Wat vindt de Nederlandse gamepers van FIFA 10?Gamehype.nl verzamelt Nederlandstalige gamerecensies en berekent uit alle beoordelingen een gemiddeld cijfer. Voor Bashers licht webmaster Joshua van Middelkoop er wekelijks één uit.

fifa10-screen

FIFA is zo’n titel waar heel veel gamers elk jaar weer op zitten te wachten. Footiefans die Oranje een warm hart toedragen kunnen juichen: in FIFA 10 zitten de echte spelersnamen van het Nederlands elftal.

“Electronic Arts heeft er jaren over gedaan om de meest fantastische footie af te leveren en dit jaar krijgen ze het net zoals vorig jaar ook voor elkaar.[…]Er valt niet veel aan deze game op te merken dan wat kleine schoonheidsfoutjes en dat het grafisch wel wat beter kan. Wat ons betreft is FIFA 10 een absolute aanrader dat op vrijwel ieder vlak bijna de perfectie haalt!”PSFocus – cijfer 9,0

“Het is en blijft jammer dat de eeuwige pijnpunten nog steeds niet opgelost geraken en dat de Manager Mode net iets te mager uitvalt. Toch zal Fifa 10 niet snel aan de kant gelegd worden en nog meer mensen overtuigen. Pro Evolution Soccer is in elk geval gewaarschuwd, Fifa 10 gaat resoluut voor de titel met vrank en vrij voetbal.” 9lives – cijfer 8,8

FIFA versus PES

Over twee weken ligt Pro Evolution Soccer 2010 van Konami in de winkels en dan kan de discussie weer beginnen: FIFA of PES? Sommige gamesites zijn zelfs al begonnen met het voorzichtig vergelijken van de concurrenten. First things first, wat zijn de grote veranderingen en pluspunten van deze game?

“De allerbelangrijkste verbetering, die ook erg veel invloed op de manier van spelen heeft, is dat spelers niet langer meer maar 8 richtingen hebben om heen te lopen. Nu zijn spelers vrij om in 360 graden te draaien en te lopen. Deze vrijheid van 360 graden heeft overigens invloed op het hele spel. De looprichtingen van speler worden niet alleen veel nauwkeuriger en realistischer, ook kan je betere passes geven en ontvangen en worden aanvallende acties veel dynamischer.” - GameVillage – cijfer 9,0

“[…]is ook de geprezen ‘Be a Pro’-modus teruggekeerd (met een andere naam: Virtual Pro). Wederom moet je een eigen speler creëren – je kunt nu je foto uploaden, waardoor jouw speler écht jouw hoofd op zijn romp draagt – en deze naar de top brengen. Helaas heeft EA niet gekeken naar hun eeuwige concurrent, want waar je in Pro Evolution Soccer bij een nietszeggend clubje moet beginnen, kan je klunzige voetballer in FIFA 10 meteen op het hoogste niveau meedraaien. In een spel dat realisme ademt, is dat toch een kleine aderlating.” Sonyou – cijfer 9,0

Pijnpunten

Lelijk publiek, grafisch onscherpe spelers en falende keepers zijn traditionele pijnpunten in de FIFA-reeks. Ook de commentatoren, die nogal eens in herhaling vallen, krijgen er steevast van langs. Jullie kennen ze vast wel, licht geïrriteerde gamers die de zinnen van Evert ten Napel en Youri Mulder zelf afmaken. Misschien doe je het zelf ook wel. Enfin, is FIFA 10 op deze punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger?

“Verder hebben ze soms een betere bril nodig en een dosis valium. Als een bal aan de middencirkel naar Berbatov gespeeld wordt en er nog zeven verdedigers verschalkt moeten worden, is het niet zo bijzonder aangenaam om ‘BERBATOV’ te horen brullen, alsof hij net de winnende treffer in de finale van de Champions League heeft gemaakt. Soms reageren ze ook gewoon foutief op een situatie […] – 9lives – cijfer 8,8

“Zo missen Ten Napel en Mulder, de twee Nederlandse commentatoren, weleens een doelpunt. Sta je met 1-0 voor, zegt één van de mannen tegen het eind van de wedstrijd dat hij wel hoopt dat er nog een doelpuntje valt. Anders is het een ‘zoutloos gelijkspel’.[…]De sluitposten maken eveneens geregeld een missertje. Een veelvoorkomende kwaal uit het verleden retourneert dus in de nieuwste FIFA.” – Sonyou –cijfer 9,0

“Hoewel de animaties in de game er gelikt en realistisch uitzien, valt de rest toch wel tegen. Zo konden de spelers nog wel wat scherper, het publiek is nog steeds vrij lelijk en de stadions zien er ook niet geweldig uit” XGN – cijfer 9,0

In totaal

fifa10-ps3-boxEen ding is duidelijk: PES 2010 krijgt het verdomd lastig. Bijna alle recensenten geven FIFA een negen. Gemiddeld scoort FIFA 10 voor de Playstation 3 dan ook een 9,0. Dit cijfer is gebaseerd op 11 Nederlandstalige recensies. FIFA komt binnen op plaats 5 in de Playstation 3 top-10.

Ik ben benieuwd welke cijfers Pro Evo eind oktober haalt. Dan pas kunnen we de scores naast elkaar leggen en bepalen welke game het dit jaar wint. Uiteindelijk prevaleert de persoonlijke voorkeur van de gamer zelf natuurlijk.

Ga naar de FIFA 10-pagina op Gamehype.nl voor alle recensies en cijfers. Staat jouw recensie er nog niet bij, meld hem dan aan via de site.

12 reacties

 1. Gunstar · 6-10-2009 · 13.30 uur

  Je kan nu al met zekerheid zeggen welke game wint, op basis van de demo’s. De full games wijken qua gameplay traditioneel gezien niet of nauwelijks af van de demo’s, en iedereen die beide demo’s heeft gespeeld (en geen blinde PES fan is) weet dat FIFA stukken beter is.

  Dan komen de fans wel weer aan met ‘Messi ziet er realistischer uit in PES’ of ‘de bal stuitert realistischer dan in FIFA’, dat neemt niet weg dat PES steeds minder op echt voetbal (zoals de oudere last-gen versies) begint te lijken en meer op een oude flipperkast met 11 flippers. En zolang PES een hele zwakke online component blijft houden is de hele discussie sowieso overbodig, want dat is toch echt wel een must in 2009.

 2. Bart Breij · 6-10-2009 · 13.38 uur

  Helemaal to the point. De plus- en minpunten tegen elkaar weggecijferd blijft er een fantastisch voetbalspel over met geweldig balgevoel en een commentator die je op het Engels moet zetten.

 3. Popa · 6-10-2009 · 14.59 uur

  Het is alsof ik mezelf hoor spreken, wanneer ik de quotes van die SonYou-jongen lees.

  Overigens geef ik Bart ook helemaal gelijk. Er zijn wat minpuntjes, maar die verdwijnen wanneer je aan alle plusjes denkt.

 4. Ellen · 6-10-2009 · 15.41 uur

  Grappig dat de teksten van de reviews enorm kritisch zijn, terwijl het spel wel unaniem een 9 scoort. Ik heb vroeger bij m’n eerste reviewtjes geleerd dat er vooral een balans moet zijn tussen score en tekst en dat het vreemd is om bij een heel hoog cijfer een hele kritische tekst te leveren.

  Blijkbaar zijn we, als het om FIFA gaat, inmiddels vooral op zoek naar details waarin het spel nog niet perfect is en gaan de reviews daar vooral over. In elk geval top dat EA er weer zo’n mooi spel van heeft gemaakt.

 5. Nicolas Van Hoorde · 6-10-2009 · 16.11 uur

  Hoe erg ik ook van FIFA hou, het valt me op dat de gamepers FIFA 10 niet grondig genoeg heeft gespeeld. De Coachmodus bevat zoveel bugs, dat hij bij veel mensen onspeelbaar is geworden. Denk aan een volledig elftal dat op het einde jaar hun contract niet (onder welke voorwaarden dan ook) willen verlengen, uitgeleende spelers die nooit meer terugkomen, algemene crashes en freezes en nog veel meer onvoldoend getest materiaal in de hoofdmodus van FIFA.

  Daarboven komt nog eens dat door de immense verkoop van het spel, de servers van GameFace en sommige in-game online modes tijdelijk zijn afgesloten. Op de officiele FIFA forums gaan heel wat fans door het lint, vooral wat betreft de coachmodus.

  Na lange stilte, heeft producer David Rutter echter gereageerd. Als volgt:

  We’ve been working 24 7 to get as much sorted as quickly as possible.

  2 things to remember.

  1 - Fixing servers is one thing. If it was simply a case of more hardware it would be up and working straight away. Unfortunately that isnt the case - and we’re needing to do a lot of tricky database changes to cope with the incredible strain that screen shots, video uploads, match reports (roughly double last year) and game face have put on the football world servers. It will get fixed - but it’s not been easy. Think conference calls at 10pm on a sunday night with lots of people involved and you’ll get close to what has been happening multiple times a day and night since thursday.

  2 - Fixing ‘game’ issues. This requires up to identify the problem, fix the problem, get through our QA process here, and at first party (MS and SONY) - and this takes time. Whilst I know it is frustrating we are working on fixes for lots of issues here - and as an effort it is complex and timeconsuming. We are working on things though…

  Sorry I’ve personally not been on here too much over the weekend - but like Phil, Rom and now I am reporting - we’ve been working on improving a lot of things…

  D

  Ik moet wel zeggen dat een potje FIFA 10 op zich ronduit geweldig is.

 6. mika74 · 6-10-2009 · 17.21 uur

  …pfffuuuwww…hoop dat het snel 22-10 kan ik een serieuze vergelijking maken tussen de 2 games.
  Altijd een pes-fan geweest….tot deel 6 want daarna was on-line rukker dan ruk..
  Nu voor het eerst fifa gekocht….niet lyrisch maar on-line is goed, maar het commentaar, de stadion, het publiek..uhh pixels en de keeper zijn echt wel ingredienten om de game in november te gaan gebruiken als onderzetter…

 7. Gunstar · 6-10-2009 · 17.38 uur

  “maar het commentaar, de stadion, het publiek..uhh pixels en de keeper zijn echt wel ingredienten om de game in november te gaan gebruiken als onderzetter…”

  Daar noem je 4 zaken die echt totaal geen afbreuk doen aan het superieure voetbalspel in FIFA 10, dus een beetje raar om dat dan als reden aan te voeren. Overigens is het engelse commentaar totaal niet slecht en heeft PES 2010 veel meer last van keeper bugs dan FIFA 10.

 8. Slimdavy · 6-10-2009 · 18.05 uur

  @Ellen

  De negatieve quotes komen volgens mij ook vooral uit een voor de rest zeer positieve tekst. De gegeven minpunten zijn eveneens verwaarloosbaar als je weet dat voetballen op een spelcomputer nog nooit zo goed is geweest als in FIFA 10. Die vele negentjes zijn hier dus echt op hun plaats :)

 9. mika74 · 6-10-2009 · 19.08 uur

  …@gunstar
  keeperbug op pes2010…weet ik niet, heb ik nog niet gespeeld.

  first of all: ben een voetbal-game-fan, maakt mijniet uit wie of wat em maakt, als is het davilex.
  Hij moet gewoon goed zijn en mij het gevoel geven dat ik “the men” ben.
  Op momenten dat ik de keeper uit wil laten komen en hij blijft als en pipo staan, of als ik met 1-0 voor sta en de commentatoren zeggen dat het nog 0-0 is, of als speler 8 een overtreding maakt en geel verdient, maar de scheids naar speler 2 loopt (die aan de andere kant v/h veld staat) en die geel geeft dan heeft dit voor mij invloed op het ‘superieure’voetbalgevoel.
  Maar ik zal zien welke game ik in november nog het meeste speel.

 10. Jan Laros / Aerschtuner · 6-10-2009 · 19.20 uur

  Jurian Ubachs heeft een uitgebreide review geplaatst en snijdt mijns inziens een paar belangrijke plus- en minpunten aan. Zo is het volgens hem te makkelijk om tranfers voor elkaar te boksen in de Manager Mode, maar vindt hij de Be a Pro-mode weer erg cool. Hij merkt overigens wel op dat het misschien voor anderen weer een pluspunt is dat ze relatief makkelijk een goede (en dus dure speler) kunnen aantrekken in de Manager Mode.

  Review Tweakers.net

 11. machiel · 18-10-2009 · 19.10 uur

  Hoi allemaal, heb de nieuwe fifa gespeeld, 2010. Speelt vloeiend,snel,op zich leuk en verassende goals, fris. in het derder potje wordt de uitslag al 6-2. Fifa blijft arcade.
  allemaal gelikt en het ziet er mooi uit. maar pro 2009 is tactisch nog beter dan fifa 2010. verder zit eindelijk het nederlands elftal er in,bij Pro zijn de klassieke elftallen al jaren vrij te spelen, namen even editten en het klopt.

  Ik heb objectief het spel gespeeld, zeer enthousiast, me gek laten maken door iedereen die praat over dat fifa nu helemaal dé voetbal game is maar het is appels met peren vergelijken. fifa blijft arcade, scoren in pro is altijd moeilijk, sterker nog, pro speelt altijd zo onwennig op het begin dat je denk dat het niks is. dat maakt pro leuk, een jaar later spelen we het nog steeds dagelijks.

 12. bakker · 20-11-2009 · 16.23 uur

  pes 6 even gespeeld moet er aan wennen, speel nu nog alleen maar fifa spellen zeer goed kan er niet genoeg van krijgen.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>