The Medics: Nederlandse band in FIFA 12Voor het eerst in vijf jaar schittert er weer Nederlandse band op de soundtrack van het nieuwste FIFA-deel. FIFA 12 bevat namelijk de single City van de Utrechtse band The Medics. Ik klopte aan bij de gitarist van de band, Ricardo Jupijn, om meer over deze zaak te weten te komen.

Erik: Gefeliciteerd met jullie plek in FIFA 12! Wat betekent dit nu voor de band?
Ricardo: “Dank je! Ja, wat dit precies betekent is nu nog onduidelijk natuurlijk. Het betekent wel dat Electronic Arts (EA) interesse in onze muziek heeft en dat is een vorm van erkenning voor ons. Als fervent FIFA-speler weet ik dat de soundtrack van het spel een erg belangrijk onderdeel is, dus in dat opzicht is het geweldig dat we op deze manier wat meer bekendheid kunnen krijgen.”

Je bent een fanatiek FIFA-speler en speelt naar eigen zeggen al sinds FIFA 96 virtuele potjes voetbal. Leeft het voetbalspel een beetje binnen de band?
“De rest van de band heeft niet zoveel met de spellenreeks, dus ze wisten ook niet echt wat dit nieuwsfeit betekende. Ze denken dat FIFA maar een spelletje is, maar FIFA is natuurlijk veel meer dan dat. Het is steevast één van de bestverkochte videogames van het jaar. Zelf speelde ik voor het eerst FIFA 96 op de SNES en sindsdien heb ik alle delen voor de Playstation gekocht. Vroeger telde ik de dagen echt af tot er weer een nieuwe game uitkwam, maar tegenwoordig speel ik het niet meer zo fanatiek. Het spelen met de band neemt veel tijd in beslag, dus ik denk dat ik op wekelijkse basis een paar potjes tegen vrienden op de bank of online speel.”

Hoe is het zover gekomen dat EA jullie single in de game heeft gestopt?
“Dat was al een hele tijd bezig. In juni werd contact met ons opgenomen omdat er interesse was van EA om het nummer in het spel op te nemen. Daar heeft onze publisher (Chrysalis) voor gezorgd. Zij zorgen dat onze muziek waar nodig in films, tv-series, commercials en dus ook videogames opduikt. We wisten pas een paar weken geleden echt zeker dat onze track in FIFA zou zitten en tot die tijd hebben we onze mond moeten houden. EA beslist namelijk zelf wanneer het de soundtrack bekend maakt en wat ons betreft had de timing niet veel beter gekund, aangezien ons album net uit is en onze clubtour door Nederland vorige week in Tivoli de Helling te Utrecht begon.”

Hoeveel schuift het om met je single in FIFA 12 te verschijnen?
“We hebben een klein beetje geld gekregen en voor de rest krijgen we veel aandacht van de media. We kunnen als jonge band natuurlijk niet om veel geld vragen, want dan stapt EA zo naar een ander. De bekendheid is echter wel heel belangrijk voor ons. Het feit dat onze single nu in FIFA zit, kan voor ons de deur naar het buitenland openen en het zorgt er ook voor dat we in Nederland wat bekender worden. Ikzelf weet namelijk als geen ander dat je als speler de soundtrack van FIFA na een halfjaartje spelen kan dromen. Dus hopelijk zorgen de release van ons nieuwe album en de opname in FIFA 12 ervoor dat we volgend festivalseizoen op grote festivals als Lowlands, Pinkpop, De Zwarte Cross of Appelpop mogen staan. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn!”

Even terug naar de game, welke FIFA-editie vind je eigenlijk het best?
“Persoonlijk ben ik een heel groot fan van FIFA 98, omdat je daarin kon zaalvoetballen en natuurlijk door Blur met Song 2. Dat nummer is geweldig en zal me altijd aan FIFA doen denken. Ten tijde van Pro Evolution Soccer 3 en 4 ben ik stiekem wel eventjes overgestapt, omdat dat toen de betere games waren, maar tegenwoordig staat PES volledig stil. Vanaf FIFA 09 heeft EA de smaak weer aardig te pakken en daarom vind ik FIFA de voetbalspellenserie die iedereen zou moeten spelen.”

FIFA 12, met daarin de single City van The Medics, is vanaf 29 september verkrijgbaar. Meer weten over The Medics en hun debuutalbum Dance into the Dark? Bezoek dan hun website.

2 reacties

 1. Wormpaul · 23-9-2011 · 14.56 uur

  Leuk voor deze band!!

  Ik luisterde vroeger (speel sinds 2005 geen fifa meer) altijd heel goed naar de soundtrack, zaten vaak leuke & hippe nummers bij.

  Vergelijkbaar met een racegame als NFS bijvoorbeeld, als je daarin zit levert dat ook een klap publiciteit op!

  Welke bands uit NL hebben in het verleden vaker in games gezeten van grote internationale allure??

 2. Gillian de Nooijer · 23-9-2011 · 15.17 uur

  Nou, als die jongetjes van Blur met hun liedje uit FIFA kunnen doorbreken, wie weet wat het gaat doen voor de Medicijnmannen. ^^

  @Wormpaul Junkie XL heeft complete soundtracks gedaan.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>