Sony: “3D-gaming is nog een leerproces”3D-gaming moet het helemaal gaan worden. Tenminste, als we Sony mogen geloven. Sony rolde op 10 juni zijn allereerste 3D-televisies uit. Tegelijkertijd met die 3D-televisies kwam Sony met een firmware-update voor de Playstation 3 en bracht het bedrijf ook de eerste 3D-games op de markt. De Stereoscopic 3D Collection is een pakket met daarin de games Wipeout 3D, Super Stardust 3D, Pain en een exclusieve 3D-demo van Motorstorm: Pacific Rift.

Vorige week vrijdag werden die games (met uitzondering van PAIN) gepresenteerd aan de pers. De games zijn volgens Bernard Groeneveld van Sony vooral bedoeld om te laten zien wat er in de toekomst mogelijk zal zijn. “De games zijn nu nog niet zo heel indrukwekkend”, geeft hij toe. “Dat komt omdat deze games pas achteraf naar 3D omgezet zijn. Een game later omzetten naar 3D is vele malen moeilijker dan een game vanaf de start in 3D opbouwen. Dan sta je bij het begin af aan al stil bij zaken als cameraposities.”

Tegenvallende games

Volgens Groeneveld wordt de 3D-beleving bij toekomstige games veel intenser dan bij diegene die afgelopen donderdag beschikbaar werden. En inderdaad, de games die de pers vorige week vrijdag bij Sony onder ogen kreeg, vielen ietwat tegen. Vooral Wipeout en Motorstorm waren nog niet erg overtuigend. Het 3D-aspect voegt wel een extra dimensie toe aan de games, maar creëert toch niet de extra diepte waarop je zou hopen.

Super Stardust 3D was een ander verhaal. Daar merkte je als gamer toch echt een toegevoegde waarde. Vernietig je in deze Asteroids-achtige game een komeet of ander voorwerp, dan vliegen de brokstukken je bijna om de oren. Maar helemaal indrukwekkend wordt het pas als je zelf eens onverhoopt het loodje legt. Het is moeilijk om het zonder bijbehorende beelden uit te leggen, maar de brokstukken van je ruimtescheepje recht op je ogen af zien komen vliegen heeft iets unieks.

Leerproces

Sony ziet in 3D de toekomst. “Als we er niets in zagen, zouden we er natuurlijk niet mee bezig zijn”, aldus Groeneveld. “Het is nog wel een leerproces. Maar we gaan er vanuit dat het zeker een toekomst heeft. Games zijn een van de meest geschikte toepassing om de potentie van een 3D-televisie te laten zien.” Of dat zo is, moeten we nog afwachten. De drie geteste games zijn nog niet echt klappers; die moeten nog komen, volgens Sony. Onder die klappers zit in ieder geval Killzone 3. Op de E3-beurs in Los Angeles wordt volgende week, volgens Groeneveld, ‘het een en ander’ aangekondigd. Wat dat precies is, wil hij nog niet zeggen.

Dat Nintendo tijdens de E3 de werking van de 3DS gaat tonen was al eerder aangekondigd. Ook bij Microsoft verwachten ze volgens woordvoerster Ellen Bruens ‘iets’ aan te kunnen kondigen. Al is ze daar, zoals het persvoorlichters betaamt, aardig vaag over. “Microsoft is ook op de E3 aanwezig en zal belangrijke aankondigingen doen waarover wij op maandag of dinsdag persberichten zullen versturen. De kans bestaat dat er ook een aankondiging wordt gedaan rondom 3D-gaming. Meer kunnen we daar op dit moment niet over zeggen.” In andere woorden: wordt vervolgd!

7 reacties

 1. Vincent Leeuw · 11-6-2010 · 19.47 uur

  “And suddenly it hit me…

  Remember that 3D image with the Wii Remote? You know, the one the guy made that Microsoft hired for Natal? How it used the Remote inverse and allowed you to watch a pseudo 3D image on a 2D screen?

  Now think of what Natal does. How it can read movements of people. Of heads and (presumably) eyes and such.

  Now combine the two.

  I heavily suspect Microsoft is going to implement that feature as a Natal standard. Natal is going to become awesome for core gamers because it will turn ANY tv into a (pseudo-)3D one. Combine with ‘simple’ patches for existing/new games and potentially any game will give you 3D imagery. Without a heavy hardware investment OR stupid glasses.

  (Multiplayer will probably be incompatible but still.)”

  Aldus mijn vermoedens op rllmuk….

 2. schaapie · 12-6-2010 · 14.45 uur

  Ik heb op die bewuste vrijdag ook bij Sony met een 3D-bril rondgelopen en ben het eens met wat je hier post. Super Stardus 3D was de beste en de trailers die we van enkele games in 3D kregen te zien waren ook mooi. Ik wil echter nog wel wat toevoegen, want op dit moment is de drempel om te gaan 3D-gamen voor consumenten nog veel te hoog. Je hebt nodig een 3D-tv (€2000), minimaal één 3D-bril (€119), PlayStation 3 (€300) en natuurlijk games. Gamers en dan vooral de jonge generatie kan dit simpelweg nog niet gaan betalen.

 3. Joost · 12-6-2010 · 18.40 uur

  3D TV’s worden natuurlijk nog goedkoper, de grote vraag is hoe duur 3D TV’s over een jaar of twee zijn. Er is er op het moment al eentje te koop voor €1200.

  Dat idee voor Natal dat je rond kan kijken in je TV door er omheen te draaien is erg dope! Er is echter geen reden waarom dit niet met de Sony Move ook kan: die heeft ook een camera en ogen/gezichten detecteren is daar volgens mij wel goed genoeg mee te doen. Hoewel die depth sensor van Natal daarvoor natuurlijk nog relaxter is. :)

 4. Jaap · 12-6-2010 · 19.01 uur

  Vincent denk jij echt dat de ehm.. fidelity hoog genoeg is om zo’n effect te bewerkstelligen? Ik heb het idee dat je toch meer pinpoint precision moet hebben, dus alsnog een bril oid op om te bepalen waar je ogen zich bevinden…

 5. Vincent Leeuw · 12-6-2010 · 19.24 uur

  Misschien, als Microsoft’s beweringen over Natal kloppen zou het mogelijk moeten zijn. :) Het gaat toch meer om de positie van het hoofd dan de ogen in dat opzicht en dat is makkelijker uit te lezen. (Puur op de ogen gericht, kan zelfs misselijkmakend zijn.)

 6. Nick Kivits · 12-6-2010 · 20.57 uur

  @schaapie: Je krijgt twee brillen bij je 3D-tv. Losse brillen kosten inderdaad 119 euro. En dat terwijl normale Shutterglasses (die wij ook op kregen bij het gamen) qua inkoop zo’n 40 tot 50 dollar kosten. Waarom ze zo duur waren heb ik nog gevraagd, maar daar konden ze geen antwoord op geven. Ook niet toen ik daar later nog voor belde helaas.

 7. schaapie · 13-6-2010 · 19.45 uur

  @Nick Kivits: Ah dat je er twee brillen bij krijgt dat wist ik nog niet. Blijft alsnog een iets te duur grapje, maar het 3D-gamen blijft ook potentie hebben. Het steeds simpelweg nog in de kinderschoenen.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>