Song Pop: De ideale zomerhitEen paar seconden. Meer tijd heb je niet nodig om Song Pop te snappen. En de hitpotentie van de nieuwe game te voorspellen. Song Pop, het raden van de juiste bandnaam bij een muziekfragment, is de ideale zomerhit.

Er lijkt zo langzamerhand een gestaag ritme van gamehits te ontstaan met allemaal dezelfde bouwstenen. Net als Wordfeud (Scrabble) en Draw Something (Pictionary) heeft Song Pop een herkenbare speldynamiek. De gamehits zijn allemaal asynchrone multiplayergames, je speelt niet tegelijk, maar wanneer jij tijd of zin hebt. En de games groeien zo snel, omdat ze geïntegreerd zijn met Facebook, Twitter of andere sociale netwerken bevolkt met bekenden.

De speldynamiek van Song Pop is even uitdagend als simpel: bij een muziekflard de juiste bandnaam of titel sneller raden dan de tegenstander. Met vier keuzes gaat dat verrassend snel, soms binnen een seconde. Na vijf liedjes is de winnaar bekend.

De genres die per spelronde gekozen worden, maken het verschil. ‘Love songs’ spelen met vrienden uit je voetbalteam is inherent grappig en ‘classic rock’ tegen je nichtje van vijftien garandeert een overwinning. Oftewel, Song Pop is sociale smeerolie. Een game die het ideale excuus is voor online en offline conversaties.

Song Pop is technisch weer net even beter dan de eerdere gamehits. Zeker in vergelijking met voorganger Draw Something, dat er nu opeens uitziet alsof het door een veertienjarige programmeur in elkaar is gezet. Het spel hapert zelden en de toernooien die een week duren, helpen bij het aanbrengen van net iets meer overzicht in de strijd. Perfect is Song Pop (nog) niet. Het spel is sociaal, maar je kunt niet direct communiceren met je tegenstanders.

In welk genre zal Song Pop straks terugkomen? In een lijst met klassiekers of toch de lijst met ‘one hit wonders’? Ik denk de laatste. Speel Song Pop dus snel, voor de zon echt gaat schijnen, of de meute weer doortrekt naar de volgende hit.

Next Level staat elke vrijdag in nrc.next.

3 reacties

 1. Marijn · 30-7-2012 · 11.32 uur

  Ik ging dit met een beetje tegenzin spelen om te kijken wat het inhield, maar zat er binnen 2 rondes helemaal aan vast. Het zit dankzij een paar simpele spelmechanische toevoegingen gewoon ontzettend goed in elkaar: bijvoorbeeld met de bonuspunten die je krijgt als je meerdere nummers op rij goed raadt; dat je kunt zien wat je tegenstander kiest, maar niet of dat goed of fout is; en de ‘playlists’ van soms érg specifieke genres die je vrij kunt kopen. De integratie van muziekservices (zoals Spotify) na afloop van iedere ronde maakt het af — want je kunt de app ook gebruiken om nieuwe muziek te leren kennen en direct te luisteren.

  Het is ongetwijfeld een zomerhit, maar hopelijk wel eentje die een nieuwe standaard heeft gezet voor toekomstige asynchronous multiplayergames. Terug naar Draw Something ga je hierna in ieder geval niet meer.

 2. Robert August de Meijer · 31-7-2012 · 11.59 uur

  Is er al een vergelijkbare spel dat zoiets doet met, zeg maar, wat je in een encyclopedie vindt? Leer je ook nog eens wat.

 3. David Nieborg · 5-8-2012 · 12.34 uur

  @Robert Niet dat ik weet (soort Triviant?), goed idee. Ik hoorde gerucht dat Song Pop makers de volgende versie willen maken met kennisprincipe (ipv muziek).

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>