War, war always changesVincent Leeuw op maandag. Beeld: Paul Veer.

“We, the undersigned, take responsibility for the wars that are about to start, the decisions we will make, and the history we will write. Everything that is going to happen is going to happen because of us.”

Dit plakkaat staart ons aan als de doos voor de eerste keer opengaat. “Nou jongens, heeft er iemand een pen?” Met een kinderlijk plezier ondertekenen we het speelbord. “Zouden we eigenlijk in bloed moeten doen, he?”

Risk Legacy is een bordspel waarbij de presentatie niet alleen belangrijk is, maar de kern van het spel. Het idee is zowel simpel als briljant: dit is straight up Risk maar de regels van dit klassieke bordspel veranderen naarmate je speelt. En niet alleen de regels, ook het bord en de speelkaarten blijven niet onberoerd.

En dus zitten er in de doos afgesloten pakjes met nieuwe kaarten en zelfs twee compartimenten met meer spul. Elk gedeelte heeft een regel op zich geschreven. “Maak open als iemand meer dan 30 manschappen neerzet en een raket heeft.” “Maak open als de tweede grote stad wordt gebouwd.” Het intrigeert mateloos.

Voor iemand die zuinig is op zijn (bord)spellen begint het spel al meteen hels. De factiekaarten krijgen elk een sticker opgeplakt met een speciale extra vaardigheid. Probleem: het vel bevat twee stickers. Je kiest er een en je verscheurt de ander. Ik heb die regel wel zes keer achter elkaar gelezen, maar hij verandert niet. De andere vaardigheden zullen nooit in ‘onze’ Risk Legacy tevoorschijn komen.

Maar het gaat nog verder. Winnaars schrijven hun naam op het bord, stickers met steden worden benoemd en op het bord geplakt, grondstofkaarten mogen worden doorgescheurd als een speler dat wenst, de handleiding zit vol met randen om aan te geven waar stickers in de toekomst de regels zullen veranderen. Het is krankzinnig, het gaat tegen alles in waar een bordspel voor staat.

Het voelt vreemd. Niet zozeer in dat het spel goed of slecht is, want dat boeit allang niet meer. Maar nu de namen van mijn vrienden en mijzelf erop staan, de eerste kaarten verscheurd zijn en de eerste stickers geplakt, begint er iets te kriebelen. Dit is geen spel, dit is ons spel. Er zijn geen holle keuzes à la Fable. Wat je beslist verandert dit spel voor altijd. Ineens is er wel dat gewicht achter een beslissing, wetende dat je niet kan teruggrijpen naar een oude save file.

Ik win de eerste pot en ik heb de keus een continent te benoemen, een stad te bouwen of een grondstofkaart te verscheuren. De grandeur stijgt naar mijn hoofd en ik claim de naam van een continent. De ‘verliezers’ plakken elk een kleine stad met eigen naam elders op het bord. Welke naam en welke locatie? Het zijn eigenlijk nietszeggende keuzes, maar je merkt dat het wel degelijk uitmaakt. Dit is een stukje van jezelf, je laat iets achter in de spelwereld. Het doet er toe.

En ja, uiteindelijk is het gewoon good ol’ Risk. Maar zo voelt het allang niet meer. Er zit nu een verplichting aan het spelen: een verbond om oorlogje te spelen. Onze game is enkel en alleen voor onze groep. Dit is een gevoel wat zelfs een rollenspel niet voor elkaar krijgt.

Onder de handtekeningen prijkt nog een laatste zin: “The wars started on the following date:”. Bijna plechtig schrijf ik op: March 16, 2012.

We zijn nu officieel in een staat van oorlog.

11 reacties

 1. Robert Hoogendoorn · 19-3-2012 · 11.05 uur

  Komende zondag beginnen wij aan onze tweede oorlog. De eerste is gewonnen door mij. Robertdam is gesticht in Somalië, Brazilië heeft een verzwakte defensie en twee steden zijn gevormd in Azië. Ik vind het een intrigerende en boeiende versie van Risk. Absoluut de moeite waard :)

  https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/422547_3527353588966_1425983155_33346362_2083313668_n.jpg

 2. Vincent Leeuw · 19-3-2012 · 11.26 uur

  Ook al het ‘vijfde’ extra deck gevonden? :)

 3. Elmo · 19-3-2012 · 11.37 uur

  Intrigerend is het zeker. Ik kan in ieder geval niet wachten om wraak te nemen vanuit het in Zuidelijk Afrika gelegen Cape Elmo.

  Ben toch ook wel heel benieuwd wat er in het ‘vijfde” pakket zit :)

 4. Bas Bouwman · 19-3-2012 · 12.30 uur

  Het klinkt inderdaad interesant. Je voelt je verbonden met het spel, maar diep van binnen pijnigd dit spel mij voor ik het uberhaupt gezien, laatstaan gespeeld heb.

  Ik ben een enorme zeikerd, ik haat krasjes, beschadegingen, kreukjes etc. Ik ben zelfs zo erg dat ik een cd van mijn favoriete band niet laat signeren omdat ik daar jeuk van krijg.

  Als ik dan lees, “Winnaars schrijven hun naam op het bord, stickers met steden worden benoemd en op het bord geplakt, grondstofkaarten mogen worden doorgescheurd als een speler dat wenst”

  Dat denk ik AAARGH daar gaat mijn spel! Natuurlijk is het prachtig dat jij je als persoon koppelt en dat beslissingen voor eeuwig zijn. Maar het gaat tegen mijn gevoel in.

  En dan rest mij alleen nog te vragen, Wat als alle kaarten verscheurd zijn, alle vakjes ingevuld zijn? Dan heb je alleen nog een eindresultaat in een doos waar al je speel kaarten verscheurd inliggen?

  het spel is in dit geval dus beperkt houdbaar?

 5. Vincent Leeuw · 19-3-2012 · 12.45 uur

  Nee, het idee is dat als alles ‘uitgespeeld’ is je een super-gepersonaliseerde Risk over houdt. Een soort eindstaat.

 6. Rick · 19-3-2012 · 12.56 uur

  Ik ben geen groot bordspellen-fan, maar dit klinkt tof!

 7. Bas Bouwman · 19-3-2012 · 13.03 uur

  Oh, dus als je alle alle kaarten gespeeld (gescheurd) hebt en de beslissingen zijn genomen. Dan heb je een Risk spel waar alle namen op staan van jullie. Dus dan kan je nog normaal een potje Risk spelen op jullie eigen bord?

 8. Vincent Leeuw · 19-3-2012 · 14.47 uur

  Inderdaad. Gewoon een erg lang ontwikkelproces voor de gebruikers. ;)

 9. rp · 21-3-2012 · 15.27 uur

  En kun je in de aanloop naar het gepersonaliseerde bord wel steeds met anderen spelen? Of moet het dan iedere keer dezelfde groep zijn, omdat de regels anders niet meer hetzelfde zijn?

 10. tijmen · 29-3-2012 · 16.23 uur

  Ben al maanden opzoek naar dit spel… weet jij waar ik dit spel kan halen? Enige wat ik kon vinden is op amazon UK vanaf 60 euro en 1 winkel in Rotterdam voor 67… Wordt dit later nog uitgebracht in nederland? of moet ik gewoon niet zo zeuren en dik betalen…

 11. Vincent Leeuw · 29-3-2012 · 16.53 uur

  Hasbro Nederland heeft vooralsnog geen plannen om Risk Legacy in Nederland uit te brengen. Waarschijnlijk is daar de markt te klein voor en Engelse varianten hier uitbrengen doen ze niet aan.

  Heb zelf de game bij Archonia besteld:

  http://www.archonia.com/comicshop/en/article/114451/risk+legacy/

  Ga sowieso uit van een prijs rond de 60 euro binnen Europa. Het blijft helaas import en een beetje een niche game. Maar het valt nog mee in tegenstelling tot zoiets als Quarriors!, wat nog duurder is in verhouding.

  Good luck!

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>