Wat vindt de Nederlandse gamepers van Uncharted 2?Gamehype.nl verzamelt Nederlandstalige gamerecensies en berekent uit alle beoordelingen een gemiddeld cijfer. Voor Bashers licht webmaster Joshua van Middelkoop er wekelijks één uit.

uncharted2-screenshot

Het najaar, de traditionele ‘gouden periode voor gamers’, is weer begonnen. Deze week bespreken we een topgame die alleen maar goede scores krijgt: Uncharted 2: Among Thieves voor de Playstation 3. Een “compleet nieuwe standaard” en “een mijlpaal in gaming” zijn kreten die we in de reviews tegenkomen.

“Dat Uncharted 2 een topgame zou worden, had ik wel verwacht. Maar zó belachelijk goed? Ik zou bijna durven stellen dat we hier met de Game van het Jaar te maken hebben.” – Power Unlimited – cijfer 10

“Het speelt als een droom, het verhaal zuigt je mee, je geeft echt om de karakters… Normaal gesproken zou je bij zo’n game zeggen ‘als een PS3 hebt, dan moet je Uncharted 2 kopen.’ Het is echter beter om te zeggen ‘Uncharted 2 is de reden om een PS3 te kopen.’ ” Telegraaf

Filmisch

Alle reviewers zijn vol van de grafische pracht en praal. De animaties zijn subliem en het adembenemende Nepalese stadje wordt regelmatig aangehaald. De recensent is bovendien zeer te spreken over de filmische cutscenes die vloeiend overgaan in de gameplay.

“Als je de singleplayer in zijn geheel bekijkt, kun je zien hoever de industrie is gekomen met videogames. Een punt waarop het filmische naadloos in een game verwerkt kan worden is iets dat veel games proberen, maar Uncharted 2 is het eerste videospel dat er echt goed in slaagt. En dat is naar onze mening een mijlpaal in gaming.”Eurogamer – cijfer 9,0

“Alles aan deze game is mooi. Vooral de manier waarop steden, tempels, jungles, watervallen en sneeuw (mijn God, die besneeuwde bergen!) in beeld komen, is van een ongekend niveau. Het eerste Uncharted was al prachtig, maar Uncharted 2 zet een compleet nieuwe standaard.”Power Unlimited  - cijfer 10

“Dus we zijn er eigenlijk al, niet? Want hoe vaak horen we niet dat gamers niet echt meer voor gameplay gaan, maar voor mooie plaatjes en sexy tussenfilmpjes? En hier hebben we dus het summum van wat we zogenaamd zouden willen: graphics die onovertroffen zijn en een script om van te smullen. Klaar? Nee, allesbehalve. […] Uncharted 2 is niet alleen de mooiste game die je ooit hebt gezien, ook qua gameplay is dit één van de meest indrukwekkende games aller tijden.”Gamer – cijfer 10

Eenmanservaring

In tegenstelling tot Drake’s Fortune heeft Uncharted 2 een multiplayeroptie. Je verwacht dat een dergelijke toevoeging de reviewscores een flinke boost geeft. De reviews lezende valt dat blijkbaar wel mee. De multiplayer is niet slecht, integendeel, maar volgens de recensenten was deze multiplayer eigenlijk een beetje overbodig.

“Het is grappig dat deze game de multiplayer eigenlijk helemaal niet nodig had. Het verhaal is zo vet, daar betaal je echt met liefde 60 euro voor.”Gamekings

“Maar in alle eerlijkheid: Uncharted 2 speel je voor de het verhaal, voor de singleplayer die een nieuwe standaard zet. De co-op en multiplayer zijn meer dan de moeite waard maar kunnen niet tippen aan de overrompelende eenmanservaring.”Power Unlimited – cijfer 10

“Hoewel we de multiplayer nog niet hebben kunnen testen, kunnen we nu al zeggen dat de singleplayer van Uncharted 2 het spel op z’n eentje kan verkopen. Voor ons was de multiplayer ook niet per se nodig geweest,[…]”Eurogamer – cijfer 9,0

In totaal

Ik heb in de reviews maar een paar puntjes van kritiek kunnen ontdekken. De minpunten waren echter zo onbelangrijk, dat ik het niet waard vond om ze te citeren. Het is ook niet de bedoeling dat deze rubriek een verkapte review wordt.

uncharted2-boxshotGemiddeld scoort Uncharted een 9,6. Dit cijfer is gebaseerd op 7 Nederlandstalige reviews (met score). De game staat momenteel op nummer 1 in de games top-100 en degradeert daarmee Bioshock (ook een gemiddelde van een 9,6) naar een tweede plek in de Hall of Fame.

Het gemiddelde zal de komende week aan verandering onderhevig zijn. Een aantal reviewers (waaronder een paar grote gamesites) zijn waarschijnlijk nog druk met gamen (of schrijven) en hebben nog geen review gepubliceerd. Het zou dus heel goed kunnen dat Uncharted 2 nog een paar plaatsjes zakt.

Ga naar de Uncharted 2-pagina op Gamehype.nl voor alle recensies en cijfers. Staat jouw recensie er nog niet bij, meld hem dan aan via de site.

23 reacties

 1. Jelle Schut · 13-10-2009 · 11.10 uur

  Ben de review nog aan het afmaken, maar ik denk niet dat ik ver van het gemiddelde af kom te zitten. Ik baal gewoon dat ik de single player heb uitgespeeld, omdat ik nu niet meer van de game kan genieten. Dat zegt voor mij genoeg.

 2. Eline Muijres · 13-10-2009 · 11.36 uur

  [quote]Ik heb in de reviews maar een paar puntjes van kritiek kunnen ontdekken. De minpunten waren echter zo onbelangrijk, dat ik het niet waard vond om ze te citeren.[/quote]

  Ik ben daar toch wel nieuwsgierig naar anders. Maargoed, ik sta altijd een beetje sceptisch tegenover 10en =p

 3. LucasSeuren · 13-10-2009 · 12.47 uur

  Het probleem met 10en is dat ze impliceren dat een game perfect is. Ik kan me niet voorstellen dat reviewers dat ook echt claimen, want elk minpuntje, hoe klein ook, zou punten moeten kosten. Maar voor magazines die games met hele cijfers beoordelen moet je afronden en een 9,5 is dan natuurlijk een 10.

  Ik ben enorm benieuwd naar de game, jammer dat ik geen PS3 heb, maar wellicht even bij wat vrienden spelen.

 4. Niels ’t Hooft · 13-10-2009 · 13.17 uur

  Ah, de 10-discussie :-)

  Volgens mij ligt dit in de lijn van de discussie of je games moet beoordelen als consumentenproduct, met praktische maatstaven, of als kunstwerk: wat doet het met je? Wat is de ervaring?

  Consumentenproducten beoordeel je inderdaad door punten af te trekken als er minpunten te vinden zijn. Een koelkast met te weinig ruimte voor eieren. Maar bij kunstwerken, cultuurproducten, moet het volgens mij andersom zijn. Is Uncharted 2 volgens de recensent de tofste game-ervaring die je op dit moment kunt beleven? Is hij of zij er echt van ondersteboven, heeft het hem/haar echt geraakt? Dan is een 10 helemaal niet gek.

  Een andere manier om het te bekijken: waarom heb je een schaal van 1-10 als je nooit een 10 gaat geven? Absolute perfectie lijkt me onhaalbaar voor een complexe productie als een moderne game. Dit geldt trouwens ook voor de andere kant van de schaal: er mag best wat vaker een 1, 2, 3, 4 of 5 worden gegeven.

 5. Vlad Micu · 13-10-2009 · 14.24 uur

  Uncharted 2 verdient het recht om Bioshock op te volgen als titel die game journalisten compleet verdooft. Daarmee ontdoet het de journalist van enig analytische vaardigheid en kritisch oog. Tja, als je game dat lukt bij meerdere journalisten, is zo’n hoog cijfer wel terecht.

 6. Leonhard · 13-10-2009 · 15.07 uur

  Eind dit jaar ga ik sowieso een PS3 aanschaffen? Waarom? Uncharted 1 en Uncharted 2.

 7. Kevin · 13-10-2009 · 15.50 uur

  Het originele tetris en de versie voor de PSP lijken mij titels die voor een 10 in aanmerking zouden kunnen komen. Net als het orignele super mario bros (en deel 3). Games als LPB, GTAIV en Super Mario Galaxy verdienen dat cijfer absoluut niet (kijkt nu ff naar de PU)

 8. Jelle Schut · 13-10-2009 · 16.35 uur

  @Vlad, beetje hetzelfde verhaal als Niels gaf. Zie je games als consumentenproduct met praktische maatstaven of kunst (ikzelf ga liever uit van beleving). Uncharted 2 heeft zijn frustratiemomenten die met wat extra polishen opgelost hadden kunnen worden, maar tegenover iedere frustratie staan veel meer momenten van puur genieten. Dan kun je een ratio toe gaan passen 1 frustratie na 4 mooie momenten, dus een 8. Of je kunt zeggen: er zijn frustraties, maar je bent ze na 5 minuten weer vergeten.

 9. JeroenR · 13-10-2009 · 17.03 uur

  *Kijkt naar Kevin en zwaait*

  Het is in jouw ogen niet terecht, recensies zijn subjectief, geen exacte wetenschap en meningen verschillen nu eenmaal :)

 10. Vlad Micu · 13-10-2009 · 17.15 uur

  @Jelle
  Eh, ja en nee. Nee, omdat ik dit persoonlijk als een zwakte zie van een recensent, niet als een vanzelfsprekend fenomeen. Misschien had ik dat beter moeten aankaarten.

 11. Osahi · 13-10-2009 · 17.36 uur

  Ik kan niet wachten. Uncharted haal ik hier nog regelmatig uit de kast om eens te doorlopen (heb hem al zo’n 5 of 6 keer uitgespeeld), ik vermoed dat ik Uncharted 2 nog vaker in mijn PS3 zal stoppen…

 12. Zhero · 13-10-2009 · 20.26 uur

  Over het uitdelen van een 10:

  Perfectie is sowieso een illusie omdat iedereen wel een andere kijk heeft op wat de perfecte game voor hem of haar is. Een 10 staat in mijn ogen gewoon voor een game die iedereen moet spelen ongeacht wat je smaak is en een game waar je gewoon echt diep onder de indruk van bent, het liefst na vijf jaar nog.

 13. Piccolo · 14-10-2009 · 7.24 uur

  Rock ‘n Roll Racing (snes) kreeg ook ooit een 10 en speel ik nog steeds.
  HOLY TOLEDO!! Dat is voor mij een criteria om een 10 te geven. Ik vind cijfers geven als een 8.7 pas vreemd. Ik snap dat ze meerdere punten beoordelen en dan het gemiddelde berekenen. Zeg dan 8.5 of een 9.

 14. LucasSeuren · 14-10-2009 · 12.51 uur

  @Zhero die games bestaan niet. Mensen hebben voorkeuren, smaken en die verschillen compleet. Er is geen enkele game die elke persoon op deze aarde evenveel kan plezieren.

  @Piccolo als de reviewer zelf een cijfer geeft, dan zou ik inderdaad aan halve punten denken. Maar als het een gewogen gemiddelde is op basis van graphics, gameplay etc. is een 8,7 natuurlijk geen raar cijfer.

  Een game is een 10 waard als hij de beleving biedt die hij moet bieden voor de doelgroep waarvoor hij gemaakt is. Het probleem is dat veel recensenten niet vanuit het juiste perspectief naar een game kijken. Gamespot en Adventures is daar een schitterend voorbeeld van. Vrijwel standaard kraken ze die tot op het bot af, omdat ze duidelijk geen benul hebben van wat een adventure nu moet inhouden, ze verwachten blijkbaar keiharde actieknallers of zo.

  Als Uncharted 2 voor dit moment de ultieme action-adventure beleving biedt, dan is er prima wat te zeggen voor een 10. Al zou ik denk ik dat persoonlijk niet zo snel uitdelen, ben te muggenzifterig daarvoor.

 15. Jan Laros / Aerschtuner · 14-10-2009 · 12.57 uur

  Ik denk dat veel World of Warcraft-spelers die game al jaren een 10 geven, terwijl het verre van perfect is. Maar als je al drie jaar 40 uur+ per week speelt, verslingerd aan een game bent en het een way of life is geworden…. Dan is een 10 absoluut gerechtvaardigd imo. De vraag is of je naar aanleiding van tien uur tot twaalf uur spelen (zo lang duurt de single player van Uncharted 2 ongeveer, hoorde ik) een tien kunt geven.

  Over Uncharted 2: Ik heb alleen de multiplayer beta gespeeld, omdat mijn exemplaar nog niet is gearriveerd. Ik heb er wel erg veel zin. De hoge scores beloven veel goeds!

 16. Roy Swiers · 15-10-2009 · 10.00 uur

  Heb gisteren de eerste 3 uur van de game gespeeld en kan niet wachten tot het weer avond is en ik weer voor mijn tv zit. Maar ja, eerst een dag werken, dan naar de sportschool, avondeten, tv kijken met het meissie. Het duurt nog lang. Maar ik kan niet wachten. Ik werd echt vanaf de allereerste seconde weggeblazen, wat een zaligheid!

 17. Jan Laros / Aerschtuner · 15-10-2009 · 10.03 uur

  Ik hoorde Vincent gisteren flink vloeken op het sneak- en cover-systeem in het eerste deel van de game. Ik zag bovendien op InsideGamer dezelfde klachten in de videorecensie. Ik heb de game zelf nog niet gespeeld, maar is het werkelijk zo erg als Vincent en IG roepen, of valt het mee? Als het inderdaad zo hard zuigt (“Ik kan een guard humpen, zonder dat hij me opmerkt”, aldus Vincent), is een perfecte score dan wel ok? ;-)

 18. Vincent Leeuw · 15-10-2009 · 11.27 uur

  Kleine waarschuwing: tot en met Chapter 5 is Uncharted 2 echt bijna een ramp te noemen. Praktisch los zand en de game wil maar niet kiezen wat het wil doen.

  Zit nu eindelijk na een handvol locatieswitches in iets wat coherent begint aan te voelen. Maar dat vreselijk herhalende 3 vijandjes/cut-scene/lopen gevoel van de eerste chapters heeft behoorlijk wat kwaad bloed gezet…

  Nog geen puzzel (als je ze dat mocht noemen in deel 1) tegengekomen btw. Het voelt als GoW met hier en daar wat klauterwerk. Voorlopig verre van een 10 en verre van GOTY voor mij.

 19. Vincent Leeuw · 15-10-2009 · 12.16 uur

  Ah, nu in Chapter 7 en het spel is op volle kracht. Werd tijd. :)

 20. Gerthein Boersma · 16-10-2009 · 8.17 uur

  “Als het inderdaad zo hard zuigt (“Ik kan een guard humpen, zonder dat hij me opmerkt”, aldus Vincent), is een perfecte score dan wel ok? ;-)”

  Wie geeft het een perfecte score dan? Ja, dat is een retorische vraag!

 21. Bladieboe · 18-10-2009 · 0.09 uur

  Het ziet er goed uit, in het begin met die trein vond ik echt heel erg goed.
  De taal staat in de winkel op NL, die af en toe best grappig overkomt.
  Heb zelf deel 1 totaal niet gespeelt, dus voor mij is het nieuw.

  @ Vincent, staat ie bij jou op Super Makkelijk ofzo?
  ik ben nu al 2x geplet door een spiked iets dat naar beneden komt.
  en ik speel em op normal.

 22. Vincent Leeuw · 18-10-2009 · 0.13 uur

  Nee, normal. Tip: kijk naar de tandwielen.

 23. Piccolo · 18-10-2009 · 14.10 uur

  Ik hoor van meerderen dat ze deel 1 veel beter vinden en zelfs deel 2 terugbrengen na wat enkele uurtjes spelen. Jammer…

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>