Sketch Nation Shooter combineert creativiteit en competitieElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een iPhone-game.

Diep in mij schuilt een verlangen dat veel gamers herkennen. Ooit, op een dag… zal ik zelf een game maken! Op dat universele gamersverlangen zijn leveleditors in games gebaseerd. Hoewel er op de iPhone al verschillende leuke games met een mooie editor zijn, zoals mijn favorieten Hydro Tilt of Launchball, is er nu een game waarbij je ook visueel zelf aan de slag kunt met het ontwerpen van een game: Sketch Nation Shooter.

In de game kun je je eigen tekeningen of foto’s eenvoudig importeren via de fotobibliotheek van je iPhone. Vervolgens kun je aangeven welke afbeeldingen je wilt gebruiken voor je held, voor je vijanden en voor je eindbaas. Vervolgens zet je met een editor een level in elkaar en klaar is je game! Via een druk op de knop kun je je eigen level delen. Ook kun je door anderen gemaakte levels downloaden. Gamers geven elkaars level na elke speelronde een score, waardoor je snel ziet welke levels de moeite waard zijn.

Wat valt op?

Ik vond het kinderlijk eenvoudig om zelf een level te maken met Sketch Nation Shooter. In m’n iPhone-fotoboek bleken een paar geschikte foto’s met een donkere rand te staan, zoals die van m’n mountainbike en een mooi plaatje van Super Mario. Via een paar klikken importeerde ik de afbeeldingen in de eenvoudige versie van de game-editor. Binnen vijf minuten had ik een eenvoudig spel waarin m’n mountainbike lekker aan het schieten ging, totdat de exploderende Mario’s over het scherm vlogen. Het is niet zoals Nintendo het zou willen, maar wel leuk!
Na zo’n korte oefening had ik zin in meer en Sketch Nation Shooter biedt die mogelijkheid. Met de ‘advanced mode’ van de editor kun je je uitleven op alle details van je eigen game. Zo kun je de omgeving van je level aanpassen of aangeven wat de vaardigheden en wapens van elke vijand moeten worden. Ook kun je eindbazen zelf vormgeven.

Is het wat?

Sketch Nation Shooter is vooral een geweldige gamemaker. De gameplay van de gemaakte games is relatief eenvoudig en bestaat uit niet veel meer dan een paar levels waar je al schietend doorheen beweegt. Wat de game echter bijzonder de moeite waard maakt, zijn de mogelijkheden om je eigen level grafisch vorm te geven. Achtergronden van het level zijn wit en daardoor kun je zelf verschillende stijlen aan je game geven. Je kunt kiezen voor tekeningen, maar ook voor geïmporteerde foto’s, kleuren of vormen. Je eigen fantasie is je enige beperking.
Naast het ontwerpen, is het bijzonder leuk om de levels die anderen hebben gemaakt te downloaden en uit te proberen. Zo is er al een grappig level dat is gemaakt door lezers van de blog Touch Arcade. Het downloaden van levels werkt heel eenvoudig en intuïtief. Het spelen van door anderen gemaakte levels wordt extra leuk, omdat bij elk level de high-score wordt bijgehouden en je direct je eigen ranking te zien krijgt. Door die leaderboards krijgt de game, naast het creatieve aspect, ook een aardig competitief element. Gezien de lage prijs en de inventieve mogelijkheden is Sketch Nation Shooter een aanrader die de titel game-van-de-week meer dan verdient.

Prijs: €0,79 (App store link)

Geen reacties

  1. Sketch Nation Shooter combineert creativiteit en competitie | Frankwatching · 17-4-2010 · 12.01 uur

    […] artikel is eveneens gepubliceerd op Bashers.nl 0 stemmen stem Ellen de Lange-Ros is marktonderzoeker en schrijft over games. Ze heeft haar […]

     

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>