Unplugged: Het schateiland TobagoEén keer per maand verruilt Vincent de beeldschermen voor speelborden, houten vormpjes, dobbelstenen en speelkaarten. Hoe hem dat afgaat lees je hier.

Het Tobago spelbord

Als je ooit Wie is het? hebt gespeeld, dan kan je Tobago spelen. Zo simpel is het. Dit schateiland herbergt namelijk een grote hoeveelheid goud, maar op welke locaties dit goud ligt kan je alleen ontdekken met logisch redeneren. Weliswaar de andere kant op. Want in plaats van vragen, stel je antwoorden in Tobago.

Eilandje bouwen

De aanwijzingen

De eerste fout die mensen maken als ze Tobago spelen, is denken dat het De Kolonisten van Catan is. Niet zo vreemd, mensen zijn ondertussen geconditioneerd in het herkennen van zeshoekige vlakken als werkterrein voor kolonisten en Tobago maakt er ook gebruik van. Maar in plaats van een hoop tegeltjes krijg je drie stukken speelbord, waarvan de voor- en achterkant verschillen en die op verscheidene manieren in elkaar te zetten zijn om het eiland te vormen.

Op het speelbord zet je zelf palmbomen, hutten en standbeelden. Daarmee is het eiland speelklaar, want de rest beslis je zelf. Als start voor het schatzoeken worden de eerste aanwijzingskaarten neergelegd. Aanwijzingen zijn de manier om het spel in handen te krijgen: elke kaart vertelt namelijk waar een schat wel of niet ligt. Bijvoorbeeld: een kaart met een palmboom en twee zeshoeken geeft aan dat er een schat binnen twee vlakken van een palmboom ligt. Maar ja, er zijn drie van die bomen. Combineer dat met de kaart die aangeeft dat de schat niet in de jungle te vinden is en het aantal mogelijke vlakken daalt weer.

Elke speler mag tijdens zijn beurt zo’n kaart uitspelen en elk van die aanwijzingen markeer je als de jouwe. Hoe meer aanwijzingen je aanlevert voor een schat, des te groter is jouw deel van de buit als de schat wordt gevonden. Er is alleen een probleem: je wilt eigenlijk de eerste zijn die de schat vindt. De schat kan je alleen opgraven als er maar één vlak over is op het eiland waar de schat kan liggen. Wie daar als eerste is en de schat opgraaft, krijgt een extra markering en eerste keus.

Schatzoeken

Ontwijk de vervloekte schat!

In plaats van kaarten uitspelen kan je tijdens je beurt namelijk ook je all-terrain vehicle verplaatsen over het eiland, al werkt het niet zo als je gewend bent. Per beurt mag je tot drie passen maken, die gebruik maken van de gebieden op het speelbord. Van een vlak binnen een gebied naar een ander vlak in datzelfde gebied rijden kost een pas. Maar van gebied wisselen (van een vlak in een gebied naar een aangrenzend vlak in een ander gebied) kost ook een pas. Het is een aparte manier van ‘lopen’ met je pion, maar het minieme puzzelelement dat het met zich meebrengt is erg leuk.

Kom je op een locatie aan waar de schat ligt, dan kan je hem opgraven. Voor elke markering die de schat door aanwijzingen bij zich heeft wordt een schatkaart ter inzage aan de eigenaar van die markering gegeven. Vervolgens worden alle kaarten teruggenomen, eentje extra toegevoegd en worden de kaarten aangeboden aan de spelers in de omgekeerde volgorde van hoe markeringen zijn aangebracht. Past een speler voor een schatkaart, dan mag de eerstvolgende in de rij hem opeisen.

Hier komt een licht handelselement om de hoek kijken, want door de kaarten te kunnen inzien, heeft iedereen een idee wat er sowieso als schat aanwezig is. En als een van de twee vloekkaarten erbij zit, dan wil je zo snel mogelijk een deel van de schat opeisen voor de vloek de rest van de schat doet verdwijnen. Wie namelijk een vloek aangeboden krijgt verliest zijn meest waardevolle schatkaart terwijl het verdelen van de schat meteen wordt stopgezet.

Wat is het?

Hoewel het opbouwen van een schatkaart door middel van aanwijzingen veel tijd lijkt te kosten, gaat het uiteindelijk toch erg vlot, omdat er maximaal vier schatten tegelijk kunnen worden gezocht. Daarnaast heeft het spel letterlijk nog een joker achter de hand. Zodra een schat wordt opgegraven, worden de standbeelden gedraaid om locaties aan te geven waar amuletten aanspoelen op het eiland. Deze amuletten kunnen gebruikt worden om een extra beurt in te schakelen, te beschermen tegen vloeken, of zelfs een mogelijke locatie van de schat weg te spelen.


Doos Tobago

Tobago

Uitgever: Zoch GmbH
Auteur: Bruce Allen
Adviesprijs: € 29,99
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 10+
Taal: Duits, Engels, Frans
Speelduur: ongeveer 1 uur

De hele mix van logisch beredeneren, handelen en puzzelen hoe je zo snel mogelijk schatten op kan graven, maakt Tobago een erg plezierig spelletje. Vooral als de spelers doorkrijgen wat amuletten precies kunnen lijkt het spel zich te openbaren en beginnen er listige plannetjes gesmeed te worden. Een van de meest populaire zetten is een schatkaart bouwen totdat er twee plekken over zijn, er vervolgens naar een toe rijden en de ander met behulp van een amulet uitschakelen. En als alle schatkaarten op zijn, dan eindigt het spel meteen en worden de muntstukken geteld voor de laatste score.

En toch… Tobago is een erg leuk spel en van harte aan te bevelen, maar ergens klopt het voor mij niet. De avontuurlijke setting van een schateiland komt nooit tot z’n recht en daarom voelt het ergens als een gemiste kans. Het is wel erg ‘logisch’ in plaats van ‘gevoelig’. Niet dat je daar al te lang over zal nadenken. Tobago is een familiespel in hart en nieren en kan zelfs de meest doorgewinterde spellenliefhebber verrassen. Wie is het? kan in ieder geval weer terug de kast in.

2 reacties

 1. Joris · 9-12-2009 · 17.37 uur

  Toffe rubriek!

 2. Bas Bouwman · 9-12-2009 · 19.20 uur

  Deze rubriek is echt leuk, ook de titel past goed.
  Tobago is weer een van die bord spellen die ik zeer graag speel.
  Heb het tot nu toe een keer gespeeld, maar het feit dat het makkelijk op te pakken is, verhoogt bij mij het speel plezier.

  Wederom staat dit spel op mijn lijst van spellen die ik in de toekomnst graag wil spelen.

  p.s. Vincent, zou je een keertje kakkerlakken poker willen reviewen?

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>