Ticket to Ride: een bordspel op maat voor de iPadDe iPad ligt al ruim een jaar lang in de winkels, maar het gebruiken van het grote aanraakscherm voelt nog altijd als het aanraken van toekomst. We hebben zo’n futuristisch superscherm na al die jaren dromen eindelijk in onze handen en nu is het aan de ontwikkelaars om daadwerkelijk de spellen van de toekomst te bouwen. Ticket to Ride is zo’n spel.

Bordspellen passen op de iPad. Het schuiven van stukken en het trekken van kaarten op het scherm voelt heel natuurlijk aan. De tablet houd je in je handen, dichtbij je gezicht, net als speelkaarten die je tegen je borst drukt zodat anderen ze niet kunnen zien.
Bordspellen spelen op de iPad is natuurlijk anders dan ‘the real thing’. Dat is op zich niet negatief: de computer schudt de kaarten, telt de punten en doet alle andere klusjes die niemand normaal wilde doen. Daarbij is er achteraf geen rommel op te ruimen. Aan de andere kant kun je met de iPad niet om tafel zitten met het hele gezin en ontbreekt de sociale dimensie van het bluffen.

Sterktes & zwaktes

Days of Wonder heeft bij het bouwen van de iPad-versie van Ticket to Ride, hun meest succesvolle bordspel, slim ingespeeld op de sterktes en zwaktes van het platform. Eerdere omzettingen van bordspellen naar de tablet, zoals Carcasonne, waren fantasieloos. Het waren digitale kopieën van het fysieke spel met online matchmaking. Ticket to Ride gaat een stap verder. Als je het spel opstart word je rondgeleid door een ouderwets station dat helemaal met de hand is getekend. Het station is een fantasievolle hub vol kleurrijke personages die je assisteren bij het veranderen van instellingen en het vinden van potjes.

In Ticket to Ride vecht je als treinmaatschappij om heerschappij over de kaart. De uitdaging zit in het timen van je acties. Iedere beurt kun je namelijk maar één van drie mogelijke acties kiezen. Je kunt sparen, bouwen en nieuwe opdrachten binnenhalen. Het vaakst kies je tussen de eerste twee: spaar je voor een langere route met het risico dat een concurrent bouwt op een route waar jij langs moet, of leg je veel korte verbindingen die minder punten waard zijn? Iedere ronde kost een minuut of twintig. Omdat de verbindingen die je moet leggen uitsluitend voor jouw ogen bestemd zijn, is het spel alleen te spelen met één speler per iPad. Het is dus alleen met vrienden te spelen als zij ook over een iPad met een exemplaar van Ticket to Ride beschikken.

Maatwerk

Ticket to Ride

Ontwikkelaar: Days of Wonder
Platform: iPad
Prijs: €5,49 (op de Appstore)

Ieder aspect van het spel is afgestemd op de iPad. Bij het spelen kent elke handeling een eigen animatie, die het spelbord levendig houden. Waar mogelijk assisteert het spel je om het spelverloop zo plezierig mogelijk te maken. Het geeft bijvoorbeeld netjes aan welke stations je met elkaar moet verbinden, terwijl je dat in de fysieke versie zelf in het achterhoofd moest houden.
De online component is robuust. Het vinden van potjes is makkelijk en het spel berekent je rang, zodat je tegenstanders kan vinden op jouw niveau. Alleen de integratie met Game Center werkt nog niet zo goed, maar een oplossing daarvoor zal niet lang op zich laten wachten. Het basispakket is makkelijk uit te breiden in het stationswinkeltje, waar je nieuwe spelborden en uitbreidingen aan kunt schaffen.

Het niveau van spellen op de iPad stijgt met de maand en Ticket to Ride doet er weer een schepje bovenop. Met zijn charmante vormgeving, levendige animaties en gestroomlijnde spelverloop is Ticket to Ride het beste bordspel voor in de trein en op de bank.

2 reacties

 1. Rodi · 15-6-2011 · 22.17 uur

  Ticket to Ride is inderdaad een goed bordspel voor de iPad. Heb nooit het bordspel zelf gespeeld, maar de tutorial is goed, in game handleiding en de regels zijn vrij simpel. Makkelijk om mee te beginnen dus.
  De menustructuur (station met personen die begeleiden) vind ik zelf echter helemaal niet fijn. Ik kan m’n weg er niet goed door vinden. Het oogt wel leuk en het past mooi in het thema, maar is te onduidelijk wat mij betreft.
  Carcassonne vind ik overig geen slecht iPad spel. Heeft misschien weinig toeters en bellen, maar doet wat het moet doen en het wordt vrij actief doorontwikkeld.
  Er zijn trouwens best al wat bordspel en voor de iPad beschikbaar. Small World schijnt goed te zijn (wel gekocht, nog niet goed gespeeld, regels zijn wat lastiger). Reiner Knizia heeft al een aardige duit in de iPad gestopt via enkele ontwikkelaars. En natuurlijk kan Catan niet ontbreken (niet een van mijn favorieten, iPad versie nog niet gespeeld). En zo zijn er nog wel meer. Misschien een leuke rubriek voor Bashers?

 2. Mitch · 16-6-2011 · 9.55 uur

  Als je tussen de lijnen leest, staat er eigenlijk: dit spel is best tof enzo, maar de Ipad die is pas echt de shit!

  Oh en de kwaliteit stijgt met de maand? Beetje een boude claim om te maken. Toon maar aan dan zou ik zeggen.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>