The Good, the Bad and the Ugly: de Nintendo-persconferentieTijdens de persconferentie die het bedrijf op dinsdagavond hield voorafgaand aan de E3, schoot Nintendo in de roos. Er was genoeg te zien voor jong, oud, man vrouw, gamer en non-gamer. Net als vorig jaar heb ik de belangrijkste aankondigingen gerangschikt naar goed, slecht en heel, heel lelijk.

The Good

 • Zelda! Het spektakel begon precies waar het moest beginnen: bij de nieuwe Zelda. Het nieuwe deel dat begin volgend jaar verschijnt heet The Legend of Zelda: Skyward Sword. We wisten dat hij er zou zijn, dus het was zeker geen verrassing. Wat meteen opvalt is de frisse visuele stijl die een perfecte balans vindt tussen het cartooneske van de The Wind Waker en het serieuze van Twilight Princess.
 • Ouderwets goed. Net als vorig jaar bestond de poging om de traditionele Nintendo-fan tevreden te stellen uit heel veel oude wijn in nieuwe vaten. Dit jaar heeft men dat echter veel beter gedaan dan voorheen, met precies die titels die de juiste nostalgische snaar raken. Goldeneye, Donkey Kong Country, Golden Sun en NBA Jam zijn klaar voor een glorieuze terugkeer. Verder laat ouwe rot Kirby zijn roze kop weer eens zien, in een game genaamd Kirby: Epic Yarn waarvan de charme doet denken aan de Paper Mario-serie.
 • En óók casual. Alle drie de platformhouders hebben moeite om én de fanatieke fan én de casual gamer te bedienen in één persconferentie. Een belangrijke doelstelling heeft Nintendo kunnen verwezenlijken: iedereen kon tevreden weglopen na deze presentatie. Naast de ‘ouderwets goede’ games maakten Mario Sports Mix en Wii Party een goede indruk. Zij zullen nieuwe spelers blijven interesseren in de Wii. Een grote prestatie!
 • Nintendo 3DS. Nintendo legde de vinger op Sony’s pijnlijke plek: de bril. De techniek waar Sony nu vol op inzet om 3D de huiskamers in te loodsen is simpelweg niet geschikt voor de massa, vanwege die vermaledijde bril! Aldus kwam Nintendo met misschien wel de belangrijkste zet van de E3 2010: het bedrijf heeft wél een manier gevonden om zonder bril voor de 3D-ervaring te zorgen. Journalisten die het apparaat al vast hebben gehouden twitteren over het ongelofelijke gevoel van diepte. Nintendo heeft een volledig pakket: een slider om het 3D-effect te doseren, de mogelijkheid om 3D-foto’s te nemen, een groot scherm en een snelle processor om het effect tot zijn recht te laten komen. En vooral: Nintendo heeft de games. Nintendogs (met katten!), Saints Row, Kindom Hearts, Resident Evil, Assassin’s Creed, Metal Gear Solid en Kid Icarus (!) werden genoemd als deel van een waslijst aan titels die al in ontwikkeling zijn voor de 3DS. Ik ben verkocht.

The Bad

 • Zelda. Als de aankondiging van een nieuwe Zelda het enige is wat ik kan verzinnen voor de categorie ‘bad’, terwijl ik het ook al noemde bij ‘good’, dan weet je dat het een goede persconferentie was. Toch heb ik hier wat op te merken: was de belofte niet dat deze Zelda alles zou veranderen? Een frisse start voor een franchise waarvan de leeftijd recent erg voelbaar is geworden? Tijdens de presentatie benadrukte Nintendo het snelle wisselen tussen voorwerpen, maar die voorwerpen waren niet speciaal of anders dan normaal. Weinig frisse start aan.

Ugly

 • Iedereen vindt ons nog leuk! Echt! Bij iedere presentatie horen statistiekjes. Bij Nintendo, de leider van deze generatie, heeft men het laten klinken alsof Nintendo een vervelende ziekte heeft waarvan het anderen moet overtuigen dat hij niet besmettelijk is. Niet heel overtuigend.

Lees ook wat Menno goed, slecht en lelijk vond bij Microsoft en Sony.

8 reacties

 1. Niels ’t Hooft · 16-6-2010 · 0.19 uur

  Naast de bril als vinger op de zere plek van Sony, is er ook nog een vuist op een vooralsnog gebroken been van Sony: waar je voor Playstation 3 in 3D duizenden euro’s moet uittrekken, biedt Nintendo straks voor een euro of 200 een glimp van de toekomst. Althans, als ze een beetje opschieten met die 3DS.

 2. Eline Muijres · 16-6-2010 · 0.42 uur

  Ik vond het een zeer indrukwekkende persconferentie. Ze hebben precies de goede franchises weten te kiezen om fans tevreden te stellen. Hoogtepunt voor mij persoonlijk is Golden Sun DS, maar de stijl van de nieuwe Zelda sprak me ook erg aan. Voor mij hoeft Zelda qua gameplay niet zo radicaal anders te zijn, dus echt ‘bad’ vind ik dat niet. Dat geklungel neem ik trouwens maar even voor lief, want op twitter las ik dat de game het op de booth wel normaal deed. Misschien wat lichtproblemen op het podium?

  Ik hoop toch dat ik binnenkort ook een 3DS kan testen want ik ben nu toch wel erg nieuwsgierig geworden, zeker als ik het nu al grote gamesaanbod ervoor zie. En daarnaast is het inderdaad een veel aantrekkelijkere optie dan een dure 3D tv, waar je ook nog eens een bril voor nodig hebt.

 3. Harmen · 16-6-2010 · 0.47 uur

  Bij de Zelda presentatie merkte Miyamoto al storing op van andere wireless devices. Voor de rest leek de frisse start zich vooral te focussen op de manier van besturen op het moment. Het zou me niks verbazen dat daadwerkelijk nieuwe elementen zoals Aonuma dat al vermelde dichter bij de release worden onthuld. Wel teleurstellend om weer eens te zien dat we wéér een bos als tutorial gebied hebben.

 4. Ronn Perdok · 16-6-2010 · 2.39 uur

  Dat was toch geen tutorial lijkt mij. Denk je echt dat je anders ál die items al zou hebben? Het was gewoon een demo gebiedje specifiek gemaakt voor de conference.

  Ik ben erg te spreken over de conference van Nintendo. Eigenlijk had ik bij iedere game wel in meer of mindere mate zoiets van: ja, dit kan best leuk worden!

  En de 3DS ziet er gewoon heel goed uit!

 5. Thymon AW · 16-6-2010 · 8.49 uur

  Eerlijk gezegd heb ik enige twijfels bij de presentatie van gisteren.

  De grootste twijfel zit hem toch in de Nintendo 3DS: Wat is er in vredesnaam vernieuwend qua gameplay? Is 3D gewoon een grafische gimmick?
  De titels die ik gisteren voorbij zag komen van Nintendo zelf lijken eerder remakes en opgepoetste software. Wat is er vernieuwend aan Nintendogs, Animal Crossing en .. is de nieuwe Kid Icarus niet ineens een actiegame geworden? Om een Zelda OoT en de Star Fox 64 remake ook meteen te zien als “gedane zaken”.
  Is de Paper Mario voor de 3DS overigens een nieuwe titel of ook een port? Overigens lijkt het papieren opklapstijltje van Paper Mario het meest geweldige van wat ik heb gezien voor de 3DS.
  Was de nieuwe Golden Sun niet meteen in een 3DS versie om te zetten?
  De twijfels worden ook gevoed door het feit dat ik me na 2006 met maar een handjevol DS spellen heb beziggehouden, de GBA in het begin ook veel ports bracht en de PSP niet super veel nieuwe gameplay bracht. Worden de handhelds wel goed gevoed met revolutionaire gameplay?
  Ik denk dat het optimisme van de Nintendo fans zich uit omdat ze Nintendo helden in 3D willen zien (ik ook overigens). Maar laat ik ook optimistisch eindigen: dit is pas de onthulling, we weten niets over release datum en prijs (180 euro bij de release in november/januari/maart?). Genoeg zaken die van de 3DS nog echt toegelicht moeten worden (zoals het gebruik van motion sensors) en 3rd parties komen ook nog met nieuwe delen in bekende franchises.

  Tot mijn topgames-verlanglijstje behoort ook Donkey Kong Country Returns. Ik heb een enorme behoefte aan platformgames en vraag me dan ook hardop af waarom er voor de 3DS geen NSMB 3D of DKC 3D is aangekondigd. Misschien dat die games te druk zijn voor op de 3D beelden?

  The Good: Paper Mario 3DS, Zelda Skyward Sword, DKC Returns, echte upgrade van DSi naar 3DS
  The Bad: Beperkt antwoord op “waarom 3DS?”
  The Ugly: Kirby (…) en het gezwets over “de 3DS kan communiceren terwijl hij “uit” staat!”

 6. Shan · 16-6-2010 · 9.55 uur

  Kort en krachtige artikel! Ik heb de persconferentie gevolgd en met verbazing gekeken. Niet alleen was de presentatie natuurlijk (het feit alleen al dat de spellen niet helemaal soepel door de makers gespeeld werd, gaf mij het gevoel dat het eerlijk was. Dit was zeker bij xbox niet het geval waar alles ingestudeerd was), maar is het alom een slimme strategische zet van Nintendo om hun krachten te bundelen.
  Oldskool games terugbrengen, waar vele hardcore Nintendo fans lang op zaten te wachten (GoldenEye, Donkey Kong, Kid Icarus)

  Ook was ik verbaasd over Epic Mickey, wat voor mij het gevoel gaf die je ervaart bij het spelen van Kingdom Hearts. Niet qua gameplay, maar wel qua feeling en omgeving.

  De Nintendo 3Ds heb ik ook mijn twijfels over, ik vraag mij af hoe spectaculair dit word, hopelijk kan iemand die de Nintendo 3Ds met eigen ogen en handen gevoeld heeft dit met ons delen!

  Al met al had ik als hardcore Nintendo fan de neiging om volledig af stappen van Nintendo, met deze presentatie hebben ze mij als fan weer overtuigd om mijn stoffige Wii weer uit de kast te halen en deze zomer flink geld uit te geven aan de Nieuwe Nintendo producten! Good job Nintendo

 7. Matthijs Vermeer · 16-6-2010 · 15.27 uur

  Enige kritiekpuntje wat ik nog verder kan bedenken is de afwezigheid van de Vitality Sensor. Zal ‘m waarschijnlijk niet missen het komende jaar, maar daar was ik toch een ietsiepietsie benieuwd naar. Verder een hele goede persconferentie.

 8. Ruud · 17-6-2010 · 19.35 uur

  Show ging vlot, toonde verrassingen en 3rd-party effort en was voorbij voordat je het wist. Kan me niks slechts voorstellen, naast de matige zelda vertoning (had niks met de potentie en de grafische kwaliteiten te maken), wat een circusvertoning was.

  3DS was zonder twijfel gigantisch indrukwekkend. Elke journalist die het heeft mogen ervaren is er lyrisch over. Zegt mij genoeg, zeker omdat ze het ding niet gratis kregen (zoals bij een andere conferentie ;)).

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>