Stop de persen! Bayonetta toch nog voor de jaarwisseling in de winkels?Bayonetta

Zoals Vincent het laatst al stelde: als de demo van Bayonetta ook maar enige indicatie geeft van hoe het uiteindelijke spel zal zijn, hebben we te maken met een ijzersterke game. Misschien wel de game van het jaar. De vraag is van welk jaar? Oorspronkelijk stond Bayonetta namelijk gepland voor begin 2010, op 5 januari in de Verenigde Staten en drie dagen later in Europa. Tot onlangs de verwarring toesloeg.

Vervroegde data

Sinds kort geven diverse gerenommeerde gameverkooppunten vervroegde lanceringsdata aan: zowel Gamemania als Free Record Shop noemen inmiddels 23 december 2009 als de officiële releasedatum van Bayonetta, evenals Bol.com. Nedgame mikt op één dagje later, terwijl DimensionPlus juist claimt het spel op 18 december al binnen te hebben.

Maar er is nog veel meer verdeeldheid over de lanceringsdatum van het spel: Gamestore E-Plaza heeft het nog altijd over 8 januari, iets wat de officiële site van Sega Benelux vooralsnog bevestigt. Wel werd er in de wandelgangen al over een vervroegde lancering gefluisterd door Sega-medewerkers, onder andere toen ik enige tijd geleden bij het Amsterdamse hoofdkwartier van de uitgever langs ging voor een sessie met Sonic & Sega All-Stars Racing.

Wellicht dat er in de loop van de komende dagen nog een officiële aankondiging komt dat het spel tóch voor de jaarwisseling in de winkelschappen komt te liggen, maar vooralsnog is er nog geen enkele bron buiten de genoemde verkooppunten die dat beweert. Sterker nog: bij navraag aan het adres van de officiële Twitter-account van Sega kreeg ik de volgende reactie: “No early release that I’m aware of for Bayonetta in Europe.” Een vervroegde releasedatum is daarmee nog niet volledig uit te sluiten, maar het lijkt desondanks een teken dat bovenstaande gameshops misschien toch iets te voorbarig zijn geweest.

Gemiste boten

Als Bayonetta toch nog in de laatste weken van 2009 wordt uitgebracht, is het maar de vraag of Sega daar wel zo verstandig aan doet. De meeste mensen doen nu al volop hun kerstinkopen, en misschien ook nog wel over een week (al lijkt 18 december me wel een erg optimistische lanceringsdatum), maar doorgaans niet aan de vooravond van Kerstmis. We zijn de afgelopen weken al zo bedolven onder de nieuwe games dat het spel met een iets vervroegde release simpelweg de ‘kerstcadeauboot’ zal missen. Juist als de eerste grote titel van 2010 heeft Bayonetta waarschijnlijk meer kans op commercieel succes.

En dan is er nog de kwestie van de jaarlijstjes. Bij Bashers maakten we ons overzicht van de games van 2009 eind november al. Terwijl momenteel (vooral geprinte) media massaal de laatste hand leggen aan hun gameoverzichten van dit jaar, lijkt Bayonetta ook dat schip net niet te gaan halen. Toch zonde voor zowel de geschiedenisboeken als de potentiële extra boost in verkoopcijfers. Natuurlijk is de kans groot dat het spel in 2010 zal verdrinken tussen de andere grote namen van dat jaar. Desondanks: als Bayonetta écht heel goed wordt, zal het ongetwijfeld opduiken in menig overzicht van 2010.

Anticipatie

Critici vragen zich wellicht af waar we ons druk over maken, maar feit is dat Bayonetta bijna belachelijk hoge scores haalde in drie gerenommeerde gamesmedia: een 40/40 in Famitsu, een 9/10 bij Eurogamer en zelfs een 10/10 in Edge. Zelfs als je niets op hebt met het over-de-top-actiegenre vraagt dat om respect voor ontwikkelaar Platinum Games. Voor mij verliep het onlangs net zo: normaliter zou ik Bayonetta zo links laten liggen, maar na deze beoordelingen kon ik niet anders dan de demo van het spel een goede kans te geven.

En warempel: na enige gewenning in de tutorial, liet ik me in het eerste level al snel meeslepen door de bombastische presentatie, de doldwaze actie en de verbazingwekkende hoeveelheid controle die je eigenlijk constant kunt behouden over het nieuwste sexy videogame-icoon Bayonetta zelf. Reden genoeg om het spel zonder meer goed in de gaten te houden, of het nou over een week al verschijnt of pas over iets minder dan een maand.

12 reacties

 1. Robert Hoogendoorn · 11-12-2009 · 15.05 uur

  Storm in een glas water. Naar mijn weten komt Bayonetta nog altijd gewoon begin januari. Sterker nog, Bol.com meldt gewoon 8 januari. Nedgame meldt inderdaad wel 24 december. Ik heb Sega (Johan De Windt) even gebeld er over en die zegt dat de game nog gewoon op 8 januari uit zal komen. “Wellicht zijn het imports ofzo,” reageerde hij. Al kan dan alleen de PS3-versie uit Japan geïmporteerd worden omdat die alle taalopties bevat.

 2. Vincent Leeuw · 11-12-2009 · 15.13 uur

  Ik gok dat de levering rond de feestdagen gewoon parten speelt. 18 december klinkt als een goede kandidaat voor ‘laatste levering’ voordat ze in januari weer beginnen… En 8 januari zit nog steeds in het kielzog van die periode waarin iedereen aan vakantie doet.

  Imports van Bayonetta zijn al tijden te krijgen, maar niet bij de high street ketens en voor zover ik weet doet alleen Intertoys aan import (als er bijv. weer eens een gedumpte giga-batch Sonic te krijgen is uit US) binnen die groep.

 3. Popa · 11-12-2009 · 15.47 uur

  SEGA (Benelux) heeft deze week een releaselijst verstuurd, waarin staat dat de game gewoon op 8 januari verschijnt. Ik gewoon op januari rekenen, beste Joe ;)!

 4. Popa · 11-12-2009 · 15.48 uur

  Ik zou op januari rekenen, bedoel ik natuurlijk. Niels, tijd voor een edit-knopje?

 5. Kevin · 11-12-2009 · 16.04 uur

  Tis alleen jammer dat ze de PS3 versie zo hebben verneukt. De 360 demo is vet hoor, maar ik heb voor games als DMC4, NG2 en ook Bayonetta toch een voorkeur voor de DualShock3 controller.

 6. Joe van Burik · 11-12-2009 · 16.36 uur

  @ Robert Hoogendoorn: opvallend, want Bol.com noemde gisteravond toch echt nog december, en dat verzin ik niet zomaar. Er zal ongetwijfeld een reden zijn voor die wijziging, maar dan is het eerder merkwaardig dat ze eerder december vermeldden. Dimensionplus wijzigde ook gisteren pas de releasedatum op de site.

  Ik durf ook te denken dat het spel nog vlak voor Kerst in de winkels ligt, let op mijn woorden. Misschien niet allemaal, maar waarschijnlijk wel bij de speciaalzaken.

  Waarschijnlijk verwacht Sega toch nog een hoop exemplaren vlak voor de feestdagen aan de man te brengen, en gezien de genoemde hoge scores kunnen ze daar op zich nog best aardig in slagen ook. Juist bij die speciaalzaken, waar veel hardcore gamers komen die maar wat graag het spel zo vroeg mogelijk in huis halen.

 7. Vincent Leeuw · 11-12-2009 · 16.39 uur

  @Kevin Inderdaad, de 360 controller wekte na een paar sessies Bayonetta aardige krampen op. De knoppen zijn net te sponzig helaas.

 8. René · 12-12-2009 · 12.37 uur

  Hij wordt in Duitsland al verkocht door een bepaalde keten, dus het lijkt erop dat je gelijk krijgt Joe. :-)

  Ik kan niet wachten!

 9. Jeroen Bos · 14-12-2009 · 9.35 uur

  Grappig, E-Plaza heeft het inderdaad over 8 januari. Maar als je een pre-order plaatst, ontvang je de game in week 52 van 2009 (geldt ook voor de Xbox 360-versie). Het lijkt er toch echt op alsof Sega Benelux dit jaar nog bevoorraad en de winkels oogluikend toestaat de game eerder te verkopen.

 10. Vincent Leeuw · 14-12-2009 · 11.24 uur

  Impliceer je nu een verkoopembargo op Bayonetta? Sorry, maar heeft het totaal niet de massa voor. Verkoopembargo’s lijken in Nederland alleen voor hele grote titels van kracht te zijn. Alles wat niet z’n eigen ‘launch-event’ heeft, wordt verkocht zodra de winkelier het in handen krijgt. ‘Oogluikend’ lijkt me redelijk overdreven. ;)

  Ik denk dat Sega al blij mag zijn dat de game überhaupt verkoopt met het minimum aan marketing wat er tot nu toe is geweest.

 11. Jeroen Bos · 14-12-2009 · 11.52 uur

  Goed, goed, jij je zin. ;)

  Maar ‘minimum aan marketing’ vind ik dan weer schromelijk overdreven. De speelgoedfoldertjes staan vol met Bayonetta. In dit jaargetijde is dat ook geen kattenpis voor een speluitgever.

  Overigens iets heel anders, maar wel gerelateerd. MadWorld, die andere game van PlatinumGames, ligt momenteel voor een tientje bij E-Plaza. Voor dat prijsje de moeite van het uit de budgetbak grabbelen zeker waard.

 12. Joe van Burik · 14-12-2009 · 16.05 uur

  In het nieuwe Bart Smit-krantje wordt zelfs gezegd dat het spel nog deze week in de winkels ligt. Het lijkt erop dat stuk voor stuk retailers toch voor een vroege release gaan, wellicht als domino-effect door elkaar. Toch lijkt deze week (18 december denk ik, net zoals Dimension Plus) me wel erg optimistisch - drie weken eerder dan gepland!

  Evenzogoed zou het wel erg tof zijn om nog voor de kerst met de game te kunnen spelen, al mist het daarmee jammer genoeg wel veel jaarlijstjes. Spike’s internationaal bekende Video Game Awards zijn immers ook net alweer geweest. Als de game écht zo goed wordt als de demo belooft, neem ik ‘m misschien nog wel op in m’n jaaroverzicht voor Bashers.

  En aangezien ik de demo inmiddels al zo’n 8 keer gespeeld heb (deels op de Xbox 360 en deels op de PlayStation 3), zou dat zomaar nog kunnen gebeuren.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>