Welkom op Bashers, seizoen 2012-2013Vandaag is de eerste maandag van september, de zomermodus is voorbij, en we gaan weer aan de slag met Bashers! Het is een soft launch, wat betekent dat we de productie van artikelen langzaam maar zeker weer gaan opvoeren. Een nieuwe versie van de website komt later, net als het vervolg van de Bashers Gameclub.

Hoe de site wordt gemaakt

Vooraf aan de (langer dan gebruikelijke) zomerstop liet ik al weten dat we achter de schermen flink aan het sleutelen zijn. Bashers gaat veranderen, in eerste plaats in door wie en hoe de site wordt gemaakt, en het zal nog wel even duren voordat alle veranderingen volledig zijn doorgevoerd.

De eerste verandering heeft betrekking op mijn rol. Sinds 2007, toen ik Bashers overnam van Small Media Group, was ik hier in mijn eentje de baas. Ik stippelde de koers uit, ontwierp de layout, redigeerde de artikelen, onderhield contacten met alle schrijvers, lanceerde nieuwe initiatieven en probeerde de site te laten groeien.

Later werd ik enorm geholpen door onder andere Stefan Keerssemeeckers (als eindredacteur), Robert Gaal (als uitgever) en David Nieborg (als redactiechef), maar ik bleef hoogstpersoonlijk de chief bottleneck. Het was, in het kort, best veel werk voor een project dat niet direct geld oplevert.

Kernredactie

Daarom is er een nieuwe aanpak verzonnen. Er is inmiddels een kernredactie, bestaande uit drie personen: Stefan Keerssemeeckers, Harry Hol en Gillian de Nooijer. Drie freelancers die in het dagelijks leven ook al bezig zijn met gamejournalistiek. Bashers past daar mooi naast. En we zijn nog met wat mensen in gesprek om het team aan te vullen.

De kernredactie gaat de site gestalte geven, onderwerpen uitzetten, contact onderhouden met auteurs, artikelen plaatsen. In het kort: bepalen ‘wat er op komt’. Om hen heen hangt de enorme wolk van fanatieke (en minder fanatieke) Bashers-auteurs die voor de artikelen zorgt, waarbij iedereen die goed genoeg is welkom is om zich aan te sluiten.

Als jij ook iets voor Bashers wilt doen, kun je vanaf nu een e-mail sturen naar redactie@bashers.nl, dat komt dan bij de hele kernredactie terecht.

Hier spreekt uw webmaster

Zelf blijf ik natuurlijk betrokken bij Bashers, al ben ik vanaf vandaag hoofdredacteur-af. Ik ga me vooral richten op het onderhouden van de site, en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven eromheen. Zo willen we Bashers niet alleen positioneren als unieke gamesite, maar ook als collectief van gamedeskundigen, dat ingehuurd kan worden. Meer daarover later.

Ik heb lang nagedacht over wat mijn nieuwe titel zou moeten zijn. Niet hoofdredacteur dus, omdat ik me niet meer bezig wil houden met de stukken die van dag tot dag online komen, en ook niet uitgever, daar ben ik zakelijk niet handig genoeg voor.

Uiteindelijk is het webmaster geworden. Een titel met een knipoog, die hopelijk nostalgische herinneringen oproept aan de tijd dat je in Netscape Composer webpagina’s in elkaar knutselde, en tegelijk stiekem erg toepasselijk is. Een combinatie van hoofdredacteur, uitgever en, nou ja, degene die de site bouwt.

Hoe nu verder?

Het valt je misschien op dat bovenstaande gaat over wie Bashers gaat maken en hoe we het gaan aanpakken, niet over wat we gaan doen. Dat klopt: we zijn ervan overtuigd dat deze kwesties eerst komen, en dat de rest daaruit zal volgen.

Bovendien: bij Bashers hebben we al tot in den treuren nagedacht over wat we als gamejournalisten zouden moeten ambiëren, aan ideeën en inspiratie dus geen gebrek. We willen nog steeds een uitmuntende website over games voor een volwassen publiek maken. Sla het redactiestatuut er maar op na; op wat operationele zaken na gaan we daar waarschijnlijk weinig aan veranderen.

Ook ik ben benieuwd hoe de site zich de komende tijd gaat ontwikkelen: een van onze voornemens is om je als geïnteresseerde lezer vaker op de hoogte te houden van de bewegingen achter de schermen. Ik hoop dat je met interesse blijft volgen wat er op Bashers gebeurt.

11 reacties

 1. Martijn · 3-9-2012 · 21.24 uur

  Yay, nieuwe dingen!

 2. Gillian de Nooijer · 3-9-2012 · 23.14 uur

  Nieuw, nieuw, nieuw ^_^

 3. Zuraida · 4-9-2012 · 0.55 uur

  Joepie! Ben benieuwd, succes!

 4. VN1X · 4-9-2012 · 11.05 uur

  Took long enough!

  Feckin’ Zomermodus.

 5. sven · 4-9-2012 · 13.19 uur

  Tof! Ben heel erg benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen.

 6. Coen · 4-9-2012 · 14.53 uur

  Succes, ik blijf het volgen! Al vindt de cynicus in me wel dat het lijkt alsof jullie meer tijd uittrekken voor reorganiseren en restylen van de website, van voor het aanleveren van unieke content. ;)

 7. Rick · 5-9-2012 · 9.05 uur

  Succes met de nieuwe koers. Kom maar op met die content, ik ben wel klaar met de komkommertijd.

 8. Ruud · 12-9-2012 · 16.06 uur

  nieuwe podcasts!! (hopelijk)

 9. Wormpaul · 23-9-2012 · 2.31 uur

  Ik had `t nieuwe begin van Bashers even gemist wegens persoonlijke omstandigheden maar ik ben blij dat het nog steeds bestaat/leeft en dat er hopelijk een mooie toekomst inzit.

  Succes Niels met alles wat je doet/gaat doen en dank voor al die jaren van groot leiderschap!!

 10. Marcel · 1-10-2012 · 21.44 uur

  Succes

 11. Rick · 4-10-2012 · 8.21 uur

  Hoe staat het ermee mannen? Het is angstvallig stil op Bashers…

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>