UpdatemoeheidUpdatemoeheid: Het zou de naam kunnen zijn van een nieuwe aandoening voor de aan technologie verslaafde westerling. Vorige week vond Apple het nodig om er maar weer eens een hele serie updates uit te gooien. Alle gadgets gingen direct aan het digitale infuus om voorzien te worden van nieuwe software. Je moet wel want anders zit je met beveiligingsgaten, niet werkende applicaties en een knagend schuldgevoel.

Het rondje Apple-gadgets upgraden was geen onverdeeld genoegen. Marketingfiguren beloven allerlei nieuwe toepassingen en handigheidjes. Allemaal leuk en aardig, maar mijn nieuwe iPhone heeft nog steeds geen bereik en valt bij voorkeur uit in gesprekken langer dan en minuut.

En dan het updateproces zelf. Behalve het wachten en het apathisch staren naar een balkje dat zichzelf langzaam vult, is een iPhone opwaarderen niet zonder gevaren. Om een hoop gemopper kort samen te vatten: alles wat glanst in mijn huis is nu langzamer, kapot of wordt heel snel, heel erg warm.

De grote spelers in de game-industrie als Microsoft en Sony hebben het updaten tot een ware kunst verheven. Onder het mom van veiligheid en verbeteringen is er nu bijna wekelijks wel een stukje software om binnen te halen.

Waar er vroeger niet aan de besturingssystemen van spelcomputers gesleuteld werd, lijkt het er nu op alsof ontwikkelaars expres onaffe producten verkopen. Wanneer je even niet op een spelcomputer gespeeld hebt staat er altijd wel een update voor je klaar.

Neem de Playstation 3. Sinds 2007 zijn er meer dan vijftig updates geweest. En dat betekent iedere keer het downloaden van forse pakketten data en minutenlang wachten op de installatie. Even snel een potje spelen na een vakantie verwordt al snel tot een dik uur apparaten updaten.

Op sommige dagen laat de moeheid zich vertalen in angst. Want sommige updates maken mijn apparaten niet beter maar stuk. Ze wissen data, maken apparaten langzamer of halen zonder waarschuwen functionaliteiten weg. En er is geen ontkomen aan. Voor de Playstation 3 geldt, zonder update, geen toegang tot online diensten. En dus lijd ik aan update-moeheid, de ultieme welvaartsziekte.

Next Level verschijnt wekelijks in nrc.next.

13 reacties

 1. Robert August de Meijer · 25-10-2011 · 15.13 uur

  Geweldig plaatje. Ik had bijna mijn Firefox uitgezet om te kijken of Chrome, wait for it, misschien wel de laatste update had.

 2. Rick · 25-10-2011 · 15.23 uur

  Herkenbaar!

 3. Admiraal Schuurtje · 25-10-2011 · 15.44 uur

  Hear, hear.
  Vooral op de PS3 heb ik het idee dat ik telkens moet updaten als ‘ie aangaat.

  De updates voor de 360 gaan dan tenminste nog redelijk vlot, maar bij de PS3 kun je echt beter koffie gaan zetten.

  Voor iOS updates popel ik dan wel weer vaak, maar dat komt omdat die vaak leuke nieuwe dingen introduceren. Bij de consoles is dat vaak niet echt zo.

 4. Maarten Brands · 25-10-2011 · 16.07 uur

  Oh, man de PS3 is een DRAMA wat updaten betreft. Degene die dat update systeem heeft uitgevonden, wordt nog steeds ergens in Japan gemarteld vermoed ik.

  Het lijkt wel alsof het iedere keer weer raak is, als ik dat ding aanzet. Trage downloads, verplichte installs. Live updates zijn tenminste in 3 seconden klaar. Ik hoop dat Sony dit toch een keer verbeterd.

  En door iOS updates is mijn iPhone 3G inmiddels praktisch onbruikbaar geworden. Te traag voor het besturingssysteem… Bedankt Apple dat je je eigen product hebt gekilled na 3 jaar.

  /definitely not an Apple fan.

 5. Gillian de Nooijer · 25-10-2011 · 16.21 uur

  En iedere anti-windows smurf vroeger maar roepen: ik stap van PC’s af, want dan moet je allemaal tig dingen updaten en installeren voor je kan spelen. In thy face. ^_^

 6. Bart Breij · 25-10-2011 · 16.43 uur

  En ziedaar waarom ik de PlayStation 3 liever niet aanzet…

 7. Wesley Akkerman · 25-10-2011 · 17.09 uur

  Pff, mijn Xperia Play wil gewoon z’n firmware niet updaten. Hij kan de server niet vinden, de kabel zit niet goed, internet valt weg. Sony heeft me aangeraden bij hen langs te komen op dat ding te updaten. Volgens mij is dat ook een groot luxeprobleem ;-)

 8. Gillian de Nooijer · 25-10-2011 · 17.13 uur

  Same problem met de SE Arc Wesley. Sony zit echt te rommelen met hun servers.

 9. Roy Swiers · 25-10-2011 · 21.29 uur

  Grappig, ik heb het nog nooit echt als heel vervelend ervaren. Bij de PS3 wel eens vervelend als het niet uitkomt, maar dat was het dan wel. Kan je trouwens de PS3 trouwens tegenwoordig niet automatisch (in de achtergrond) updaten, of is dat alleen met PS+?

  Verder hebben we in huis geen Apple producten ofzo. Dat scheelt misschien ;-)

  En inderdaad, het plaatje boven het artikel is geniaal gevonden!

 10. Mitch · 25-10-2011 · 23.29 uur

  Ook daarom, Nintendo.

 11. Maarten Brands · 25-10-2011 · 23.38 uur

  @Roy Swiers. Voor automatisch updaten moet je betalen inderdaad. Dat is toch niet te geloven! Dat je een betaalde oplossing biedt voor een probleem dat je zelf veroorzaakt?!

  Maar goed, Uncharted 3 is bijna uit dus die PlayStation staat weer te ronken binnenkort :)

 12. David Nieborg · 26-10-2011 · 11.37 uur

  Bedankt voor alle adhesiebetuigingen, we hebben het toch maar zwaar, jullie comments voelen als een warm bad.

  Nutteloos feitje: in de oorspronkelijke versie stond “aan technologie verslaafde Westerse nerds”, als ik die avatar foto’s zo zie (en die van mijzelf voorop) dan is het idd een welvaartsziekte voor een hele specifieke groep rijke mannen ;)

 13. Mathijs · 26-10-2011 · 20.16 uur

  Helemaal eens. Bovendien moeten al onze werk PC natuurlijk allemaal tegelijkertijd alle updates downloaden waardoor de router roodgloeiend nog maar een paar KB’s voor het normale surf verkeer er uit weet te persen.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>