Tijd voor meer politieke spelletjesAls onderdeel van haar ‘anti-Europacampagne’ kwam de PVV afgelopen maandag met ‘EU-Ganzenbord’. In De Telegraaf stond een paginagroot spelbord afgebeeld met 72 vakjes. De speler krijgt bij de start tien euromunten en gooi je bijvoorbeeld in je eerste worp drie dan staat er: “Het EU-casino heeft snel 100 miljard nodig voor een nieuwe steunoperatie. (…) Geef iedere andere speler 1 euro.”

Slim om een campagnepunt te maken door middel van een spel. Games zijn bij uitstek geschikt om complexe kwesties inzichtelijk te maken. Met name als het om systeemlogica gaat. Juist het monetaire crisisbeleid van de EU laat zich prima in een spelvorm gieten.

Maar zoals vaker bij Wilders gaat het om de vorm - jaren vijftig spruitjeslucht en nationalistische nostalgie - en niet om de inhoud. Jammer, want hij had de speler kunnen laten ervaren wat ‘hun Brussel’ nu precies met ‘ons geld’ doet, waar het geld heengaat en wat er gebeurt als we terug gaan naar de gulden.

Groter probleem nog, ga je het spel daadwerkelijk spelen dan leer je een hele andere les. Ik verloor mijn eerste potje namelijk helemaal geen euro’s. Sterker nog, omdat andere spelers mij munten moesten geven stond ik aan het einde op winst. Leve Europa!

Kansen dus voor de andere partijen om het wel goed te doen. Wat te denken van ‘VVD Monopoly’? Dit bordspel simuleert bij uitstek het droombeeld van de liberalen. Ga langs start en krijg duizend euro! Monopoly maakt goed inzichtelijk wat er gebeurt met het huizenbezit in een volledig vrije markt. En in de VVD-versie kunnen de Algemeen Fonds kaarten er natuurlijk uit en kunnen stations vervangen worden door vijfbaanssnelwegen.

Voor het pro-Europese D66 zou een aangepaste versie van ‘Kolonisten van Catan’ een idee zijn. Het spel laat immers zien dat je vooral verder komt door slim grondstofkaarten te ruilen. De link met Europe samenwerking is snel gelegd.

Op de linkerflank zijn mogelijkheden te over. ‘Partij van de Dieren Tamagotchi’. ‘GroenLinks Farmville’. ‘SGP Dokter Bibber’. ‘PvdA Simcity’. Laat spelers zien hoever de belasting omhoog kan, of laat spoorlijnen bouwen om het effect op de filedruk duidelijk te maken. Kortom, het is tijd voor meer politieke spelletjes.

Next Level staat elke vrijdag in nrc.next.

Eén reactie

  1. Rogier Kahlmann · 3-9-2012 · 19.08 uur

    Ik hoorde dat de SGP een gemodde ‘no-preg’ versie van Rapelay wilde.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>