The Banning of IsaacErwin Vogelaar op donderdag. Beeld: Paul Veer.

Er zijn games die dicht tegen de heilige boeken van grote religies aan schuren. Een duidelijk voorbeeld is de door Nintendo afgewezen indiegame The Binding of Isaac, een titel die direct uit de Hebreeuwse Bijbel geplukt is. Het verhaal is bekend in het jodendom, christendom en de islam, en vertelt over Abraham die de opdracht van God krijgt om zijn zoon Izaäk te offeren, maar vlak voor het mes zijn doel bereikt door God wordt gestopt omdat zijn trouw bewezen is.

Het spel The Binding of Isaac geeft een iets modernere, en lugubere, slag aan het verhaal. Een typische Amerikaanse moeder kijkt naar een christelijke televisiezender waarna ze een stem van boven denkt te horen dat vertelt dat ze haar zoontje Isaac moet redden. Ze pakt al zijn speelgoed af, zoals zijn spelcomputer, en sluit hem naakt in de kelder op zodat hij met niets kwaads in contact kan komen. Maar het is niet genoeg, dus zit er niets anders op dan Isaac te vermoorden. Het jochie krijgt door wat er gebeurt, en vlucht terwijl de tranen over zijn wangen rollen door een valluik om vervolgens tegen allerlei bloederige gruwels te moeten vechten.

Nintendon’t

De game is in 2011 op Steam verschenen en zou ook dit jaar via de eShop voor de 3DS te koop zijn. Totdat Nintendo eens goed naar het spel keek, en besloot dat dit niet ging gebeuren. De maker prijst via Twitter dat Steam dergelijke spellen wel toelaat, en een stroom verontwaardigde reacties over Nintendo’s keuze volgt. De game lijkt niet verbannen te zijn door de bizarre expliciete content, waar een naakt kind tegen bloederige foetussen vecht, want daar zijn ook leeftijdsbeperkingen voor in de shop. De game is juist geweerd om de religieuze inhoud. De maker liet wel weten dat Nintendo het spel graag had willen aanbieden, en dat het geen makkelijke keuze is geweest, maar een dilemma waar maanden over nagedacht is.

En ik snap wel dat ze hier mee gezeten hebben. Het spel kan makkelijk gezien worden als kritiek op religie, en het christendom in het bijzonder, maar eigenlijk gaat het verhaal, dat overigens heel summier is, enkel over een vrouw die denkt een stem te horen en daar naar handelt, en het kind dat vlucht naar kelders, in zijn fantasie of echt, waar hij vecht in een stijl die doet denken aan de oude Zelda-games.

Menstruatiebloed

Nintendo heeft een bepaalde naam te onderhouden, en het is best te begrijpen dat dergelijke gevoelige onderwerpen daar niet bij horen. Het is een spel dat mensen gemakkelijk in het verkeerde keelgat kan schieten, want religieuzen voelen zich al eenmaal snel, vaak onterecht, op de tenen getrapt. Maar ik kan mij toch ook wel voorstellen dat het idee dat je een klein naakt kind speelt, dat vecht door bloed en tranen te schieten, zichzelf op kan blazen en zich via upgrades kan verminken om sterker te worden, toch ook wel misschien enigszins een heel klein beetje meespeelt.

Want Super Meat Boy was smerig en bloederig, maar Binding of Isaac gooit er nog wat liters bloed overheen. En wat foetussen. En pus. En menstruatiebloed spuitende vagina’s. Oh ja, er was ook nog iets heel licht gebaseerd op een Bijbels verhaal. Dus een begrijpelijke keuze van Nintendo, maar wel jammer. De 3DS mist zo namelijk niet alleen een interessante, maar vooral ook een hele leuke game.

2 reacties

  1. Gillian de Nooijer · 5-4-2012 · 17.30 uur

    Nieuw plaatje!

  2. Erwin Vogelaar · 5-4-2012 · 17.35 uur

    Pixelbaard!

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>