Tweedehands hoort erbij



Stefan Popa op zondag.
Beeld: Paul Veer.

Woensdag- en vrijdagmiddagen waren speciaal. Meteen uit school snelde ik naar de brievenbus. Niet om – een geweldig cliché in onze branche – een kek bubbelpakket uit de bus te vissen en daarmee joelend naar m’n spelconsole te huppelen. Neen, de krant lag klaar. En niet de Volkskrant van moeders, noch de beroepskrant van mijn vader (iets met metaal, de naam is mij ontglipt). Mijn interesse was voornamelijk regionaal. Voor mij de krant die berichtte over de brand die het wiethok om de hoek verwoestte; waarin de redactie schreef over geschminkte moeders die protesteerden omdat de school hun kinderen niet wilde laten overblijven. De Flevopost was mijn pleziertje.

Joelend huppelde ik naar de dichtstbijzijnde tafel. In mijn vaders kantoor legde ik het stinkende papier neer en begon driftig de bladzijdes om te slaan. Dat lag tegen het sporten aan, als kleine jongen met korte armpjes. Broadsheetheffen, ofzo. Na een week of wat broadsheetheffen had ik echter door dat ik ongeveer in het midden moest wezen, dus sloeg ik het wel en wee van onze provincie over om meteen op het walhalla van de woensdag en vrijdag te belanden: de advertenties. TK. Nint. 64. 2 contr. 7 sp. o.a. 1080, 007 en F1. Telefoonnummer. Lelystad. Dit snuffelkind deed een dansje.

Sexy blondine of Nintendo 64?

Eindelijk stond er weer een. De vorige keer dat een Nintendo 64 te koop werd aangeboden, was het apparaat al weg toen ik belde. Als enthousiaste jongeling zette ik mij af tegen de tafel en rolde op mijn vaders bureaustoel naar de telefoon op zijn bureau. Met de Flevopost in mijn handen dirigeerde ik de symfonie die de telefoontoetsen ten gehore brachten. Of die Nintendo 64 nog te koop was. Oh, gelukkig! Hoeveel je ervoor wilt hebben, ja. Dat is wel veel hè? Ik hoorde een overslaande stem, een puber, op zoek naar geld voor zijn kroegbezoekjes. Ik wist dat ik laag kon zitten.

Diezelfde middag reden mijn vader en ik naar Lelystad. Daar wil je niet graag heen, geloof me, behalve als je een Nintendo 64 kunt ophalen voor een prikkie waar je maandenlang voor hebt gezwoegd in vaders fabriek. De hele heenweg tetterde ik over ‘dat snowboardspel’ en over ‘de nieuwe Mario, die er niet bijzit, helaas pindakaas pap, maar die ik wel héél graag wil hebben’. De kamer van de Lelystatter gaf me gelijk: op de muren wezen plakgum en lichte vlekken op pas verdwenen Backstreet Boys-posters. Er hing alleen nog een sexy blondine aan de muur, best een blik waard, als er niet een Nintendo 64 aan de andere kant stond. Een echte. Een werkende. Ik deed een proefpotje Goldeneye 007 en gaf de jongen zijn zuipgeld. Typisch zo’n deal waar je snel weg moet wezen, dacht ik met een tas vol kabels en spellen, voordat de verkoper zich bedenkt

Elke dag woensdag en vrijdag

Het Formule 1-spel zette ik in de uitverkoop. De volgende Flevopost stond mijn TK-advertentie erin. Niemand reageerde. Dat begreep ik wel. Pas jaren later verkocht ik het spel aan een verzamelaar. Via een soort Flevopost met heel veel kleurtjes als logo. In de computer! Op veilingsite Ebay was het elke dag woensdag en vrijdag. Met krakende telefoonverbinding snuffelde ik door de gamesectie. Kopen, vergelijken, verkopen. Ik deed niets anders. Tot grote spijt van de Flevopost-redactie. Alleen de katten keken nog uit naar de krant.

Ik ben niets veranderd. Mijn bladwijzerbalk herbergt nog steeds dat kleurige logo van Ebay. Vorige week bladerde ik zelfs het regionale s(n)uffertje weer eens door. Iets met Gooi. Ik kwam geen nieuwe Playstation 3 tegen, zelfs geen enkele game. Alleen een geile getr. vr. 37+ zkt stkm man, +18cm leuke, geile nachten. Kostelijk, maar dat was niet helemaal wat ik zocht. Als het aan de gamebedrijven ligt, sterft de tweedehandsmarkt een snelle en pijnlijke dood, want het kost ze heel veel geld. Kapitalisten zijn het. Egoïsten bovenal. Gun de snuffelkinderen van anno nu ook hun pleziertje.

2 reacties

  1. Rick · 23-4-2012 · 10.07 uur

    Wat een heerlijke stukjes schrijf je toch Stefan!

  2. Stefan Popa · 25-4-2012 · 18.42 uur

    Dank je Rick :-)!

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>