The Good, the Bad & the Ugly: de Nintendo-persconferentieMet de persconferentie, eerder vanavond voorafgaand aan de E3 2011, ‘won’ Nintendo de E3 - vind ik. Ik heb de belangrijkste aankondigingen gerangschikt naar goed, slecht en heel, heel lelijk.

Good

 • Fantastische presentatie. Vanaf de eerste muzikale noot van het orkest tot het eindscherm vol met 3DS-titels was de persconferentie van Nintendo een plezier om naar te kijken. Als enige van de grote drie liet Nintendo geen saaie pauze vallen.
 • 3DS op de kaart. De 3DS is niet bepaald uit de startblokken gevlogen de laatste maanden. Nintendo bracht mijn enthousiasme voor het product terug met de presentatie van vijf titels die fans een warm hart toedragen: Mario Kart, Star Fox 64 3D, Kid Icarus (nu met multiplayer), Luigi’s Mansion 2 (!) en Super Mario 3D. Met uitzondering van Luigi verschijnen deze allemaal voor het eind van het jaar. Als Nintendo-fan kunnen je handen niet anders dan jeuken.
 • KO! Tweemaal Super Smash Brothers (voor 3DS en Wii U) in één persconferentie? Arme Samuel.
 • Wii U. Zonder twijfel de grootste aankondiging van de E3. Wii U is een nieuwe spelcomputer met bijbehorende nieuwe controller. De spelcomputer zelf schijnt ongeveer even krachtig te zijn als de Xbox 360 en speelt spellen dus in HD af (1080p). Hij is volledig backwards compatible met de Wii. De nieuwe controller is een kruising tussen de DS, de Wii-afstandsbediening en de Gamecube-controller. Hij bevat een aanraakscherm van ruim 6 inch (15 centimeter doorsnede), voelt je bewegingen, heeft een camera, een microfoon, twee analoge poken, een richtingsknop en ‘triggers’ op de achterkant. Er zit geen processor in, maar de Wii U stuurt beeld en geluid draadloos door. Tv en controller kunnen simultaan gebruikt worden, maar je kan ook Wii U spelen op de controller (zonder tv dus).
 • Meer dan alleen Nintendo. Bij de lancering van de Wii hadden de meeste uitgevers het nakijken. Dat laten ze geen tweede keer gebeuren. Electronic Arts stond zelfs op het podium om de Wii U te prijzen. De Wii U profiteert van zijn processorkracht en (deels) traditionele controller, omdat Xbox- en Playstation-games nu makkelijk overgezet kunnen worden. Batman: Arkham City, Darksiders 2, Ninja Gaiden 3, Battlefield 3, Alien, Tekken en Dirt komen zeker naar de Wii U.

Bad

 • Grootte scherm Wii U. Een epische HD-Zelda spelen op een scherm ter grootte van een ansichtkaart? Dat is voor mij geen optie.
 • Mario Kart. Recept voor nieuwe Mario Kart: neem de vorige Mario Kart, transplanteer hem naar het nieuwe platform, voeg een slappe gimmick toe (hanggliders en onderwater racen), laat afkoelen en leg hem voor de volle prijs in de winkel.
 • Weinig substantie. Waar alle andere persconferenties uitblonken met langere demo’s van spellen in actie, liet Nintendo slechts trailers zien. Jammer.

Ugly

 • Een nieuwe E3, een nieuwe digitale inzet. Nintendo en het internet. Niet de beste combinatie. Al jaren belooft Nintendo beterschap, ieder jaar opnieuw, om dan een paar maanden later met een onhandig en onnodig gecompliceerd systeem aan te zetten. Ook dit jaar was het hetzelfde verhaal. Vanaf nu geldt: eerst zien, dan geloven.
 • Console of controller? Op Twitter was er massale verwarring. Duizenden fans vroegen zich af: is het nou een nieuwe spelcomputer of een accessoire voor de bestaande Wii? Zonde.

12 reacties

 1. Thymon AW · 8-6-2011 · 1.23 uur

  Best:
  - Mario platformers!
  - Nintendo doet symphonische concerten met Zelda muziek! Wereldtournee!!

  Good:
  - Star Fox 64 3D
  - enige gratis content voor de 3DS via eShop en update
  - updated eShop
  - Luigi’s Mansion 2

  Bad:
  - onduidelijkheid over beeldkwaliteit scherm Wii U controller
  - VC en Gamecube titels speelbaar op scherm controller? Laat het ons weten!

  Ugly:
  - twee Kirby logo’s
  - twee Smash Bros. belooft, en nog cross-platform ook? Can’t be good!!
  - Zelda Skyware Sword spoilers bij ‘historische’ overview Zelda muziek

 2. Bas Bouwman · 8-6-2011 · 1.32 uur

  Er zijn toch beelden dat er ook een nieuw apparaat bijhoort. Er is alleen nog niet zo heel veel over bekend omdat dit nog een prototype was.

  Dat brengt mij op het volgende, volgens mij is de Wii U (met HD beelden) niet alleen op de controller maar zijn de HD beelden straks ook gewoon op je scherm te bekijken. Ik denk dat je dus niet bang hoeft te zijn dat je de nieuwe Zelda op 6,2 Inch hoeft te spelen in HD.

  Het enige substantiële dat ze ons hebben getoond in de show is de controller en de verschillende functies ervan.

  Meer details over de precieze specs van het apparaat zullen vast in de aankomende maand duidelijk worden, maar ik denk dat de Wii U niet alleen een extraatje zal zijn voor de huidige Wii.

 3. Mitch · 8-6-2011 · 1.55 uur

  Mario Kart zijn dus gewoon nieuwe banen hé, er zitten ook retro banen in maar dat hoort zo sinds de DS versie. De nieuwe banen zagen er tof uit IMO.

 4. RastaHenkie · 8-6-2011 · 5.43 uur

  @menno
  De scherm grootte is toch juist goed. Niet te klein of te groot. Ik zou ook geen zelda hd op dat scherm uitspelen. Maar daar voor is het denk ik ook niet echt bedoeld. Het is eerder je bent aan het spelen en iemand anders wil sport of een serie zien en dan kan je nog ff snel je game via dat scherm saven. Andere type games zie ik me er wel zonder tv op spelen ff een mini-game of een old skool classic. Dus ik snap niet echt wat er nou zo fout aan het grote van het schermpje, het draait toch vooral om zijn touchscreen mogelijkheden.

  Met het Mario kart recept heb ik ook niet zo heel veel problemen mee. Nintendo heeft het zelfs tijdens de presentatie gezegt. Mensen willen dat een game vertrouwd aanvoelt met een nieuw randje.En dat lukt de N aardig met MK franchise. Zelfde exp op andere bannen en aangezien het maar 1x per generatie is ipv iedere jaar(zoals bij FiFa of CoD) vind ik het ook niet zo heel erg.

  Ik wil niet te lang de fanboy uithangen maar ik vind die lange demo’s altijd irri tijdens de presentatie. Ik heb liever dat iemand onafhankelijk het speelt en zijn beleving verteld ipv marketings praatjes. Er moet toch ook wat over blijven voor de beurs floer.

  Internet zal nog een grote valkuil kunnen worden voor Nintendo. Eindelijk HD en veel hardcore titels maar die hebben wel goed internet support nodig.MEt Monster Hunter op de Wii ging het al aardig maar het moet nu gewoon goed zijn.

  Ik kwam er later pas achter dat ik helemaal geen console had gezien. De Ugly vond ik dan ook dat we niks weten over een prijs of specs. Eigenlijk ging het ook alle maar over de controller. Er worden veel games beloofd alleen zijn er geen speelbaar-.-. Dat zijn toch weel 2 hele grote ugly punten.

  Maandag na de MS & Sony info gaf ik de E3 win al aan Nintendo en dan besluit blijf ik ook bij. De line up van games zien er goed uit voor 3DS&WiiU helaas na het goede jaar 2010 voor de Wii niet echt.

  @thymon
  Er komen 2 nieuwe kriby games aan en daarom 2 logo’s!

 5. Thymon AW · 8-6-2011 · 8.04 uur

  @RastaHenkie
  Een ding wat erger is dan een Kirby game, zijn meerdere Kirby games. :-s. :-(. :-p

 6. keezgroenteman · 8-6-2011 · 10.02 uur

  Ik denk dat ze de verwachtingen waar zullen maken, dat de boel gefinetuned wordt en ondersteuning vanuit de juiste hoeken niet achter zal blijven. Wederom: respect voor Nintendo.
  Maar 1 ding: die naam…wiiu…lame…wii…u…
  Ach, alles schijnt te wennen en wie weet passen ze hem nog aan (Ultra 64 anyone?)

 7. RastaHenkie · 8-6-2011 · 10.14 uur

  @Thymon
  hahaha yah ik ben ook nooit zo fan geweest van die franchise.

 8. Rick · 8-6-2011 · 12.26 uur

  Dit vond ik wel een aardige trouwens: http://v.cdn.cad-comic.com/comics/cad-20110608-6de8c.png

 9. Jaap · 8-6-2011 · 13.54 uur

  Wat ik me dus afvraag hè, in alle filmpjes zie je telkens maar één zo’n ding. Kunnen er geen twee aan de nieuwe Wii waar we kennelijk ‘u’ tegen moeten zeggen?

 10. Gerthein Boersma · 8-6-2011 · 13.55 uur

  Ik schrik een klein beetje, ben het grotendeels met Menno eens! ;)

  Je hebt op zich gelijk mbt. het gebrek aan substantie, maar dat was dan weer ten koste gegaan van de vaart (lees: je eerste ‘Good’-puntje). Al dat gespeel op het podium was toch de hoofdreden dat Sony’s showtje 27 uur leek te duren.

  Nintendo denkt, meer dan de andere partijen: Ach, spelen doen ze maar op de beursvloer. Misschien in zekere zin ten onrechte (er kijken natuurlijk veel meer mensen online dan dat er in LA aanwezig zijn), maar anderzijds is het ook wel weer slim (als de hands-ons binnen komen druppelen heeft Nintendo opnieuw een bovenaan-op-Teletekst-101 moment).

 11. Claire Donkersloot · 8-6-2011 · 14.16 uur

  @Jaap: Je kunt inderdaad slechts één zo’n ding aansluiten op de Wii U.

 12. Bart de Boer · 9-6-2011 · 1.13 uur

  @Claire Dat is wat Nintendo nu zegt, maar ze zijn wel aan het kijken naar de mogelijkheid om 2 controlers aan te sluiten

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>