf te genieten van onze strijd over mekkerende Japanners en het daaropvolgende live debat bij de eerste VS-ronde. Tenslotte wil ik nog even kwijt dat ik het een verstandig besluit vind dat je nu even afstand neemt van het schrijven en van het gamen, want juist in deze periode is tijd voor jezelf belangrijk. Probeer in ieder geval jezelf ervan te weerhouden om je verdriet weg te drinken. Praat er met mensen over, dat werkt veel beter. Nogmaals: sterkte ermee.

 16. Niels Peuchen · 30-6-2010 · 12.11 uur

  Rogier, ontzettend veel sterkte gewenst. In tegenstelling tot anderen hier weet ik niet hoe je je voelt, maar ‘t moet ongetwijfeld behoorlijk kut zijn.

  Je artikelen ga ik natuurlijk missen, met deze als hoogtepunt. Knap geschreven.

 17. Sent · 30-6-2010 · 13.30 uur

  Enerzijds vind ik het wat pathetisch om dit soort privé dingen te verwerken in een game column…. maar aan de andere kant vind ik het erg vet dat je de ballen hebt om zo’n openhartig stuk zo op de site te zetten. En inderdaad…erg goed geschreven en bovendien erg herkenbaar. Mijn complimenten. :-)

  Luister júist naar depressieve dingen als Joy Division, the Smiths of misschien Radiohead. Ga het verdriet niet uit de weg maar ontvang het met open armen. Fikken moet het. “What doesn’t kill you makes you stronger”.

  Krabbel vervolgens op en lik je wonden…en kom dan terug met stukken die cynischer, brutaler, harder, grappiger en scherper zijn dan ooit!

  Tot dan.

 18. Pim · 30-6-2010 · 13.44 uur

  Jemig, ik kende bashers nog niet zo lang. En ondanks dat ik het bijvoorbeeld een paar weken geleden maar gedeeltelijk met je eens was, waren je columns vaak wel ijzersterk! Een hoogtepuntje in google reader, zeg maar.

  Zo ook deze weer.

  En verder, wat Sent hierboven zegt!

 19. Ruud · 30-6-2010 · 14.47 uur

  Herkenbaar, mijn relatie liep, verrassend, ook stuk na 8 jaar. Tevens geen interesse in gaming meer na de breuk. Dit kwam pas weer terug na het vinden van een nieuwe relatie. Uitermate raar, maar heus echt waar.

 20. Joshua van Middelkoop · 30-6-2010 · 18.20 uur

  Mijn liefje heeft me afgelopen maand ook verlaten. Ik mag wel zeggen dat ik (na het lezen van je column) precies weet hoe je je nu voelt. Ik heb ook al mijn online activiteiten, zoals Gamehype.nl, tijdelijk gestaakt. (Sorry mensen, binnenkort wordt alles weer bijgewerkt en zal ik alle mails beantwoorden!)

 21. Noël Hamer · 30-6-2010 · 19.30 uur

  Rogier Kahlmann: een lofzang.

  Vermoeid. Verzuurd. Koning van de klas. ‘Society-verslaggever’. ‘Zelfbedachte elite’. Tragisch. Destructief. Reflexief. Puberaal. Recalcitrant. Eloquente cynicus. De schaamte voorbij. Zelfbewust. Eigenzinnig. Heeft een fetish ten opzichte van bijna bejaard woordgebruik. Doet aan semi intelectuele gezeur. Rogier de one trick pony. Pretentieus. Zit thuis op z’n dijen te kletsen. Herr Kahlmann. Aan ‘t apenkooien. Kinderachtig. PVV stemmer. Arrogant. Zelfingenomen. Te treurig voor woorden. Publiceert zijn mening driedubbel ongefilterd. Een geïrriteerd persona. Met ballen. Trapt hier flink tegen een paar schenen. Trapt uit pure penisnijd. Projecteert zijn eigen tekortkomingen. Kijkt live-feeds, ook al was hij er zelf. Viva-columnschrijver. Vindt een heleboel spellen oneerbiedig naar buitenaardse wezens. Heeft een goed punt. Early adopter. Afgunstig. Doet het goede. Wereldburger. Nare man. Rogier for president. De duivel is er niks bij. Een baas. Een ouwe, moralistische lul. Openhartig. Pathetisch. Herkenbaar.

 22. Jaap · 1-7-2010 · 8.51 uur

  De welbekende game-depressie… De koning van de Meh.
  Nergens zin in, nergens lol aan. Succes met de rompslomp die zulk gezever met zich meebrengt, en onthoudt, er zijn echt wel ergens leuke vrouwen die wel te vertrouwen zijn.

 23. Rogier Kahlmann · 1-7-2010 · 11.29 uur

  Bedankt iedereen!

 24. Frans Coehoorn · 1-7-2010 · 20.13 uur

  @Sent: ho, ho, ik zei ook niet *teveel* he. ;) Elke dag aan horen dat iemand laatste droomde dat er een ander was die van hem/haar hield, maar dat het niet zo mocht zijn, dat het slechts vals alarm was, gaat op een gegeven moment ook niet meer werken natuurlijk. Maar goed, u begrijpt me wel. :-)

 25. Bas Bouwman · 2-7-2010 · 17.38 uur

  Sterkte Meneer Kahlmann, heb exact hetzelfde gehad 2 jaar geleden.
  Hopelijk zien we je snel weer terug.

  Ga met vakantie, neem rust, kom tot jezelf en laat je inspireren.

 26. René · 5-7-2010 · 14.28 uur

  Kahlmann, we hebben hier wel eens een stevige discussie uitgevochten, maar daar is helemaal niks mis mee. En ondanks de soms wel erg cynische toon, las ik toch eigenlijk al je stukken en meestal kon ik ze ook wel waarderen. Ik ken het klotegevoel van een relatie die naar de knoppen gaat en het daarmee gepaard gaande gevoel van een totale desinteresse in games. Maar het grote cliché van de tijd en de wonden is waarschijnlijk ook op jouw van toepassing. Ik hoop het in ieder geval. Tot ziens.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>