TietenHarry Hol op dinsdag.
Beeld: Paul Veer.

Beste Ken Levine. Ik hoor dat je teleurgesteld bent in ‘het internet’ vanwege de aandacht voor de borsten van Elizabeth in Bioshock Infinite. Wij moeten even praten.

Voor ik verder ga wil ik je zeggen dat ik me tot op zekere hoogte kan voorstellen hoe je je voelt. Ik ben ook teleurgesteld in ‘het internet’. Het voordeel van de wereld zonder internet was dat we ons nog konden inbeelden dat het gros van de mensen redelijk en rationeel was. Lees nu een gemiddeld forum en je vraagt je af hoe het mogelijk is dat er nog zo veel mensen zijn die genoeg hersencellen hebben om iedere dag gekleed op hun werk te verschijnen.

Maar dat is niet het soort teleurstelling waar jij het over hebt. Jij bent teleurgesteld over hoe ‘het internet’ kijkt naar iets wat jij hebt gemaakt, dat volgens jou van hoge esthetische waarde is. Jij hebt je ziel in een personage gestopt.

“Haar ogen!” roep je. “Kijk in haar ogen! Zie de mens achter de creatie! Zie haar en je ziet mij!”

En ik zeg tegen jou, Ken Levine:

“Ben je niet helemaal goed bij je hoofd?!”

Jij bent teleurgesteld dat jongemannen, leeftijd tussen de dertien en drieënzeventig, bij het zien van een vrouw met riant decolleté, niet naar haar ogen kijken. Ik kan je uit persoonlijke ervaring meedelen dat het voor een man fysiek onmogelijk is om ergens anders te kijken dan ‘daar’. Je kan ons net zo goed vragen om te stoppen met ademhalen: een paar minuten wil dat nog wel lukken, maar dan volgt toch de onvermijdelijke inademing. We kunnen niet anders dan gulzig en gretig… Laat ik die zin maar niet afmaken.

Nee, Ken, ik zeg niet dat borsten zoiets zijn als lucht. Alhoewel, als ik de voorgevel van Elizabeth zie, dan vraag ik me af of er niet ergens een fietspomp is gebruikt. Want laten we eerlijk wezen, Ken, dit is een riante boezem. Dit zijn heuveltjes van plezier waar we dolgraag eens vanaf willen rollen. Dit is een tweetal waarvan we de dubbelen nooit willen ruilen. Dit, beste Ken, zijn tieten.

Natuurlijk kijken mannen daarnaar. Vrouwen trouwens ook. Het blijkt uit onderzoek dat zowel mannen als vrouwen onwillekeurig hun blik richten op borsten, billen en de kruisregio. Dat laatste klinkt als een straat waar de postcodeloterij nooit op zal vallen. Maar je weet wat ik bedoel, Ken.

En nee, ik zeg niet dat het goed is om van vrouwen objecten te maken. Natuurlijk niet. En ja: sterke vrouwelijke personages horen thuis in games. Nee, ze hoeven niet allemaal curves te hebben waardoor de gemiddelde puberjongen niet meer vanachter zijn bureau vandaan durft te komen om iets op het bord te schrijven.

Maar je moet toch weten dat dat helemaal niet relevant is hier? Mannen praten ‘zo’ over zo’n beetje iedere vrouw. Zelfs Margaret Thatcher schijnt tijdens haar regeringsperiode heel wat natte dromen te hebben veroorzaakt. Thatcher! Ik bedoel maar!

En dan verbaas jij je dat mannen grote ogen (en andere organen) opzetten vanwege jouw petite Elizabeth met haar heerlijke twee handen vol?

Toe nou, Ken.

9 reacties

 1. Vlad Micu · 10-1-2012 · 10.42 uur

  Hier hoort naar mijn mening eigenlijk wel een screenshot bij als referentie materiaal Harry. Klinkt eigenlijk best fout nu ik het getypt heb…

 2. Rogier Kahlmann · 10-1-2012 · 10.47 uur

  Ken heeft gelijk. Haar ogen zijn ook geil.

 3. Robert Hoogendoorn · 10-1-2012 · 11.28 uur

  Om ‘m toch ook maar even officieel te claimen:

  Leisure Suit Harry

 4. Jules van Laar · 10-1-2012 · 11.39 uur

  Helemaal mee eens. Ik kan me dus ook niet indenken dat Ken Levine zich niet had kunnen voorstellen dat ‘ze’ de aandacht zouden trekken.

  Dat in de comments ‘boobies’ geroepen wordt is weer iets anders. Maar helaas een kenmerk van het internet. Alhoewel je soms kan zou denken dat het een typische ‘troll’ opmerking is.

  (Als ik ‘boobies’ roep is het een opmerking tussen vrienden.)

  Dat ik nu en plein public ‘boobies’ in mijn comments heb staan is puur iets wat Ken zelf over zich afgeroepen heeft door deze discussie zuurstof te geven.

  (Een opmerking over mooie ogen is daarentegen weer iets tussen mij en de dame in kwestie.)

  (Ja, ik zei ‘boobies’. Heeft iemand trouwens Nova Zembla gezien in 34B … uhm 3D!)

 5. Nick Kivits · 10-1-2012 · 11.40 uur

  Hahaha. ‘Heuveltjes van plezier’. Kostelijk :-)

 6. Stefan Popa · 10-1-2012 · 12.46 uur

  Mooie blog, jarige Harry. Overigens illustreer je (misschien ongewild) dat borsten (of tieten) verkopen, gezien de hoeveelheid reacties. Het geeft je column nog meer bestaansrecht. Goed gedaan.

  Overigens is het Margaret.

 7. Harry Hol · 10-1-2012 · 12.53 uur

  Dank Stefan. Maar ik ben wel teleurgesteld in de reacties. Kijk naar de woorden! De WOORDEN! Al die aandacht voor borsten. Dat valt me vreselijk tegen.

  Oh en spelling gecorrigeerd :-)

 8. Robert August de Meijer · 10-1-2012 · 19.03 uur

  Terwijl haar ogen mij allang waren opgevallen (overdreven groot), heb ik nu pas door dat zij inderdaad ook overdreven grote borsten heeft. Misschien komt dat omdat grote borsten allang niet meer bijzonder zijn.

  Ik zal het geweldig vinden als zij nu nieuwe kostuum kreeg met een hogere decolleté.

 9. Ruud · 12-1-2012 · 15.18 uur

  Ik vind het wel grappig dat je wangen dezelfde kleur hebben als je tanden.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>