Zeldzame religameZelfs slechte religames kunnen populair worden, zolang het maar om iets zeldzaams gaat. Opvallend nieuws vorige week was de Atari-game Red Sea Crossing uit 1983.

In het spel speel je als Mozes die, zoals de titel al deels verklapt, over het droge pad midden door de rode zee loopt en ondertussen als een soort Mario springend wat verdwaalde zeedieren moet ontwijken. Er zijn maar enkele exemplaren van de game in omloop.

Vijf jaar geleden wist praktisch niemand over het bestaan van de game af, totdat het opdook op een rommelmarkt. Vervolgens bleken er ook advertenties van het spel te bestaan in oude gamemagazines, waarin het spel wordt aangeboden in combinatie met een kleurboek en een audiocassette. In totaal zijn er 500 stuks gemaakt, waarvan het grootste deel waarschijnlijk ergens in een doos ligt; de maker van het spel vindt het te veel moeite om ze te zoeken. Vorige week werd $10,400 voor één exemplaar van het spel geboden.

Dit heeft natuurlijk niets met de kwaliteit van Red Sea Crossing te maken, kijk dit filmpje maar. Een blij wit mannetje met een staf die ondersteund wordt door een enthousiast geluidje bij het springen. Hij moet slangen, krabben en pijlen ontwijken en er voor zorgen dat hij niet in grote oesters stapt.

Religames zijn doorgaans niet populair, ze worden niet groot en logisch ook. Het zijn slechte games. Niet per se door de inhoud, maar gewoonweg omdat het slechte games zijn. Dat krijg je met een klein budget en een weinig kritische doelgroep die al blij genoeg is dat er dergelijke games in de evangelische boekhandel te vinden zijn.

De oplossing voor de makers van religames lijkt me duidelijk: heel weinig versies maken en hopen dat het dertig jaar later een mooi bedrag oplevert. Maar ik denk dat we nog iets kunnen leren van Red Sea Crossing, want waarom worden games niet vaker gebundeld met kleurboeken? Ik eis een kleurboek bij de nieuwe Call of Duty. Omdat het kan.

Eén reactie

  1. Arne · 4-10-2012 · 12.54 uur

    Hee, deze kende ik nog niet, terwijl ik toch Donald Duck’s Speedboat, A-Team, Berenstein Bears, Air raid en Gyruss voor de Atari VCS in handen heb gehad of gespeeld heb!

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>