Zingen in de BastionkerkIn Bastion is het je doel om de wereld te herstellen na een verwoestende gebeurtenis, de Calamity. Dit doe je bij de Bastion. Het is een soort machine die ‘cores’ nodig heeft om de wereld te herstellen, maar de verteller van het spel laat je als speler ook weten dat het een plek is waar de bewoners van het land Cealondia vroeger naar toe gingen in moeilijke tijden. Een soort kerk dus.

Als speler moet je die kerk herbouwen, samen met de goden die aanbeden worden in Cealondia. Er zijn tien goden waar de speler via beeldjes naar toe kan bidden. De twist in Bastion is echter dat je dan geen goddelijke hulp van boven krijgt, zoals een superaanval of een healingboost, maar dat het je enkel moeilijker gemaakt wordt.

Al het slechte komt van boven

Bid je bijvoorbeeld naar Yudrig, de god van gezondheid en wegkwijnen, dan zullen je vijanden nauwelijks nog schade ontvangen van jouw fysieke aanvallen. Brand je een kaarsje voor Micia, de godin van verlies en verlangen, dan zullen de levensbalken van je vijanden constant weer gevuld worden. Zoek je hulp van Olak, de god van kans en bevlieging? Dan zullen je vijanden soms in lucht veranderen zodat je ze met geen zwaard, hamer of geweer kunt raken.

Het is een manier om wat meer uitdaging te bieden. Bastion is niet een bijzonder moeilijk spel, maar op deze manier kun je het voor jezelf lastiger maken. Gelukkig krijg je er ook wel wat voor terug. Kies je er voor om de goden in te schakelen, dan krijg je voor het verslaan van elke vijand meer ervaringspunten en items.

Je moet het zelf doen

De hulp in de game moet je dus niet van boven verwachten. De goden zijn wel aanwezig in de wereld, maar zullen je niet redden of het vuile werk voor je opknappen. In een bonusnummer van de soundtrack klinkt:

“Gods ain’t gonna help you son
They ain’t gonna catch you when you fall
you’ll be pleading while you’re bleeding
They ain’t gonna hear ya son” 

Iets wat Bastion de speler meegeeft is dat je zelf dingen moet gaan ondernemen, en niet lui alles van de goden moet verwachten. Je bent verantwoordelijk voor je eigen leven en wat je ermee doet. Kom je zelf in actie, en maak je het jezelf niet te makkelijk, dan krijg je er ook nog wat voor terug, in dit geval extra ervaringspunten en items. Die boodschap maakt de Bastion in Cealondia tot een waardevolle kerk waar de mensen hopelijk met deze prachtige soundtrack meezingen.

3 reacties

 1. Mitch · 1-3-2012 · 11.30 uur

  klinkt een beetje als een compacte versie van de boodschap van Tales of Symphonia.

 2. Jaap Olsthoorn · 1-3-2012 · 13.08 uur

  Mijn meest beluisterde CD van de afgelopen 2 maanden, gewoonweg geweldig.

  I miss the songs….

 3. Rick · 1-3-2012 · 21.14 uur

  Tip voor de mensen die Bastion nog niet gespeeld hebben, de game is ook speelbaar in de browser!

  Link: https://chrome.google.com/webstore/detail/oohphhdkahjlioohbalmicpokoefkgid

  (je moet wel Google Chrome hebben)

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>