Trailermaandag: Bekijk de beelden van Dark Souls, Saint’s Row, Assassin’s Creed, BioShock en meerTijdens de afgelopen E3 koos Ronn Perdok de opvallendste gamebeelden voor je uit.

Dat was het dan weer. Een hele week lang E3. Een show waar zoveel games gepresenteerd worden dat je ze onmogelijk allemaal in één trailerfeature kunt behandelen. Vandaar dit speciale tweeluik, dat nu op deze maandag wordt afgesloten. Om echt iedere game van de E3 in het zonnetje te zetten, blijft een onmogelijke opgave. Toch moeten deze trailermaandag en de trailerdinsdag van vorige week (en de bijbehorende pre-E3 trailerzondag) voldoende zijn om weer helemaal op de hoogte te zijn van de belangrijkste titels die ons de komende tijd staan op te wachten.

Dark Souls

“Prepare to die” verkondigt deze trailer. Je weet in ieder geval meteen waar je aan toe bent: een meedogenloos moeilijke game die er eigenlijk min of meer vanuit gaat dat je met enige regelmaat het onderspit moet delven. Een game als deze moet je maar net liggen. Dat gold ook al voor voorganger Demon’s Souls. Hoe het ook zei: we hebben hier zeker te maken met een stukje kwaliteit en bovendien weer eens wat anders naast het welbekende shootergeweld.

Saint’s Row: The Third

Een game als deze laat zich niet direct verkopen met duur geproduceerde trailers of grote reclameposters. Dé manier om de volstrekte krankzinnigheid en ongeremde chaos van Saint’s Row over te brengen, is door de game zelf te demonstreren. Dat is precies wat uitgever THQ op de E3 heeft gedaan en het lijkt hen geen windeieren te leggen. De game is plat en lomp vermaak van de allerhoogste plank. Een ontwikkelpad van pure schaamteloosheid en haast kinderlijke lolligheid. Rockstar wil zich er met GTA niet echt meer aan branden, maar Volition wel.

Assassin’s Creed: Revelations

Zo langzamerhand lijkt de franchisevermoeidheid bij Assassin’s Creed de kop op te gaan steken. Ubisoft is echter vastberaden om aan de jaarlijkse succesformule vast te houden. Als je als fan dan vervolgens zo’n fraaie trailer en zulke gameplaybeelden voorgeschoteld krijgt, dan gaat er toch weer wat kriebelen. Ja hoor, Ubisoft heeft je weer te pakken. De vraag blijft alleen hoe lang dit nog voort kan duren. Het iteratieve proces waarmee ieder deel weer merkbaar wordt verbeterd, zal toch op den duur ook z’n limiet bereikt moeten hebben.

BioShock: Infinite

Vergeet BioShock 2 gewoon. Dat was meer een slag van 2K om wat meer geld aan de franchise te verdienen en de positie van de merknaam te verstevigen. De echte nieuwe BioShock-ervaring komt pas met Infinite. En wederom is dit een shooter zoals we nog nooit eerder hebben gezien. Niemand anders lijkt zich tegenwoordig nog aan zo’n excentrieke setting voor een shooter te kunnen of willen wagen. Gelukkig is de reputatie van de ontwikkelaar in kwestie groot genoeg om een uitermate interessant project als dit mogelijk te maken.

Rage

Zo langzamerhand groeit Rage uit tot een van de langst in ontwikkeling zijnde games van deze generatie. John Carmack blijft maar doorwerken aan zijn nieuwe paradepaardje, de vijfde engine van id Software. Dit heeft er mede voor gezorgd dat de shooter-ontwikkelaars van het eerste uur lange tijd onder de radar hebben gewerkt. Dit jaar moet echter eindelijk het jaar van Rage gaan worden. De engine is nu klaar en afgaande op deze trailer is het een fraai stukje techniek geworden dat er zelfs in slaagt om tegen een beeldsnelheid van 60 fps de spelwereld op je scherm te toveren.

SSX

Vorig jaar werd menig SSX-fan tegen het zere been gestoten. Eindelijk zou de IP weer terugkeren; het lange wachten werd beloond. EA leek er echter een hele aparte, uiterst serieuze en duistere iteratie van gemaakt te hebben. Van de over the top arcadegameplay leek weinig meer over. Op de afgelopen E3 is echter gebleken dat SSX weer helemaal terugkeert naar de roots. Hield EA ons gewoon voor de gek, of hebben ze tussentijds de opgestoken kritiek ter harte genomen? Het belangrijkste is in ieder geval dat SSX nu écht terug van weggeweest lijkt te zijn.

Resistance 3

Resistance 3 pakte nogal ongelukkig uit op de E3. De gameplaydemonstratie die Sony vol trots op hun persconferentie toonde, sloeg de plank behoorlijk mis en wist weinig kijkers te overtuigen. Daarmee is deze game echter zeker nog niet afgeschreven. Dat probeert de tweede gameplaydemonstratie aan te tonen. Verschenen na de persconferentie en waarschijnlijk door een hoop mensen over het hoofd gezien, maar door de relatieve rust in de gameplay, komen de mechanieken en audiovisuele kwaliteiten van deze exclusive een stuk beter naar voren.

Prey 2

Je vraagt je serieus af wat deze game in vredesnaam nog met de eerste Prey van doen heeft. Want hoe meer je van deze futuristische premiejagersgame onder ogen krijgt, hoe minder hij je aan die vroege Xbox 360-shooter doet denken. Raakvlakken zijn er eigenlijk niet, buiten een aangekondigde cameo van hoofdrolspeler Tommy. Je gaat bijna denken dat deze game ooit onder een andere titel door het leven ging. Blijkbaar had de Prey-merknaam echter meer waarde, hoe gek dat ook klinkt. Want wie denkt er na Portal eigenlijk nog aan Prey?

Mass Effect 3

Het is nog maar zeer de vraag hoe Mass Effect 3 uit gaat pakken. De focus komt namelijk nog meer op de filmische presentatie en de actierijke gameplay te liggen. Het is grootser, sneller en spectaculairder. Heel goed nieuws voor alle fans die het met name om de actie en het verhaal te doen is, maar waarschijnlijk een tegenvaller voor de RPG-puristen. Voor die groep lijkt Mass Effect namelijk een steeds minder interessante propositie te worden.

Overstrike

We zitten inmiddels midden in de tweede helft van deze consolegeneratie. Zoveel is wel duidelijk met onder andere de aankondiging van de Wii U en vooral ook de grote hoeveel sequels en voorspelbare genre-conventies die steeds meer de kop op steken. Daarom is het altijd een verademing wanneer er ook weer eens een geheel nieuwe game wordt aangekondigd, zoals deze Overstrike. Dit is het eerste multiplatformproject van Insomniac, voorheen altijd exclusief in dienst bij Sony. Dat alleen al maakt deze titel interessant. Niet alleen dat, want ook qua visuele stijl weet Overstrike te bekoren.

3 reacties

  1. Wormpaul · 14-6-2011 · 8.36 uur

    Een deel van de links werkt niet meer…

  2. Wormpaul · 14-6-2011 · 13.25 uur

    Los daarvan ben ik een beetje klaar met open wereld spellen, Saints Row 3 ziet er best leuk uit maar kan er niet warm of koud van worden…

  3. Erwin Vogelaar · 14-6-2011 · 21.39 uur

    Die CGI-trailer van Assassin’s Creed: Revelations kan ik blijven kijken. Zo goed!

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>