Stikjaloers op kinderen die schitterende games makenHet introscherm is al fraai: een stemmige sterrenhemel met de naam van het spel in strakke letters. Ook daarna kloppen alle details: het grappige tovenaartje dat zijn kasteel probeert te verdedigen. De manschappen en kanonnen die komen aanhobbelen. De trampolines die je met de muis tekent om vijandige projectielen terug te kaatsen. Prachtig.

En dan te bedenken dat Fortissimo een inzending is voor een scholierenwedstrijd. Dit schitterende spel is gemaakt door een kind! Ik zit mezelf op te vreten achter de testcomputer, een stikjaloers jurylid.

Zelf heb ik namelijk ook wel eens geprobeerd om een game te maken. Een idee verzinnen, dat lukt. Poppetjes tekenen ook. Achtergronden tekenen nog net. Maar het programmeren? Met veel moeite heb ik eens een bewegend ruimteschip op mijn scherm weten te krijgen. Toen ik vervolgens ging uitzoeken wat ik verder nog moest doen, was het alsof ik een diep ravijn in keek. Mijn hoofd tolde.

Daarom was ik ietwat sceptisch toen ik werd gevraagd voor de jury van de Creative Game Challenge, een initiatief van de Universiteit Utrecht. Was games maken niet veel te moeilijk voor wie nog op de middelbare school zat? Wat kon zo’n kindergame nou helemaal voorstellen?

Maar de bijna twintig creaties die ik bekeek, waren zonder uitzondering knap gemaakt en fijn om te spelen. Was het allemaal niet zo geweldig leuk, dan zou ik er bijna chagrijnig van worden. Rotkinderen, beter en slimmer dan ik. Bah!

Bij het overleg blijkt de rest van de jury er precies zo over te denken. Iedereen is onder de indruk van het niveau, met Fortissimo fier bovenaan, een unanieme winnaar. Het spel is gemaakt door Maartje Bakermans, een 6 vwo-leerling uit Oegstgeest, die er 1500 euro mee wint.

Dat is bijzonder omdat games in het algemeen altijd door jongens werden gemaakt. De modeltreinclub waaruit de hobbycomputerclub voortkwam bestond uit jongens. De eerste gameprogrammeurs, jongens, maakten games die primair jongens aanspraken. Dus wie waren er vervolgens als eerste geneigd om ook games te gaan maken? Jongens.

Hier komt langzaam verandering in: de diversiteit van gamemakers groeit, wat de diversiteit van games ten goede komt. Dat is geweldig, maar het betekent ook dat er niet meer alleen jongens beter zijn in games maken dan ik. Ja, de toekomst wordt eerlijker verdeeld, maar niet voor mij.

Next Level staat elke vrijdag in nrc.next.

4 reacties

 1. Rick · 17-7-2012 · 8.32 uur

  Mooi stuk! Ik herken je jaloezie! Kutkinderen met hun talent ;)

  Hoe hebben deze kids de games gemaakt? Iets als Gamemaker oid?

 2. Niels ’t Hooft · 17-7-2012 · 9.57 uur

  Ja, de meeste (alle?) zijn met Game Maker gemaakt.

 3. Rick · 18-7-2012 · 12.35 uur

  Net Fortissimo bekeken. Geniaal spelletje :D Niet te geloven dat dat door zo’n youngster gemaakt is.

 4. Romar · 24-7-2012 · 12.13 uur

  Alle games waren in Game Maker gemaakt!

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>