Yakuza 4 – Meesterlijk misdaaddramaYakuza 4 is zo’n spel waarvan de demo eerder afschrikt dan aantrekt. Cutscenes, langer dan Metal Gear Solid, maar wel films die een begrijpelijk verhaal vertellen. In de 27 uur die het duurde om uit te spelen vermoed ik dat ik 30% film gekeken, 30% tekst gelezen en 40% daadwerkelijk gespeeld heb. Soms keek ik zo lang naar een tussenfilm, dat mijn controller ervan uitviel. Ik onderging het allemaal met liefde.


Old school design heeft nog nooit zo fris gevoeld. In tijden waarin we naarstig op zoek zijn naar de beste manier om een verhaal over te brengen in een game, bewijst Yakuza 4 dat spel en vertelling helemaal niet krampachtig hun best hoeven te doen om te mengen. Hier staan spel en verhaal volledig los van elkaar, en deze scheiding komt beide ambachten ten goede.

Yakuza 4 is een misdaaddrama dat zijn personages de tijd geeft om hun polygonen uiterlijk in te wisselen voor mensen van vlees en bloed. Opgedeeld in vier acten waarin de speler in elke acte een ander betrokkene speelt die op zoek is naar de waarheid achter een aanslag die zich in 1985 afspeelde. In die zoektocht – die ze uiteindelijk bij elkaar brengt – leren zij steeds meer over de Japanse onderwereld en hoe deze zich in de maatschappij heeft gemanifesteerd. Yakuza 4 is op en top Japans, maar toch lijkt het daarmee eerder op L.A. Confidential dan Final Fantasy.

Yakuza 4

Ontwikkelaar:Sega
Platform: Playstation 3

Kijkend naar spel alleen is Yakuza 4 net zo van de oude school als de manier waarop het zijn verhaal vertelt. Een arcade-achtige brawler die herinneringen oproept aan Final Fight en Double Dragon. Onder die laag wel oneindig complexer, maar Yakuza 4 vereist geen wetenschap van al zijn combo’s om het einde te halen. Daarvoor zijn de simpele blocks, evades en enkele trappen en stoten wel genoeg. Los van vechten zijn er in de stad legio aan zijmissies en minigames te doen, maar gelukkig wordt de hoofdverhaallijn niet bezoedeld met de derderangs mechanieken die hier vaak mee gepaard gaat. Wijk niet af van het doel, en je zal in Yakuza 4 je bijna louter bezigen met stompen en slaan. Geen probleem, aangezien stompen en slaan zelden zo goed in beeld en gevoel is gevat.

Hoe Yakuza 4 zich verhoudt tot vorige delen, daarop blijf ik het antwoord verschuldigd. Dit was mijn eerste ervaring met een serie die ik, zoals velen, aan me voorbij liet gaan in de valse veronderstelling dat het te traag, te melodramatisch, te Japans zou zijn. Zelden heb ik er zo naast gezeten.

8 reacties

 1. Snezana Nedeski · 4-4-2011 · 19.12 uur

  Hoe Yakuza 4 zich verhoudt tot de vorige delen weet ik zelf ook nog niet - ik wacht op de special edition steel case die mijn kant op aan het komen is. Wat ik wel weet is dat ik de vorige 3 Yakuza delen oneindig briljant vond. Yakuza 3 is momenteel mijn favoriete spel. Ik heb geen andere woorden voor deze serie dan ‘briljant’ en helaas weten heel veel mensen dat niet. Ik kan het ten zeerste aanraden om bij Yakuza 1 te beginnen - Kazuma Kiriyu zal je geliefd worden.

 2. Osahi · 4-4-2011 · 20.34 uur

  Yakuza 4 lijkt enorm hard op deeltje 3. Er valt weinig nieuws te beleven (al kan je nu ook de daken en ondergrondse van Kamorucho verkennen), alleen de vier karakters die elkaar afwisselen is een ingreep met enige invloed.

  Heb de recensie gedaan op een debug PS3 en heb nu een retail versie liggen om verder te gaan op mijn eigen toestel, maar nog geen tijd gevonden om me er weer helemaal in te verliezen.

 3. Wormpaul · 5-4-2011 · 8.24 uur

  Ik ga binnenkort aan deel 3 beginnen (Kameraad is er bijna doorheen) en `t zijn absoluut pracht spellen waar je soms alleen (iets te) veel tijd in moet steken voordat het verhaal echt op gang komt.

  Mooie recensie en hopelijk trekt `t nu wat meer mensen over de streep om ook eens aan zulke games te wagen!

 4. Rogier Kahlmann · 5-4-2011 · 18.31 uur

  Deel drie net nieuw op de kop getikt voor 12 euro. Geweldig en schandalig tegelijk.

 5. Roland van Hek · 5-4-2011 · 21.53 uur

  Waar vond je die? Ik heb er naar gezocht maar kon ‘m niet vinden voor €12

 6. Snezana Nedeski · 7-4-2011 · 20.49 uur

  Bij de Bart Smit kan je hem halen voor 12 euro. Moet je wel even een Bart Smit vinden die hem heeft, ze hebben dit spel niet allemaal helaas..

 7. Roland van Hek · 8-4-2011 · 13.52 uur

  Snezana: ben al bij een aantal Bart Smits/E-Plaza’s geweest… nietsch. :(

 8. Snezana Nedeski · 8-4-2011 · 19.14 uur

  @Roland: Hm dat zuigt. Dan verder zoeken bij tweedehands verkopers. Zag em laatst bij Game Mania voor 15 euro, misschien heb je daar meer geluk.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>