Swords and Soldiers-maker Ronimo is niet van ‘dit is mijn visie, zo doen we het’
Een bescheiden naambordje prijkt naast een verder nietszeggende houten deur: het kantoor van de Utrechtse game-ontwikkelaar Ronimo lijkt op het eerste gezicht een weinig inspirerende omgeving. Negen programmeurs op een zolderkamer boven het kantoor van het Nederlands Filmfestival. Schijn bedriegt echter, want de ruime werkvloer blijkt het broeinest te zijn van een jonge, creatieve groep gameontwerpers. Ronimo is druk in de weer om een nieuwe game uit te brengen. Volgens mede-oprichter Jasper Koning brengt dit ontwerpproces wel een aantal onverwachte moeilijkheden met zich mee. “Eigenlijk duurt alles drie keer langer dan je van tevoren denkt”, vertelt Koning, zittend aan de grote eettafel op de Ronimo-zolder.

Jasper Koning, mede-oprichter van Ronimo

De ‘game designer’ kiest zorgvuldig zijn woorden als het nieuwe project wordt besproken. Hoeveel kan hij daar al over zeggen? “Nou ehm… niets”, lacht hij hartelijk. De jonge honden zijn in gesprek met een aantal uitgevers, dus tot die tijd wil hij slechts een paar details verklappen. “Het is net als ons voorgaande project Swords and Soldiers in 2D, maar dit wordt een actie-game en veel meer op online gericht.” Koning wil wel vertellen dat het team ditmaal meer moeite heeft om het project rond te krijgen. “De game waar we aan werken is eigenlijk te moeilijk voor ons”, bekent hij.

Verhuizing

De werkruimte van Ronimo ligt op een steenworp afstand van het Dutch Game Garden-complex. Rond de jaarwisseling hoopt het gamebedrijf daar zijn intrek te nemen. “We krijgen dan een iets professionelere en meer inspirerende ruimte”, aldus Koning. Een belangrijke reden voor de verhuizing zijn de gunstige huurvoorwaarden. “We kunnen daar een contract voor een jaar tekenen. Normaal gesproken zit je in de binnenstad van Utrecht gelijk voor vijf jaar ergens aan vast.”

Volgens Koning verschilt het creatieve proces van het huidige project enorm veel van de voorgaande games. “Bij Swords and Soldiers was de Flash-versie al klaar en hoefden we die alleen maar uit te bouwen naar de Wiiware-versie, en later een PSN-game.” Bij de nieuwe game begon Ronimo echter in de conceptfase. “Je hebt nu meer ruimte voor persoonlijke interpretatie van het geheel, dus liepen de individuele visies van ons ook meer uiteen.”

Het bedrijfsmodel van Ronimo ligt hieraan ten grondslag: de zeven oprichters - sinds kort zijn twee betaalde medewerkers aan het team toegevoegd - hebben allen een gelijkwegende stem in het ontwerpproces. “Ja, we zijn heel vaak voor gek verklaard vanwege dat bedrijfsmodel, vooral vanuit de traditionele ondernemershoek. Iedereen heeft een onwijs sterke mening. En het kan bij ons eigenlijk niet dat één iemand zegt: ‘Dit is mijn visie, zo doen we het’.” Koning staat wel pal achter deze aanpak. Hij is er van overtuigd dat de Ronimo-games daar beter van worden. “Het betekent dat alle game-elementen gevalideerd zijn door zeven mensen met hele verschillende smaken.” Het tegenargument is dat er een ontwerpcompromis ontstaat, maar dat veegt Koning van tafel. “Daar waken we wel voor. We houden absoluut niet van halfbakken producten. Het moet sowieso vet zijn.”

Een deel van Ronimo's werkzolder

Een deel van Ronimo's werkzolder

Het team voerde regelmatig discussies om de individuele visies weer bij elkaar te krijgen. Welke grafische stijl wordt er gebruikt? Hoe volwassen wordt de game? Komen er veel generieke characters, of juist heel weinig maar unieke personages, in voor? “De visie voor de nieuwe game is wel uitgekristalliseerd, maar de beginperiode was wel heftig.” En nee, daar zijn volgens Koning geen vriendschappen onder gesneuveld. “Nu hebben we de lijnen getrokken en is het vooral de plaat inkleuren.” Volgens de planning moet de game in de zomer van 2011 klaar zijn. Ronimo mikt op een release op PSN en XBLA, maar dat besluit staat nog niet definitief vast.

Robot Ninja Monkey

In Swords and Soldiers verborgen de Ronimo’s al een klein grapje: er zaten ninja’s en apen in het spel. Ronimo staat namelijk voor Robot Ninja Monkey. Kunnen we in de nieuwe game ook één van die drie karakters verwachten? Koning lacht, denkt diep na, lacht nogmaals en bekent: “In ieder geval een robot. Ter compensatie van de vorige game.”

Ineens staat Koning op en loopt hij richting de eilandjes van bureau’s, waar zijn collega’s druk in de weer zijn met de game. “Je mag overal foto’s van maken, maar ehm… dat beeldscherm liever niet.” Aan de andere kant van de zolderkamer zwaait een deur open en de geur van verse oliebollen verspreidt zich door de overwegend houten ruimte. Uit alle hoeken en gaten van de zolderkamer storten de Ronimo’s zich op de vette snack. Het heeft iets weg van een studentikoos project, eigenlijk zoals Ronimo ooit is begonnen met de Blob. Koning lacht om die opmerking en hapt in een oliebol. “Tja, het bevalt ons vrij goed om eigen baas te zijn. Meer vrijheid dan wanneer je in loondienst zit.”

Ronimo’s Swords and Soldiers is sinds kort verkrijgbaar op PSN en Steam.

7 reacties

 1. Collo · 12-11-2010 · 8.54 uur

  Ben je gedowngrade tot programmeur Jasper? ;)

 2. Joost · 12-11-2010 · 13.16 uur

  Ik vind het meer een onterechte promotie naar programmeur! Zou die willen! ;)

 3. Arjan Punter · 12-11-2010 · 17.47 uur

  Bijzonder goed uitgewerkt interview en met plezier gelezen. Doe daar bij de volgende keer wat echt mooie grote foto’s en je hebt een beeldend verhaal, niet alleen van uit de tekst. En omdat er maar een persoon aan het woord is, mag daar best wat achtergrond bij. Facts (leeftijd, ervaring) maar ook persoonlijke dingen spreken mij altijd erg aan in interviews.

 4. Jerry Vermanen · 13-11-2010 · 9.43 uur

  Blijkbaar heb ik mijn facts verkeerd? :p Geen programmeur, maar wat dan wel?

  Arjan, bedankt voor compliment. Mijn fotografie-skills - en lens - zijn nog niet goed genoeg voor uitgebreide fotoreportages. Is wel iets waar ik beter in wil worden, maar op dit moment moet ik bescheiden zijn en mijn plek kennen. :)

 5. Joost · 13-11-2010 · 13.09 uur

  Jasper is game designer. :)

 6. Wormpaul · 13-11-2010 · 13.53 uur

  Mooi interview!

  Heb vanmorgen ook Swords & & Soldiers uitgespeeld (PSN) en is echt een heel leuk spel. Mochten er hier nog een paar zielen zitten die `m niet gekocht hebben; Meteen doen!

  Het is een leuk spelletje dat vooral opvalt door de prettige besturing & de ideale instap grens. Nergens te moeilijk en vooral leuk voor even tussendoor!!

  Ik ben altijd al een fan geweest van kleine games op PSN maar op dit moment mag S&S zich absoluut samen met “Costume heroes” & “Critter Crunch” tot de beste* op PSN rekenen!

  *gemeten naar mijn smaak, Braid pakte mij niet..

 7. Bas · 14-11-2010 · 21.22 uur

  Heb het spel ongeveer 1 jaar geleden ( toen het spel net uit was op Wii-Ware) gekocht, wat een heerlijk verslavend spel.
  Ik heb meer uren op mijn wii versleten met deze game dan met reguliere boxed games.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>