Wordfeud: begin er niet aanHet leek zo’n onschuldige vraag. “Zullen we een potje Wordfeud spelen?”. Ik had nee kunnen zeggen. Ik had gewoon een normaal leven kunnen leiden net als iedere andere Nederlander. Mopperen over de NS, het weer en die rare gedoogconstructie. Maar nee, het mocht niet zo zijn. Ook ik zei, “Ja, da’s toch Scrabble maar dan via je mobiel?”

Ik had beter moeten weten. Ik ben het volwassen deel van mijn leven bezig met het snappen, bediscussiëren en vooral spelen van spellen. Online en offline. Op bord of op het scherm. En dus had ik kunnen weten wat er van komt als je een potje Scrabble speelt. Via de telefoon.

Het begon zo goed. Zoals een doorgewinterde gamer betaamt begon ik een sterk staaltje psychologische oorlogsvoering om zo het zelfvertrouwen van mijn tegenstander pogen te ondergraven. “Ik schrijf voor een krant, ik ken mijn Groene Boekje”. Mijn tegenstander was maar matig onder de indruk. Ik had mijn ondergang in de woordenstrijd toen al moeten inzien.

Mijn grootste fout was toch wel het volgens het (woorden)boekje willen spelen. Want daar win je Wordfeud dus echt niet mee. Het moet met rare woorden die geen enkele Nederlander zal herkennen. En dan heb je zelf een paar toppers op je plankje liggen en dan zegt dat vermaledijde woordenboek “Dit woord kennen we niet”. Je kan een iPad maar één keer tegen de muur gooien ben ik achter gekomen.

Zombies kapot knallen, geen probleem. Met dodelijke precisie boze vogels op varkens mikken, ik heb overal drie sterren staan. En mijn boerderij in Farmville boert beter dan die van al mijn vrienden.

Maar in de strijd om woorden delf ik diep het onderspit. Quest, querulant, queeste. Mijn leven is veranderd. Ik ben de letters Q en de Y diep en diep gaan haten.

“He, David, jij bent toch goed in spelletjes?” Vriendinnen, schoonmoeders en collega’s die nog geen Xbox 360 controller vast kunnen houden leggen laten mij alle hoeken van het spelbord zien. Hoppa, drie keer woordwaarde, twee keer letterwaarde, tachtig punten. Wordfeud, echt. Begin er niet aan.

Next Level staat wekelijks in nrc.next.

3 reacties

 1. Andrej · 5-10-2011 · 15.11 uur

  Dat is zo waar. Ik neem je advies aan als goud. Zelfs mijn schoonouders kunnen er wat van! En die spelen nauwelijks op de Wii. (Wat overigs een gezelschaps console is in mijn ogen). Scrabble op de smartphone. Hoe komen ze erop? Maar niet iedereen heeft een smartphone. Alsnog. Ik zal er nooit van me leven eraan beginnen. Nooit niet. Ik zal het niet eens installeren. David heeft ons gewaarschuwd!

 2. Rick · 5-10-2011 · 15.23 uur

  Wordfeud was even leuk, maar ik was er meteen klaar mee toen een vriend van me ‘geweten’ neerlegde voor 126(!!) punten (2x letterwaarde, 3x woordwaarde, 3x woordwaarde).

  Nu leg ik pas een woord neer als het spelletje me waarschuwt dat ik nog maar 24 uur heb om te reageren. Maar stiekem vind ik t al niet zo leuk meer.

 3. Han · 5-10-2011 · 17.18 uur

  :-). Wat ik nog het ergste vind aan Wordfeud zijn die zeurderige herinneringen, dat je nog maar 24 uur hebt om een woord te maken. De keren dat ik ze uit had gezet vergat ik straal woorden te leggen, waardoor ze me nu weer de hele dag stalken.. Over dat woordenboek, ze hebben inmiddels een geüpdatete versie, die daadwerkelijk een stukje beter is.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>