The Cat and the Coup:Op 5 maart 1967 overlijdt Dr. Mohammad Mossadeq na een gevecht met keelkanker. Hij had daarvoor jarenlang in de gevangenis en onder huisarrest gezeten omdat hij als premier van Iran zijn volk wilde bevrijden van de Engelse koloniale invloed. De Engels-Amerikaanse staatsgreep die hem afzette heeft een grote invloed gehad op de wereldgeschiedenis maar dit inspirerende en historisch belangrijke verhaal is nauwelijks bekend in het Westen.

The Cat and the Coup is een spel dat begint op het moment van Mossadeqs overlijden. Je speelt zijn kat en moet in die gedaante de voormalig premier terug in de tijd leiden langs de gebeurtenissen die leidden tot zijn val. Je stuurt de premier van kamer naar kamer in een enorme collage van Perzische miniaturen, karikaturen geïnspireerd op die van Ardeshir Mohasses en andere elementen die bij elkaar voor een overweldigend effect zorgen.

Het spel is gemaakt door Peter Brinson van de faculteit interactieve media van de USC en Kurosh ValaNejad. Zij wilden met dit documentaire-spel de aandacht vestigen op dit onderbelichte stuk geschiedenis. De vele prijzen die het spel gewonnen heeft geven aan dat ze daarin op een bijzondere manier geslaagd zijn.

Gek genoeg staat het standaardwerk over deze coup “All the Shah’s Men” van Stephen Kinzer niet bij de bronnen. Daarin staat bij de debriefing van de coup dat John Foster Dulles, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, “seemed to be purring like a giant cat.” Volgens Kinzer heeft het succes van de Iraanse coup de weg vrijgemaakt voor de agressieve Amerikaanse anti-communistische politiek over de wereld (beginnend met een coup in Guatemala) waarvan de gevolgen vandaag nog steeds voelbaar zijn. Met die zin in het achterhoofd wordt de titel ‘the cat and the coup’ onbedoeld saillant.

Het spel zelf is eenvoudig en kort en wil je op geen enkele manier veel feiten of een compleet beeld geven. Wat het wel doet is prikkelen en de indruk die het achterlaat is er niet minder om. De visuele rijkdom waarbinnen alles zich afspeelt naast de historische feiten, zorgen ervoor dat je bijna vanzelf details ontdekt, verbanden legt en er achter wilt komen wat er nu precies gebeurd is toen.

The Cat and the Coup (PC, Mac)

Eén reactie

  1. Robert August de Meijer · 19-8-2011 · 20.47 uur

    Het is een schitterend spel. Helaas is er een groot verschil tussen “spelen” (met de kat, erm, kattekwaad uithalen) en “leren” (een rijke, maar nauwelijks interactieve, collage aan tekst, beeld en muziek.
    Ik raad iedereen aan om het te spelen voor de schoonheden, de grappige puzzels en het leerzame. Eigenlijk zijn deze drie elementen voor de meeste spelers nieuwe ervaringen zijn.
    Het belangrijkste is dat de speler inzicht krijgt in de geschiedenis van Iran en hun relatie met het westen. Het verklaart een heleboel! Deze review is een goede inleiding. Jammer dat een spel uberhaupt een inleiding nodig heeft, maar met zo’n rijke thema moet dat haast wel.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>