The Good, the Bad and the Ugly: de Playstation-persconferentieSony stelde teleur tijdens de persconferentie die het bedrijf op dinsdagavond hield, voorafgaand aan de E3. Net als vorig jaar heb ik de belangrijkste aankondigingen gerangschikt naar goed, slecht en heel, heel lelijk.

The Good

 • Killzone 3(D). Aan het begin van de conferentie kwam er een stukje Nederlands trots voorbij: Hermen Hulst liep het podium op om Killzone 3 aan de wereld te tonen. Het spel wordt door Sony gepresenteerd als hét symbool voor gaming in 3D, een hele eer. (Dat het spel er weer bijzonder grijs en zielloos uitzag neem ik wel even voor lief.)
 • Kevin Butler. Hij is de commerciële buikspreekpop van Sony, dus heel serieus hoef je hem niet te nemen. Maar in zijn gepassioneerde speech liet hij wel de liefde voor games zien die ik miste bij Microsoft. Daarbij was hij ook de enige die zich waagde aan moddergooien. Butler symboliseerde waar de E3 voor mij om draait: liefde voor games en het gevecht tussen de giganten om wie gamers de komende maanden het meest kan verwennen.
 • Slimme deals. De Xbox 360 en Playstation 3 zijn meer aan elkaar gewaagd dan Microsoft en Sony publiekelijk toe willen geven. Daarom kan ik het niet anders dan slim noemen dat Sony met uitgevers, waaronder EA en 2K, deals heeft gemaakt voor exclusieve content. Zo krijg je bij Dead Space 2 op de Blu-ray een opgepoetste versie van het Wii-spel Dead Space Extraction. Echte meerwaarde, waardoor ik de PS3-versie reserveer.
 • De games. Ondanks dat Sony in mijn ogen veel kansen heeft laten liggen (Team Ico Collection! The Last Guardian!), had men wel een handvol mooie titels van eigen stal gehaald: Little Big Planet 2, Infamous 2, Gran Turismo 5 en Twisted Metal 3.

The Bad

 • Playstation Move. Vorig jaar greep Sony voor zijn E3-presentatie naar de R&D-kelders om een bewegingsgevoelig antwoord te hebben op Project Natal. Men toonde techdemo’s om de precisie van deze techniek te illustreren. Toen was dat genoeg. Maar nu staat het accessoire op het punt uitgebracht te worden en vertelde Sony zowat hetzelfde verhaal. Om ons te overtuigen dat de Move ‘the future’ is haalde men Sorcery van stal, een Harry Potter-spel zonder Harry Potter dat eruitzag als een slordige proof of concept, en een vernieuwde Tiger Woods. Beide wisten niet te overtuigen. Compatibiliteit met Dead Space 2 en Killzone 3 werd slechts aangekondigd. En dus laat dé reden om eind dit jaar een Move-set te kopen voor € 100 nog steeds op zich wachten.
 • Playstation Plus. Jarenlang Microsoft aanvallen omdat de softwaregigant geld rekent voor Xbox Live, zelf een netwerk lanceren dat gratis is maar niet goed werkt en dan alsnog met een betaalmodel komen met dezelfde voordelen als Xbox Live. Dat is de hypocrisie van Playstation Plus. Deze vergelijking van Kotaku bevat alles wat je moet weten.

The Ugly

 • Publicity for the P-S-P. De PSP verloor mijns inziens jaren geleden al zijn relevantie. Op die enkele toffe titel na is het een kreupel ding dat ook met de PSP Go! niet meer te redden was. Nintendo kwam met de 3DS en wat zette Sony daar tegenover? Geen nieuw apparaat, geen stel baanbrekende toppers, maar een jongetje dat iPhone-apps kinderspelletjes vindt. De eindstand: Nintendo heeft een draagbare 3D-spelcomputer klaar voor de start en Sony probeert nog steeds zijn apparaat uit 2004 aan te man te brengen.
 • “Dames en heren, zet alstublieft uw bril weer op.” Twee uur voor Sony aan het woord kwam had Nintendo met de 3DS de vinger op de pijnlijke plek gelegd: Sony’s 3D is niet klaar voor de massa. Niemand die ik ken zit erop te wachten om een dure 3D-tv en 3D-Blu-ray-speler te kopen, en ook nog eens zo’n verdomde 3D-bril te moeten dragen. Kortom, Sony’s 3D-offensief komt te vroeg en met de verkeerde inzet. Het maakt op mij als gamer, criticus en fan totaal geen indruk. Ben ik cynisch? Niet per se, Nintendo kreeg me namelijk meteen enthousiast voor de 3DS. Daar zit ik op te wachten. Die bril mag Sony houden.
 • Gran Turismo 5. Alsof Polyphony niet al lang is ingehaald, alsof het nog nieuws is, alsof iedereen er nog met spanning op zit te wachten. Zo werd aangekondigd dat het zwaar verlate, nu al verouderde Gran Turismo 5 eindelijk een releasedatum heeft. Nou Sony: racefans spelen al ruim een halfjaar Forza 3 en de nieuwsgierigheid was tijdens de vorige E3 al op. Wat een vertoning.

Lees ook wat Menno goed, slecht en lelijk vond bij Microsoft en Nintendo.

10 reacties

 1. DennisU · 17-6-2010 · 9.37 uur

  Goede review. Ik deel je mening in bijna alle gevallen, behalve de laatste twee.

  Ik heb nooit een probleem gehad met het 3D zoals Sony het voor ogen heeft, dus met een nieuwe, dure TV en een brilletje. Ik weet dat ik hier een uitzondering in ben.
  Gran Turismo kon mij eindelijk overtuigen dat het er echt beter uit zag dan Forza 3. Ik heb bij de GT5-reel meerderen keren “Woah…” gezegd omdat het er zo echt uit ziet. Dat het lang duurt, dat klopt, maar dat is altijd geweest bij GT, en het resultaat mag er ook wezen.

  GT5 wordt hiermee niet meteen een must-buy voor mij. De fun die ik uit Forza 3 haalde, zie ik mezelf nog niet uit GT5 halen. Forza 3 levert net dat Arcade-gevoel dat er voor zorgt dat je door blijft gaan, en GT5 lijkt me te serieus. Ook vond ik de controls van de Prologue bij lange na niet zo goed werken als bij Forza 3, en ik zie dat bij GT5 ook nog niet gebeuren. Het feit dat ik de 360-controller verreweg prefereer boven de PS-controller draagt daar natuurlijk ook aan bij.

 2. Marijn van Herpt · 17-6-2010 · 10.49 uur

  DennisU: de controls van Prologue waren volledig persoonlijk per knop in te stellen, ik neem aan dat dat voor GT5 ook het geval zal zijn. Al lost dat je problemen met de controller natuurlijk niet op.

  Ik ben als GT-fan ondertussen ook érg sceptisch naar GT5. Maar als ze dan een nieuwe trailer laten zien, word ik stiekem toch weer een beetje warm van binnen. Kan er niets aan doen, dat is mijn eigen Zonde des Nostalgie.

  Maar Menno, je moet me toch eens uitleggen waarom PSN ‘niet goed werkt’. Nee, het netwerk biedt qua features niet dezelfde service als Xbox Live Gold, maar het heeft voor mij altijd prima gewerkt en ik kan niet zeggen dat ik iets tekort ben gekomen. Of heeft Sony me gewoon een voorkeursaccount gegeven waarmee ik een betere service ontvang? Ben het trouwens wel met je eens dat Playstation Plus hypocriet is hoor (al zat het er al even aan te komen). Ook de manier waarop het werd gepresenteerd: eerst zegt Tretton dat PSN gratis en voor iedereen toegankelijk blijft, dan gaat ie slinks verder over een abonnementsdienst waarin betalende klanten worden voorgetrokken. Bovendien zijn de voordelen van PS Plus nog allesbehalve duidelijk (inFamous demo en Qore is wat magertjes voor 50 dollar).

  Over de 3D-wars: niet veel mensen zitten te wachten op wéér een dure tv en de noodzaak van een brilletje. Maar voor de “immersieve HD-ervaring van blockbustergames” (voor wie dat wil) is de 3DS óók niet de oplossing. Nintendo mikt met de 3DS weer op een compleet andere markt dan Sony. De eerste wil elke broekzak en handtas bereiken, de tweede iedere woonkamer. Ik ben erg benieuwd naar hoe beide bedrijven dat willen gaan doen (een advertentie van een bebrilde familie die EyePet speelt is niet de juiste manier, gok ik zo).

  Hoogtepunt: De speech van Kevin ‘The King’ Butler.
  Teleurstelling: Geen Last Guardian!

 3. berend jan · 17-6-2010 · 12.56 uur

  Hé ik ben het eens met Menno terwijl ik normaal zijn mening niet (helemaal) deel, Sony heeft deze E3 in mijn ogen verloren alleen wie er erger verloren heeft Sony of Microsoft daar ben ik nog niet uit. Wel heb ik inmiddels een lege pindakaas pot waarin €300,- voor de aanschaf van de 3DS. Kom maar op met dat ding de rest van de E3 is niet relevant.

 4. Osahi · 17-6-2010 · 13.27 uur

  Probleem dat ik met deze conferentie had was dat Sony al zijn kruid op voorhand al verschoten had. Men had het publiek veel meer kunnen inpakken indien we die avond voor het eerst iets hoorden en zagen van inFamous 2, Killzone 3, MotorStorm Apocalypse, … Eén echt nieuwe game was magertjes gewoon. Vorig jaar stond de show ook bol van saaie momenten, maar er waren voldoende games om dat goed te maken. Uncharted 2 pakte iedereen meteen in. Trailer van FFXIV was een bommetje. Modnation Racers toonde zijn potentieel (dat het voor mij nu meer dan bewezen heeft), even de naam Agent droppen, … Dit jaar hadden we enkel Twisted Metal, die me weinig deed eerlijk gezegd. Alleen met Gabe Newell hadden ze iets dat niemand had zien aankomen en trapten ze MS even in de noten…

  Zwakke conferentie dus. Maar zeker geen zwak jaar voor PlayStation, want er staan tussen nu en E3 2011 duidelijk heel wat mooie titels klaar, zowel exclusief als multiplatform, waarbij ze voor dat laatste segment toch een paar leuke deals hebben (die EA special editions zijn gewoon nice met zo’n extra PSN-game erbij).

  Dat Nintendo qua conferenties de show stal staat natuurlijk buiten kijf. Al biedt eerlijkheid mij te zeggen dat voor iemand als ik die enkel Nintendo Handhelds heeft gehad en dus weinig affiniteit heeft met Kid Icarus en Donkey Kong en Zelda, het me niet meteen in het ‘must have a Wii NOW!’-kamp duwde. Integendeel eigenlijk. Het gevoel voor mij dat overheerst is: amai, veel toppers, maar niets dat ik echt zal missen als no-)Ninty-fanboy met genoeg te spelen op andere platformen.

  Over PSN treed ik Marijn bij trouwens. Die service doet zijn werk heel goed en biedt gratis en voor niets wat ik van zo’n service verwacht: een store met demo’s en downloadgames, friendslists en online play. PSN+ lijkt me een rip off (je behoudt de gratis games niet als je je abbo opzegt, big bummer), maar PSN zoals het bestaat blijft gratis.

 5. Joris · 17-6-2010 · 13.52 uur

  Vond de speech van Kevin Butler en bijbehorende moddergooien juist ontzettend kinderachtig.

  Gabe Newell op het podium halen, kijk, dat werkt wel goed.

 6. Gerthein Boersma · 17-6-2010 · 16.46 uur

  Ben het vrijwel op alle vlakken eens met je uitstekende analyse, Menno, maar denk dat je dat 3D-verhaal verkeerd inschat. Sony snapt ook heus wel dat ze vooralsnog niet rijk gaan worden van 3D-gaming. Maar dit is de E3, where cool is king. Het wow-effect van Killzone 3 is dan goud waard voor de uitstraling van je merk en past ook perfect in Sony’s eeuwige geouwehoer over future-proofing. Bovendien: het pushen van 3D is voor Sony als electronicabedrijf ongeveer even belangrijk als het pushen van Bluray. Als ze de PS3 wederom als paard van Troje in kun zetten om de hardcore zo gek te krijgen te early-adopten, dan is dat voor hen bijzonder prettig.

  Ik snap overigens dat het Move-deel van de presentatie niet overtuigde, maar de technologie is wel vele malen meerbelovend dan die van MS, wat mij betreft. Zeker ook omdat hetgeen waar het om draait - de games - creatiever zijn en breder georiënteerd. Met The Fight en de (inderdaad nog ontzichtbare) functionaliteit in Killzone/Dead Space, heeft men zowaar wat toepassingen voor de hardcore klaarstaan. MS’ Kinect titels zijn ondertussen zo mogelijk nog minder hardcore dan die van Nintendo.

 7. Ruud · 17-6-2010 · 19.32 uur

  Kevin Butler was juist fucking slecht. We are here for the games en vervolgens bijna een kwartier verder lullen. Snap je het wel, met je domme PIEW PIEW en je over-Amerikaanse onzin.

  Om te janken, serieus wat slecht.

 8. Marijn van Herpt · 17-6-2010 · 19.37 uur

  Haters gonna hate!

  Ik zou willen dat Kevin Butler m’n vader was.

 9. Marcel · 17-6-2010 · 21.22 uur

  Nou nou the bad vind ik wel een beetje overdreven hoor. Zeker als je de move presentatie vergelijk met de Natal presentatie van microsoft. Ik vond sorcery juist wel geinig. Het liet duidelijk zien dat sony op de goeie weg is en dat ze een apparaat op de markt brengen wat goed gaat werken (in tegenstelling tot natal).

  Ook het feit dat het netwerk van playstation slecht is vind ik stemmingmakerij die niet klopt. Het netwerk werkt hier prima. Misschien moet je een nieuwe lidl modem aanschaffen? Daarbij komt dat het gratis abonnement van psn nog steeds meer bied dan het silver abonnement van xbox. Hetzelfde vind ik ook gelden voor plus en gold. Of krijg je op de xbox ook gratis games???

 10. Ruud · 20-6-2010 · 17.28 uur

  Het ging om een E3 presentatie van 1 fabrikant, niet om een vergelijking met een ander Marcel. De presentatie los zien van anderen….

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>