The Gametalfest, 20 november: waar geen Guitar Hero-gitaartje te bekennen isMensen die niks met gamen hebben, denken bij het woord ‘gamer’ vaak meteen aan dikke, puisterige nerds van 27 met een headset op, die nog bij hun ouders op zolder wonen en daar hun dagen slijten door World of Warcraft te spelen met hun nerdvrienden. Social rejects dus, die bij gebrek aan een écht leven maar hun heil zoeken in virtuele werelden.

Over fans van heavy metal wordt vaak hetzelfde gezegd. Metalfans zijn dikke, lompe, langharige nerds in zwarte T-shirts die nog bij hun ouders wonen op zolder en daar de tijd doden door naar satanisch gitaargeweld te luisteren… en World of Warcraft te spelen. Social rejects, die bij gebrek aan acceptatie door de massa zich er maar luidruchtig tegen verzetten, in de hoop ooit in een fantasievolle wereld te wonen waar de elektrische gitaar de hoeksteen vormt van cultuur en iedereen naar het werk gaat op een vuurspuwende draak.

Bullshit

Bullshit, natuurlijk! Gamers en metalheads zijn allemaal uiterst gezonde jongens (en meisjes), toch? Dat veel hardcore gamers ook hardcore metalheads zijn, is puur toeval. Terwijl ik dit schrijf probeer ik dan ook even te vergeten dat Call of Duty: Black Ops en de laatste cd van Arch Enemy allebei op m’n nachtkastje liggen. Hoe dan ook, metal en videogames gaan prima samen. Het bewijs is al meerdere keren geleverd, zowel door games als Brütal Legend, Guitar Hero en Guilty Gear XX, als door bands als Powerglove, The Minibosses en The Protomen.

Weet je wat ook púúr toeval is? Dat ook veel gamejournalisten naar metal luisteren. En niet alleen dat ze ‘t luisteren, maar ook dat ze ‘t maken. Nee, echt, het is óf pompende metal óf vrouwonvriendelijke hiphop. Of, zoals in mijn geval, the best of both worlds, vrouwonvriendelijke metal. Hoe dan ook, vijf prominente journo’s annex herrieschoppers kwamen op het geniale en écht niet voor de hand liggende idee om de krachten muzikaal te bundelen. Dat dit alweer meer dan een jaar geleden is, bewijst dat gamejournalisten ontzettende luie lullo’s zijn, moeten we maar even vergeten.

Enfin, zaterdagavond 20 november is het dan zo ver, dan zal de eerste editie van The Gametalfest losbarsten in The Winston Kingdom in Amsterdam.

7 euro, 5 bands

Voor slechts 7 kleine eurootjes krijg je een festivalletje voorgeschoteld waar vijf bands (ieder met een bekende gamejournalist) lekker de avond doen knallen met rock, metal en hardcore-punk van de bovenste plank. Elke act speelt een set van eigen nummers, maar zal ook een bekende (of minder bekende) gametune op compleet eigen wijze coveren. Tussen de bands door zal er een speciaal samengesteld DJ-team onder de naam Metal of Honor toffe tunes draaien. Epische poep, dames en heren.

Which bands, you ask?

De thrashmetallers Unethical, geleid door niemand minder dan onze grote vriend Dennis Mons van dagblad Spits, zal de avond knallend openen. Zij worden gevolgd door Southern Way, de rockband van die andere Dennis, Dennis de Bruin van Gamekings. Als derde mag ondergetekende zich uitsloven met melodische metalband Sarcadia, waarna Pascal Vugts van FHM laat zien hoe goed hij kan bassen met ‘sexy metal’-project Rise a Thousand. De avond word afgesloten door 21 Gun Salute, de hardwerkende hardcoreband van Gameking Jelle Kunst. Een lekker gevarieerd avondje vol met het betere gitaargeweld dus, en dat in een videogamejasje. Nou, wat wil je nog meer?

O ja, nog even dit

“Maar Samuel, LOL, hebben jullie wel door dat ‘Gametalfest’ klinkt a…”

JA DAT HEBBEN WE DOOR, en nee, je bent echt niet de eerste die dit ontdekt, dus veeg die grijns van je smoel. Een grappige naam heeft de Wii ook geen windeieren gelegd, DUS.

“Maar Samuel, eerste editie? Leg ‘ns uit?”

Nou… The Gametalfest is uiteraard zo’n geniaal idee dat het een groot succes wordt en dat mensen vast niet genoeg hebben gehad na één portie. We gaan Nederland (en België?) gewoon keihard veroveren, dus de volgende stap wordt het spelen in grotere zalen. Publishers die ons sponsoren, demopods voor erbij, wellicht een samenwerking met het Metropool-orkest… wie weet? Het enige dat zeker is, is dat dit geen eenmalig ding wordt.

Dus wees erbij, want dan kun je de volgende keer dat je weer bij de Coffee Company zit te chillen met je Macbook Pro, zeggen dat je erbij was ‘voordat het commercieel werd’ enzo.

En kom op tijd! Want niet alleen is Unethical echt a force to be reckoned with live, maar de Winston Kingdom is ook niet bepaald groot. Veel meer dan zo’n 150 man past er niet echt in, dus vol is vol.

12 reacties

 1. Niels de Bruijn · 15-11-2010 · 19.49 uur

  Tof initiatief en voor zover ik de bands ken, ook toffe muziek.

 2. Arjan Punter · 15-11-2010 · 20.14 uur

  Ik ben geen metalhead maar wel enthousiast over dit soort initiatieven.

 3. Eline Muijres · 16-11-2010 · 11.54 uur

  Heel gaaf idee, ik hoop dat er nog een tweede editie komt omdat ik niet kan komen.

 4. Admiraal Gnarrr · 16-11-2010 · 12.45 uur

  Het za aan mij liggen, maar ik zie de (woord)grap in de titel niet… #schaamme

 5. Max · 16-11-2010 · 14.05 uur

  @ Admiraal Gnarr: Game + Metalfest = Gametalfest. Je spreekt het niet uit als Game-Talfest, maar als Ga-Metalfest, oftewel Gay Metalfest.

 6. Niels Peuchen · 16-11-2010 · 17.07 uur

  O. Ik dacht dat de grap was dat je Gametal (afgezien van de G) net zo uitspreekt als ‘genital’.

 7. Wormpaul · 16-11-2010 · 17.38 uur

  Mag je van JETP wel Metal zingen als je straks voor Zorro opmoet?

 8. Rogier Kahlmann · 16-11-2010 · 17.40 uur

  Ik denk dat ome Joop meer problemen zal hebben met z’n Twitter-account

 9. Laura · 16-11-2010 · 19.38 uur

  wat een supertof initiatief! veel bands die ik echt een keer wilde zien bij elkaar

 10. Wormpaul · 18-11-2010 · 9.23 uur

  @ Rogier;

  Zolang hij maar niet roept dat hij drugs gebruikt moet een hoop kunnen bij Joop ;)

 11. Roland van Hek · 21-11-2010 · 14.06 uur

  Het was mieters. Kom maar door met de tweede editie!

 12. Samuel Hubner Casado · 22-11-2010 · 19.44 uur

  :D

  Komt voor de bakker! (Hoe laat was jij trouwens weg? Heb je achteraf niet meer gezien… en dat terwijl ik nog dik wilde zuipen!)

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>